IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът под натиск след по-слабите данни от САЩ

Забавянето на щатската икономика кара инвеститорите да са скептични относно бъдещото вдигане на лихвените равнища в страната

13:20 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар потъна след слабите икономически данни за страната. Доларът загуби около 1.07% спрямо кошницата от валути след излизането на данните от индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM. Отчетеният спад от 5.6 пункта до 51.4 пункта показа забавяне в икономиката на САЩ, като вероятността Фед да вдигне лихвените равнища в края на този месец намалява значително според пазарните участници.

Щатският долар се търгуваше на ниво от около 102 йени за долар по време на американската сесия във вторник, като разпродажбата на зелените пари продължиха и през азиатската сесия тази сутрин. В момента двойката се търгува на ниво от 101.34 йени за долар. Британският паунд също записа повишение с 1.02% спрямо долара през вчерашния ден, като ръстът на паунда може да бъде подкрепен през днешния ден от данните за индустриалното и промишленото производство във Великобритания. Канадският долар също може да продължи поскъпването си през днешния ден, ако от централната банка на Канада запази лихвените равнища в страната на сегашното им ниво от 0.5%.

След излизането на данните за непроизводствения сектор на ISM в САЩ, златото се покачи до 3-седмичен връх и рано тази сутрин се търгува над ключовото ниво от 1 350 долара за тройунция. Фючърсите върху петрол сорт WTI, с доставка месец октомври, поевтиняха до 44.72 долара през изминалия ден, като слабият долар и все по-малката вероятност за сключване на споразумение за замразяване на производството, се очаква да продължат да оказват натиск върху черното злато. Изявлението на саудитския петролен министър Халед Ал Фалих, че замразяването на добива засега не е нужно, охладиха настроенията за бъдещо споразумение между Русия и Саудитска Арабия.

Основните борсови индекси в Европа записаха леки спадове на фона на слабите данни идващи от САЩ, като германският DAX30 се търгуваше на ниво от 10 694.30 пункта, а френският FTSE100 спадна с 0.8% спрямо предходния ден до 4 535.50 пункта. DAX30 бе възпрян от по-сериозен спад след изявлението на финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, който отчете състоянието на германската икономика като много добро. Щатските борсови индекси от своя страна преодоляха първоначалния шок от слабите данни за непроизводствения сектор и приключиха вчерашния ден на зелена територия. Широкият S&P500 записа ръст от 0.3% до 2 185.37 пункта, а индустриалния Dow Jones се търгуваше на ниво от 18 524 пункта. Енергийният сектор записа най-голямо поскъпване и в двата индекса, като беше основна движеща сила в повишението им.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USDCAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още