IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото може да понесе още загуби заради различията между ЕЦБ и Фед

Единната валута изгуби 1.3% от началото на седмицата, достигайки обменен курс срещу долара от 1.1624, което е най-ниското ниво от 26 юли

12:07 | 27.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът остана на стабилни нива в ранните часове на петък и се насочва към седмичен ръст, докато еврото спадна до 3-месечни дъна след срещата на ЕЦБ. Централната банка си позволи да остави място за удължаване на програмата за подхранване на инфлацията в еврозоната дори и след септември 2018 г. Месечният обем на изкупуваните облигации, ще бъде намален наполовина до 30 млрд. евро от януари. Тенденцията за отслабващо евро за сметка на долара се дължи на очакванията за разширяващ се лихвен диференциал между ЕС и САЩ, тъй като Фед вероятно ще вдигне основния лихвен процент за трети път през годината. Решението на ЕЦБ е показателно за различията по отношение на цялостния подход към паричната политика. С удължаването на количествените улеснения с цели 9 месеца сериозно намаляват шансовете за затягане на паричната политика в еврозоната през следващата година.

Единната валута изгуби 1.3% от началото на седмицата, достигайки обменен курс срещу долара от 1.1624, което е най-ниското ниво от 26 юли. Валутни стратези коментираха, че еврото ще понася още загуби при тези условия на рязък контраст с тона на Фед, насочен към ускорено нормализиране на паричната политика. Доларовият индекс, който измерва силата на долара срещу кошница от 6 валути, достигна тримесечни върхове, както и седмично повишение от 1.1%. Зелените пари бяха подкрепени през седмицата и от отбелязания напредък в Сената за прокарването на бъдещата данъчна реформа. Доларът записа добро седмично представяне и срещу йената, където беше отбелязан напредък от 0.5% на седмична база. В четвъртък валутната двойка се повиши с 0.15% до обменен курс от 114.15 йени за долар, доближавайки се до тримесечния връх при 114.25, достигнат в сряда.

Еврото се представи много слабо и срещу йената, където отчете понижение от 1.2%. Може да се каже, че силното представяне на йената срещу еврото ограничи донякъде възхода на долара. В същото време добрите данни за БВП на Великобритания заложиха сериозни очаквания за лихвено увеличение от страна на Английската централна банка на заседанието на 2 ноември, а подобна мярка не е прилагана повече от 10 години насам. След данните за БВП за последното тримесечие паундът поскъпна рязко, но в четвъртък изгуби 0.3%, тъй като инвеститорите ще очакват срещата на банкерите. Обменният курс в четвъртък се понижи до 1.3124 долара за паунд.

Изглежда решението на ЕЦБ прекрати ралито на еврото спрямо долара за тази година, а съкращаването на обема на програмата за изкупуване на облигации беше отдавна отразено в цената. Поскъпването при долара изпрати цената на златото на триседмично дъно. Спот цената се понижи с 0.79% и достигна 1 266.90 долара за унция, а фючърсите с доставка през декември загубиха 9.4 долара, или 0.7% от стойността си, достигайки 1 269.6 долара за унция.

Неочакваното натрупване на запаси на суров петрол в САЩ, както и растящият износ и продукция натиснаха надолу цената на петрола, но тя беше подкрепена от намеренията на Саудитска Арабия за справянето с глобалното свръхпредлагане. Петролът сорт Brent повиши цената си за барел с 85 цента или 1.5%, достигайки 59.29 долара за барел, което не е далеч от 26-месечния връх на ниво 59.49 долара, достигнат миналия септември. Лекият суров петрол сорт WTI приключи петъчната търговия с 46 цента по-високо, на цена за барел от 52.64 долара, което се явява и 6-месечен връх при затваряне.

След серия от позитивни корпоративни отчети, показващи добри печалби, индексите Dow Jones и S&P500 изпратиха деня с печалби, но Nasdaq затвори сесията надолу. Nike повиши прогнозата си за растежа и беше водещата компания в индустриалния Dow Jones с ръста си от 3.4%, който изведе индекса със 71.4 пункта по-нагоре за сесията и приключи на 23 400.86 пункта. Широкият измерител S&P500 се покачи с 0.13% и завърши деня на 2 560.4 пункта. В очакване на отчетите за печалбите на технологичните гиганти Alphabet, Microsoft и Amazon, Nasdaq се понижи с 0.1% и завърши деня на 6 556.77 пункта.

Днешният ден ще бъде наситен с новини предимно от САЩ като първото четене на БВП за тримесечието в 15:30 часа българско време. Данните вероятно няма да разочароват пазарните участници и умереният растеж от около 2.6%, спрямо предното тримесечие, ще се запази, но неочаквана слабост ще донесе несигурност относно очакваното лихвено увеличение през декември. В 17:00 часа ще бъдат налични резултатите от престижното изследване на Мичиганския университет относно потребителското доверие, което запазва неочаквано високи нива през годината. Това е един от най-интересните измерители на силата на икономиката, тъй като повече от две трети от БВП се дължи именно на потреблението.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/GBP

След вчерашното заседание на ЕЦБ еврото регистрира низходящ импулс. Продължаването на програмата за количествени облекчения доведе до мечи нагласи при единната европейска валута. Двойката EURGBP дава добра възможност за тестване на нивото от 0.8758, отчитайки текущата фундаментална стабилност на лирата и скорошния позитивизъм около Брекзит.

GBP/CAD

На 15 септември публикувахме следния коментар: “Вчерашното заседание на Английската централна банка изненада пазарите. Рязката промяна на тона по отношение на затягането на монетарната политика през “следващите месеци” вдъхна оптимизъм на пазарите по отношение на паунда. Нарастващата инфлация там оказа своето влияние и банката започва да се съобразява с това. От друга страна, канадският долар е прекупена валута последните няколко месеца и е вероятно да видим по-дълбока корекция при ценовото ѝ движение. Чисто технически, вече е наличен пробив на тренд линия. Първата съпротива се явява на нивото от 1.6700. при пробив, цената има потенциала да стигне до кръглото число от 1.7000.”

Както прогнозирахме, цената реализира необходимото възходящо движение и в сряда достигна стойност от 1.69997. Добре е да затворим позициите около тази стойност, тъй като е възможно да видим по-дълбока корекция на силния бичи импулс.

USD/JPY

На 15 септември коментирахме: “Вчерашното публикуване на CPI индексът за САЩ показа леко покачване в нивото на инфлация. Въпреки това шансовете Фед да вдигне лихвата до края на годината остават малки. По време на заседанието им следващата седмица фокусът ще бъда насочен основно върху конкретиката относно свиването на баланса на банката. Това може да даде тласък на долара във възходяща посока. Напомняме, че днес ще бъдат публикувани данни за продажбите на дребно. Не е изключено да видим изненади и поради тази причина е добре при търговията на долара спрямо йената да използваме по-дълбоки стопове.”

Ценовото движение достигна целта според очакванията ни. В момента обаче е трудно да се прогнозира бъдещото ценово движение. Идната седмица в сряда Фед ще има заседание, което ще хвърли светлина върху бъдещите действия на централната банка и съответно върху долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още