IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на блокчейна – между биткойна и цял един нов свят на възможности

Един от експертите в областта на криптоикономиката споделя какво можем да очакваме от най-горещата иновация за последните години

08:29 | 15.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Професор Алфред Таудес <em>Снимка:&nbsp;Wirtschaftsuniversit&auml;t Wien</em></p>

Професор Алфред Таудес Снимка: Wirtschaftsuniversität Wien

По отношение на очакванията за стойността ѝ проф. Таудес се шегува, че предсказването е особено трудно, когато става въпрос за бъдещето. Въпреки това според него както биткойнът, така и криптовалутите като цяло, няма да загубят своите позиции, тъй като те вече са изключително популярни особено сред по-младото поколение, което няма да се откаже от тях.

Според него със сигурност цената на голяма част от криптовалутите ще се доближи до нулата, но това ще се дължи най-вече на факта, че приложението, за което са направени, ще стане безполезно. Това обаче със сигурност няма да се случи с валути като биткойн или етер.

Въпреки това цените им остават волатилни, като елементът с регулирането им се превръща във все по-ключов фактор за стойността им. По-рано този месец, само в рамките на един уикенд, криптовалутите загубиха близо 42 млрд. долара от пазарната си стойност, след като се появи съобщение за нова кражба от южнокорейска криптоборса.

На фона на зачестилите подобни случаи властите все по-активно увеличават познанията си за новите валути, знаят как да ги проследяват и най-вече започват да говорят за регулирането им. Като пример проф. Таудес дава Австрия, където е установена работна група към министерството на финансите, която се занимава именно с начините за контрол върху криптовалутите.

„За щастие целият обществен сектор знае, че това е една много важна иновация и ние не трябва да я убиваме с глупави регулации“, категоричен е той, наблягайки върху нуждата от качествен контрол.

Без регулации криптовалутите никога няма да бъдат приети от масовите потребители, тъй като обикновените хора имат нужда от защита, с която в момента не разполагат, смята професорът. По думите му в момента този нов вид технология се използва от между 5% и 10% от хората, като този процент няма да се увеличи, докато не бъде осигурен контрол.

А това със сигурност не убягва на финансовите и политически институции. Според проф. Таудес те не трябва да бъдат подценявани, когато става въпрос за разбирането на този нов вид технологии и необходимостта от регулирането им.

„Имам личното усещане, че банките просто чакат да бъде постигнато добро регулиране, така че самите те да започнат да предлагат базирани на криптотехнологията продукти“, но, разбира се, това няма как да стане без регулации.

В Австрия почти всяка голяма компания има по един млад специалист, който отговаря за блокчейн технологията. Една държава обаче не е достатъчна. Според проф. Таудес регулацията не може да бъде само на национално ниво, тъй като става въпрос за международен бизнес. Тя трябва да е на ниво Европейски съюз, което със сигурност ще отнеме време.

Що се отнася до въпросите дали регулирането на технологията няма да е против нейната първоначална философия проф. Таудес казва с усмивка, че като всяка друга нова технология и тя ще започне да бъде използвана от статуквото.

Без съмнение технологията на блокчейна ще трансформира фундаментално икономиката, което ще наложи необходимостта от това бизнесът да се адаптира, категоричен е той.

„Не знам кога, но съм сигурен, че ще стане“, каза професорът и се шегува, че ако знаеше кои ще са следващите Amazon или Google на блокчейна нямаше да продължава да работи като професор.

* На английски: crowdfunding – групово финансиране

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още