IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата на Япония с пандемията може да сложи край на „абеномиката“

Членове на управляващата партия призовават за неограничени разходи

13:35 | 10.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Bloomberg</p>

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Bloomberg

Но очакваното бързо преодоляване на дефлацията се превърна в дългосрочна битка, което доведе до безпрецедентна политика, в която централната банка на страната обеща да ограничи дългосрочните лихви до нула.

Политиката, наречена контрол на кривата на доходност, даде на законодателите извинение да продължат да харчат, без да се притесняват от рязък скок в доходността на облигациите.

„Под контрола на кривата на доходността централната банка може да купува неограничени количества облигации, ако доходността се увеличи“, казва Казуо Мома, бивш изпълнителен директор на централната банка, който сега е икономист в Mizuho Research Institute. „Настоящата среда с ниски лихви с ниска инфлация е удобна за огромни правителствени разходи“, добави той.

Сега икономиката на Япония е на върха на рецесията, тъй като пандемията удря глобалното и вътрешното търсене.

Някои депутати от управляващата партия призовават правителството да замрази 10-процентовия данък върху продажбите или централната банка да предостави неограничено финансиране на властите, което те да раздадат като пари в брой на населението.

Идеята, която придобива популярност в други икономики, би могла да бъде особено опасна за Япония предвид дългът й от 1,13 трилиона йени, които е двоен на размера на брутния й вътрешен продукт.

Дори при настоящите ултра ниски разходи за заемане, плащанията за обслужване на дълга и социални помощи заедно представляват 60% от годишните разходи на Япония в сравнение с едва 5% за образование.

„Разходите за обслужване на дълга потискат другите плащания“, казва Ацуши Такеда, главен икономист в Itochu Economic Research Institute. „Правителството се затруднява да разпредели ресурси за технологични иновации, възстановяване на инфраструктура и талантливи човешки ресурси - всичко това е от решаващо значение за икономическия растеж“, добави той.

Привържениците обаче твърдят, че са необходими радикални идеи, за да се помогне на Япония да устои на пандемията. Без големи разходи, подкрепени от печатането на пари от централната банка, Япония ще стане свидетел на загуба на работни места и фалити, които биха могли да забавят икономическото възстановяване, след като вирусът бъде овладян, твърдят те.

„В кризисни времена като сега трябва да раздаваме неограничено количество пари“, каза Шоджи Нишида, висш служител на управляващата партия. „Фискалната реформа трябва да бъде изхвърлена през прозореца“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още