IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът скъса оковите на акциите и пое по свой път

Ако досега двата класа активи бяха в унисон, то от началото на месеца тенденцията е друга - за радост на биковете

18:13 | 07.10.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За последните 10 търговски сесии платината – традиционно убежище от покачващите се цени – бе най-тясно свързаният макроактив с биткойна, сред тези, следени от Bloomberg. Нейният коефициент на корелация е 0,76 (коефициент от 1 означава пълен синхрон, а -1 движение в противоположни посоки).

Но пъргавата природа на криптоактивите и променящият се наратив, използван за обяснение на нейното представяне, увеличават риска инвеститорите да бъдат подведени.

Може би все още е твърде рано спокойно да свързваме точките между крипто- и традиционните класове активи, смята Браян Мософ, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Ether Capital. Според него криптовалутите все още са до голяма степен рисков актив, като акциите, защото инвеститорите, които са купували през последната около година, „все още не са убедени напълно, че този клас активи ще се задържи“.

Евентуално, според Мософ, криптовалутите имат потенциала да започнат да играят като необвързан с останалите актив и като такъв да бъдат полезни като убежище. Може би това е част от причините за последното поскъпване на биткойна на фона на натрупването на несигурност около споровете за вдигането на тавана на дълга в САЩ и политиката на Федералния резерв. Политиците може и да тласнат правителството си до ръба на дефолта, а централните банкери да увеличат или намалят по свое решение количествата пари, но биткойнът е ограничен като брой и относително предсказуем, тъй като всичко е записано в софтуерния му код.

„Това е момент, когато „новият свят“ прави крачка напред и казва, че има причина това да са основните му функционалности и основни проявления на стойността на дизайна на този клас активи“, коментира още Мософ. Според него инвеститорите може би вече не виждат в биткойна чак толкова налудничава идея и по тази причина капиталът се насочва натам.

Разбира се, има и потенциални причини за последните пикова и спадове на криптовалутите, които нямат нищо общо с теоретичната или реалната им роля в инвестиционните портфейли.

Последният удар на Китай върху трансакциите с криптовалути, който причини разпродажби миналия месец, бе засенчен от далеч по-бичи новини: задълбочен доклад на Bank of America определи този клас активи за прекалено голям, за да бъде пренебрегван; банката Bancorp започна да предлага услуги за управление на криптосметки на институционални инвеститори; появиха се съобщения, че и Бразилия обмисля да направи биткойна законно платежно средство в страната (в действителност има предложение за регулиране на криптосектора).

В допълнение към това налице са и някои насърчителни коментари за криптовалутите от американски политици, както и съобщения за инвеститори с много пари, известни още и като „китове“, които правят големи покупки, съобщи CoinDesk.

Има и още една очевидна причина биткойнът да се е откъснал от ценните книжа този месец: поскъпва като луд. Фразата „Uptober“ – игра на думи между английските думи up (нагоре) и October (октомври) – се разпространи бързо между привържениците на криптовалутата в социалните мрежи, олицетворявайки надеждите за още поскъпване този месец.

За Стив Сосник, главен стратег на Interactive Brokers, последният бум напомня лудостта около меме акциите, като GameStop и AMC Entertainment, която бе подхранена от агресивна кампания в социалните мрежи.

„Смятам, че те черпят от сходна група инвеститори, ако не и същата“, смята той. Според него начинът на мислене зад тази търговия може да се окаже много сходен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
По лошото е ,че когато хората не харчат държавата не взема ДДС 20%. А парите и трябват за да плаща на държавните служители. По този начин на държавата и трябва нов и нов кредит. Така е в целия свят. Предстоят няколко неща да се случат. На първо място отрицателни лихви за да накарат хората да харчат ! Да купуват акции,крипто,имоти и т.н. а държавата да взема ДДС и да се стимулира икономиката. Второто което предстои е въвеждане на данъци при крипто. Няма оттърване от критпото при условие,че вече и пенсионни фондове има там :) Така,че който превари той завари.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Не съм съвсем съгласен поради 2 причини. Златото не ти носи доходност която можеш да прибираш редовно. Златото е много ниско ликвидно ! Което означава,че когато ти потрябва да го продадеш ще почакаш. Ако държиш на злато все пак много по добре е да инвестираш в PAXG !Относно криптото .... еми нормално напечатаха мнгоо юани,долари,евро.... ресторантите затворени ... вдигнаха на хората заплатите и те няма къде да харчат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Вашите глупости и лъжи ги слушаме още от 80-те години, пък те американците още малко и на Марс ще отидат. А вие все си чакате нещо да падне и да фалира вместо да гледате каква *** сте. Имате ресурси за половин планета пък битието на гражданите ви е в упадък и мизерия като средновековното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Няма лошо новонапечатаните хартийки да се вкарват в балони. Така разумните ще се различават от неразумните. Съвсем скоро. След 2025-та гарантирано. А може и по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 2 години
Ок съм да струва и 100 000 долара,но да мога без проблем да се разплащам нявсъкде с него,без контрол от банки и правителства,цената му да е стабилна във времето.Това се нарича стойност.Златото например при спад е много по добре да се купи защото пази стойност доста по добре.При спад обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Светът е абсолютно полудял. Освен това изглежда от известно време всички традиционни средства са се изчерпали та такива средства се наливат в криптоактивите. Това е безумие. Няма нито един криптоактив, който да струва такива пари, каквито са котировките днес и това далеч не е краят на бичия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още