IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не може да се разчита безкрайно на китайската подкрепа за долара

Ако капиталовите потоци променят посоката си, най-много ще спечелят европейските активи

08:21 | 15.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Изправен обаче пред най-новите заплахи на Запада от икономически натиск и потенциално дългата битка в областта на търговията, капитала и технологиите, Китай има силата да разклати пазарите.

Дори частичното изтегляне от щатския долар би трябвало да помогне на еврото - световната валута номер две. Имайте предвид, че отскоро агресивната Европейска централна банка е готова да отговари на разширяването на баланса на Федералния резерв на САЩ чрез програмата си за облекчаване заради пандемията. В този контекст, очевиден катализатор за привличане на китайски активи в Европа може да бъдат плановете на ЕС за емитиране на така наречените еврооблигации за 750 млрд. евро.

Освен това Франция може да се наложи да увеличи фискалните си разходи с 25 на сто от БВП чрез намаляване на данъци и държавна помощ, докато Германия обмисля увеличение от около 45 на сто, финансирано от продажби на облигации. С други думи, американските ДЦК вече не са единствените сигурни активи на разположение.

Безопасните активи са жизненоважни за здравето на финансовата система. Въпреки сериозния опит на регулаторите да принудят финансовите институции да държат по-благоразумни портфейли след финансовата криза през 2008-2009 г., предлагането на такива активи през годините оттогава се увеличи със скромните 38 на сто, по наши оценки.

Голяма част от това предлагане бе погълнато от централните банки, за да подкрепи политиките им за количествено облекчаване, оставяйки частния сектор на сухо. Европа беше особено лишена. Понижаването на рейтинги след банковата криза през 2010 г. и по-малкото издаване на държавен дълг значително намалиха новото предлагане.

Резултатът беше, че наличните в Европа запаси от дългови ценни книжа с топ ААА рейтинг намаляха наполовина - от около 40 на сто от БВП на еврозоната през 2008 г. до едва 20 на сто през миналата година.

Не е изненадващо, че много ДЦК от еврозоната поскъпнаха до отрицателна доходност, докато бързо движещите се трансгранични капитали охотно се насочиха към американски алтернативи. Смятаме, че след кризата от 2008-09 г. щатските дългови пазари задоволяват глобалното търсене на сигурни активи, което възлиза на близо 50 на сто от БВП на САЩ.

Но пазарите следват парите. Настъпващият потоп от ликвидност на ЕЦБ и сигурни активи на еврозоната, наред с належащата нужда на Китай от диверсификация, може да доведе до радикална промяна в капиталовите потоци.

Ако сме прави, че Китай ще се насочи към еврозоната, тогава инвеститорите трябва да се подготвят за по-слаб американски долар, по-силно от очакваното икономическо възстановяване на еврозоната и по-нататъшни ръстове на фондовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Мисията невъзможна Хооливуд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
andy
преди 3 години
Ами ще се наложи САЩ да демократизират Китай ако това се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още