IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите се провалиха като пари. Но регулаторите могат да ги спасят

Блокчейнът може да бъде впрегнат за трансформация на традиционните фиатни пари - превръщайки ги в по-евтин и удобен вариант за използване

12:42 | 31.10.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тези иновации дават заявка за успех, но също така представляват и риск, който регулаторите трябва да имат предвид.

-Може да изплашат потребителите. Стейбълкойните могат да се разменят за фиатни пари при фиксирани курсове, а балансите на фиатните пари в приложения като Strike например трябва да бъдат подсигурени. Но често те не са. Липсата на яснота може един ден да изплаши инвеститорите, ускорявайки евентуалния срив, когато всички тръгнат да изоставят позициите си.

Регулаторите трябва да настояват за гаранции под формата на висококачествени активи, най-добре фиатни пари. В САЩ това може да бъде постигнато като се изисква платежните приложения и емитентите на стейбълкойни да инвестират само в банкови депозити, които на свой ред са държани от Федералния резерв или като се дават тясно специализирани банкови лицензи, които позволяват отварянето на резервни сметки директно към Фед.

- Може да застрашат традиционните банки. Ако хората могат сигурно да съхраняват парите си в стейбълкойни и платежни приложения, те може да спрат да използват банкови депозити, лишавайки традиционните кредитори от средства за заеми. Свитото кредитиране на свой ред може да доведе до проблеми за икономиката.

Но скорошно проучване на Английската централна банка показа, че подобни притеснения може би са преекспонирани. Хората по-скоро ще го дават по-бавно, посочват властите, при възприемането на нова форма дигитални пари, давайки време на системата да се адаптира. Въпреки това регулаторите трябва да бъдат предпазливи, забранявайки стейбълкойните и платежните приложения да изплащат лихви или намалявайки тези, които получават по депозитите си към Фед. Подобни ограничения биха могли да бъдат облекчени на по-късен етап, щом веднъж властите могат да установят заплахите банковата система и кредитите.

- Те могат да бъдат хакнати или компрометирани по друг начин. едно нещо е приложенията на Facebook да останат недостъпни за ден, съвсем друго ще това да се случи на компания, която управлява международна платежна система. Новите протоколи все още не са сигурни – както показаха скорошните проблеми с блокчейн системата на криптовалутата солана.

Регулаторите трябва да изискват наличието на достатъчен капитал за абсорбирането на изненадващи загуби и да зададат стандарти за сигурност и управление – например като тестват устойчивостта на системата и установят кой носи отговорността за справяне с извънредни ситуации.

- Те могат да подпомагат престъпността. Криптоплатформите обикновено идентифицират потребителите само чрез адрес от букви и цифри. Това ги прави удобни за хакери, искащи откуп, хора, които укриват данъци и други престъпници – увеличавайки и притесненията, че по този начин може да се заобикалят международни санкции и закони срещу прането на пари.

Платформите и приложения могат и трябва да изискват идентифициране при необходимост от прилагане на закона.

За мнозина спекулативната мания около криптовалутите няма да свърши добре. Някои държавни представители, като финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, са прави да призовават за спешни мерки справяне с растящия риск. Те обаче са прави и да не забраняват напълно криптовалутите, както Китай се опитва да направи. Увеличаващите се иновации така или иначе увеличават конкуренцията – както частната, така и обществената, за да се подобри финансовата система, която със сигурност се нуждае от известно подобрение. Резултатът може да е от полза на хората навсякъде по света – стига регулаторите да не изостават в защитата от бъдещите опасности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 0
troika
преди 2 години
Удивителни манипулации, лъжи, неточности и неразбиране на криптото в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ако някой го е "бъзе" ,че етера и бития кон ходят нагоре надолу ... може да си ползва USDC/USDT има и други :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав :) Аз от поне 1 година използвам изцяло крипто за да си плащам нещата от ежедневието. Плащане на сметките за ток, застраховки... пазаруване в магазини всичко само с крипто :) Вземам си 5% кеш бек а през останалото време парите са ми флексибал лихва средно между 4-10% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Удивително глупа.ва статия. Направо е невероятно как е възможно някой да е толкова ***, за да напише подобни глупости!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Криптопарите отдавна са в успешно обръщение. По всички криптоборси се обменят бързи и елегантни крипто пари дето никой не може да разводни....и ти винаги можеш да си купиш стоки с тях през виза картата към акаунта си.....ако имаш разбира се акаунт при някоя от многото пеймънт или трейдинг аппс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Дайте конкретни цифри, г-н Балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Дайте конкретни цифри, г-н Балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
А, да забравихме и другият любим аргумент на манипулиторите - криминална дейност! Този аргумент ми е особено любим! Как криптото се ползвало за пране на пари, покупка на оръжие и наркотици...Учудващо на тези твърдения като излезнаха Панама и след това Пандора papers абсолютно всички мръсни операции на богатите бяха извършени в офшорки с ФИАТ и най-вече долар! Добрият стар долар е на първо място по този показател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 11
дядя Вова
преди 2 години
Вземи да посмяташ малко бе германец! Не било вярно, неграмотника му с ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Напротив! Тая гайда я надуват през цялото време! Само дето това изобщо не е вярно. Печатане на пари, транспорт, банкомат ии цялата инфраструктура на така наречената традиционна банкова система, да не се захранва от вятърни мелници? Да не говорим за злато добив и други метали. Плюс тва миньорите се опитват да ползват еко енергия и имат чисто финансов мотив да го правят, защото по този начин се увеличава печалбата. Поръчковите статии обаче все сравняват добива на Биткойн с електроенергията дето невинните малки домакинства потребляват за по-драматичен ефект. Все едно да сравняш ябълки с круши. Но неосведомените или грешно осведомените хора вярват на такива жалки манипулативни статий, което е и основната идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още