IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поскъпна с 2,3% спрямо долара през април

Ниската ликвидност на валутния пазар заради затворените за Деня на труда пазари помогна на еврото да се придвижи нагоре спрямо долара

11:47 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Членовете на паричната комисия към Фед не крият, че предпочитаният от тях измерител на инфлацията е индексът на личните разходи (PCE), а не промените в нивото на потребителските цени. Данни за разходите за март, които не включват волатилните хранителни продукти и енергийни ресурси, показаха намаление в индекса с 0.1%, което е първото и най-голямо понижение от 2001 г. насам. За последните 12 месеца до март индексът нараства с 1.6% на годишна база, което е под целевото ниво от 2%, предвиждано от Фед като таван, над който следва лихвено увеличение.

Разочароваха и данните за бизнес активността в промишлеността, публикуван от Института за управление на предлагането (ISM). Резултатът на проучването от 54.8 пункта все пак е на положителната страна и показва растеж в сектора, тъй като стойности над 50 показват положителни нагласи. От друга страна, това е най-слабият резултат от декември насам. Повечето анализатори са съгласни, че за да се промени икономическият изглед на Фед са нужни поне няколко последователни месеца с лоши данни, а резултатите от понеделник не увеличиха, но и не намалиха шансовете за покачване на лихвите. Анализаторите определят шансовете за покачване на лихвите на срещата през май на под 5%, а от своя страна фючърсните трейдъри смятат, че е по-вероятно да видим увеличение през юни с вероятност 67.4%.

Ниската ликвидност на валутния пазар заради затворените за Деня на труда пазари помогна на еврото да се придвижи нагоре спрямо долара с около 0.08% до около 1.0900 долара за евро, след като достигна 1.0950 след данните от САЩ. Валутната двойка се задържа близо до 5-месечните върхове след отварянето на азиатската сесия във вторник в очакване на индексите за бизнес активността на основните икономики в еврозоната, както и равнището на безработица. Единната валута е записала забележителен напредък от около 2.3% срещу долара през април.

Понижението при доларовия индекс с около 0.035% в понеделник не помогна на спот цената на златото, която изгуби почти 1%. Слабите данни трябваше да окажат положително влияние върху цената, но изненадващо споразумение между двете партии в американския Сенат за бюджета, беше изтълкувано от пазарите като намаляваща политическата несигурност. След сделката за финансиране на бюджета видяхме и спад в цените на облигациите, което подхрани пазарните движения по време на американската сесия. Спот цената достигна 1 255.30 долара за унция, а юнските фючърси загубиха 12.8 долара от стойността си до 1 255.5 долара за унция. Обтегнатите отношения между САЩ и Северна Корея ще стабилизират и поддържат цената на благородния метал и през месец май, смятат анализатори. Данните за хедж фондовете показват и увеличаваща се за шеста поредна седмица дълга експозиция, което предвижда стабилен месец за цената на златото.

Петролът загуби 1% в понеделник след данни за нарастващо производство в Либия. Добивът в САЩ също продължава да расте, а Либия не е произвеждала толкова от 2014 г. насам. Освен нарастващото предлагане има опасения и за бъдещото ниво на търсене, след като данни показаха по-бавен растеж на производствения сектор в Китай, вторият най-голям потребител в света след САЩ. Юнските контракти върху американския сорт WTI приключиха понеделник с 49 цента надолу, до 48.85 долара за барел. Глобалният бенчмарк, сортът Brent също загуби около процент от стойността си, до около 51.50 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Изявлението на Драги в четвъртък беше неутрално. Той заяви, че ако има нужда ще се удължи програмата на количествените улеснения. Очакванията на ЕЦБ са инфлацията да покаже ръст. Сега пазарите очакват срещата на Фед, както и данните за NFP в края на седмица. Двойката EURUSD ще остане сравнително пасивна като нашите очаквания са за корекция. Потенциалното понижение може да търгуваме с малки обеми, без ливъридж. Очакваната корекция вероятно ще бъде в рамките на 30% от предходното движение. Късите позиции остават приоритет при най-търгуваната двойка. Когато отваряме шорт, трябва да бъдем с ясното съзнание, че вероятността за още един инерционен бичи импулс не е малка. Именно поради това ниските нива на ливъридж са от първа необходимост.

EUR/AUD

Тук ситуацията е идентична с EURUSD. Австралийският долар потъна спрямо кошницата покрай поевтиняването на желязната руда. Очакваме циклично покачване за AUD, което би подкрепило сценария ни. Но и тук трябва да се внимава, като цяло валутния пазар към момента е малко или много непредсказуем.

EUR/NZD

На 18 април коментарът ни относно поведението на цената беше: „След стръмното покачване, което успяхме да предвидим и уловим (виж анализа от 01 март), двойката консолидира около максимумите на възходящия импулс. Все още е трудно да се определи потенциала за следващо покачване. От трейдърска гледна точка, корекцията е твърде плитка и разпокъсана, това усложнява управлението на риска и откриването на правилно ниво за отваряне на позиции."

Покачването на еврото спрямо кошницата от валути тук ни изненада. Разпокъсаните движение преди гапа не ни позволяваха да купуваме достатъчно изгодно и контролирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още