IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 – годината на биткойна

Дигиталната валута вече постигна най-сериозния си успех - постави под сериозно изпитание традиционните форми на разплащане

17:55 | 31.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общовъзприета теза е, че контролът и охраната на парите непременно трябва да бъде оставен на националните или местните власти. Вместо да се ръководят от субективизма на групи хора обаче "правилата" на биткойна са кодирани в криптографски защитен протокол.

За надежността на дигиталните портфейли признаха дори и щатските власти. През ноември, точно в разгара на най-силното покачване на цената над 1 000 долара, представителите на ФБР отбелязаха, че биткойнът "предлага законни финансови услуги".

Откъде идват притесненията?

Едни от основните опасения на пазара са насочени към добива (миньорството) на биткойни – с други думи, процесът по създаване на паричните знаци. Схемата се извършва посредством специализирани чипове, наречени ASICs, специфични за отделните приложения интегрални схеми.

Потребителите, които притежават софтуера за производство на биткойни, добиват единици от валутата след решаване на труден математически ребус. Сложността на задачата се регулира автоматично така, че без значение колко хора добиват биткойни по едно време, решението се променя на всеки 10 минути.

Когато един "миньор" реши задачата, той се възнаграждава като победител и дигиталният му портфейл се покачва с новоемитираните биткойни. Новите парични знаци могат да бъдат продавани на пазара или да бъдат пазени с цел спекула.

Математическият ребус за добив на биткойни гарантира, че доставката им е ограничена. През първите четири години на съществуване на валутата (2008-2012 г.) скоростта на създаване бе 50 биткойна на всеки 10 минути. В края на 2013 г. обемът е два пъти по-малък, като се очаква до края на 2016 г. да бъде намален до около 10-15 броя на 10 минути.

Към момента капитализацията на пазара варира около 12,15 млн. броя. Целта пред биткойните е достигане на обща пазарна стойност от 21 млн., след което добивът ще бъде силно лимитиран.

Какво е бъдещето пред биткойна?

Несъмнено концепцията за дигиталните валути е нова и не особено добре приета сред широките маси. Биткойнът обаче вече постигна успех, поставяйки под сериозно изпитание традиционните форми на разплащане.

През 2013 г. правителствата от целия свят започнаха да поглеждат по-сериозно на технологията и да обсъждат нейното легитимиране и евентуално регулиране. Една регулация на пазара обаче би се случила доста трудно, тъй като паричното средство се базира на протокол, който не е поддържан от конкретна компанията или група от хора. В резултат на това, притежателите на биткойни могат да бъдат засегнати от правителствена намеса, каквато се случи при случая Silk Road, но самият протокол не може.

Безграничният хоризонт пред биткойна не се нуждае от политическа легитимация, както традиционните валути, по начин, невиждан до момента. Това би могло да доведе само до едно – цялостно преосмисляне на модела на движение на глобалния валутен пазар, което ще постави под заплаха както държавните структури, така и доверието в националните им валути.

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга – един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още