IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички погледи към Фед: Предстои затягане на паричната политика

Пазарите са в очакване Фед да покаже готовност за покачване на лихвите още през март тази година и за допълнително затягане на паричната политика

11:14 | 26.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: <em>Samuel Corum/Bloomberg </em></em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Представителите на банката обсъждат и свиване на баланса си, който се увеличи повече от двойно през пандемията. Към момента балансът на Фед е на стойност 9 трилиона долара. През декемврийското си заседание централните банкери обсъдиха баланса и някои стратези очакват свиването му да започне през юни или дори през май.

Пандемичната програма за покупка на активи, която трябва да бъде прекратена през март, е основната причина за увеличения баланс. Очакванията са с края на програмата от Фед да започнат да обмислят как да намалят баланса си. Банката може да предприеме и други ходове, като да промени срока на действие на ценните книжа, които притежава.

„Фактът, че обсъждат свиване на баланса, докато продължават да го увеличават, показва лека несъвместимост“, смята Суонк. Затова и според нея на тазседмичното заседание може да има разногласия между банкерите, а поне един член на Фед, например председателят на Фед за Сейнт Луиз Джеймс Булард, може да апелира за моментално приключване на покупките на нетни аткиви.

Според главния икономист в Grant Thornton между централните банкери може да има разногласия и за това колко агресивно трябва да бъде покачването на лихвите. Според някои пазарни експерти повишението през март може да е в размер на 50 базисни пункта, докато консенсусната прогноза е за 25 базисни пункта увеличение.

Промяната на баланса, съпътствана от лихвените повишения, води до ускорен темп на затягане. Според Суонк всеки 500 млрд. долара в баланса се равняват на 25 базисни пункта повишение на лихвата.

„Обсъждат [от банката] свиване от 100 млрд. долара ежемесечно, може темпът да е по-бърз“, смята Суонк.

Кабана очаква 70-80% от разпродажбите на акции да са вследствие на затягащите ходове на Фед. По думите му той е разговарял с инвеститори, за които най-голямата изненада е свиването на баланса на банката. "Това е пазар, който вярваше, че Фед винаги му пази гърба, идеята, че централната банка може да навреди на пазара, беше невъобразима“, коментира експертът.

Според ръководителя на проучванията в Ironsides Macroeconomics Бари Нап спадът на пазара не е бил неочакван и 11-процентното понижение в S&P 500 в понеделник е било в съответствие със средното намаление след други затягащи ходове на регулатора.

usa2 usa2

Източник: Bloomberg

"Би трябвало [ситуацията] да се стабилизира. Няма много неща, които Джером Пауъл би могъл да каже и с които да влоши ситуацията. Обсъжда се започването на свиването на баланса, всички истински гълъби [сред представителите на банката] заявиха, че е време да се започне. Сега инфлацията е проблемът", казва Нап. По думите му пазарът ще се стабилизира, защото перспективите за растеж не се влошават.

Според ръководителя на проучванията в Ironsides Macroeconomics по-притеснителни са поскъпващите наеми и жилища, а очакванията са те да продължат своя устрем напред. Затова и Нап смята, че ако Фед премахне обезпечените с ипотеки облигации, това ще спомогне за забавянето на инфлацията като цяло. „Ако искат да затегнат финансовите условия и да забавят инфлацията, то най-голям принос за нея има покачването на цените, свързано с жилищата. Цените на стоките ще намалеят, проблемите с доставките ще се облекчат. Но покачването на цената на жилищата и наемите ще продължи да се случва и вече е над 4%. Затова и основният канал за забавяне на инфлацията е посредством жилищния пазар“, допълва Нап.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
къв март, още сега трябва да започнете с вдигането !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Amin!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Партито на лесния кредит бележи своя естествен край ....скоро и имотния пазар ще глътне водица ,а с него и много народ дето не си е направил сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още