IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Китай трябва да вдигне лихвата или рискува висока инфлация

Инвеститорът предупреждава, че надеждите, които светът възлага на китайската и индийската икономика, са твърде големи

10:27 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Китай трябва да вдигне лихвата или рискува висока инфлация

Китай и другите големи световни икономики трябва да увеличат лихвените си проценти за ограничаване на рисковете от появата на висока инфлация. Това предупреди известният инвеститор и привърженик на свободните пазари Джим Роджърс, който предсказа силното поскъпване на суровините през 1999 г.

В интервю за Bloomberg той заявява, че централните банки трябва да вдигнат лихвените си проценти, които са прекалено ниски на този етап. Централната банка на Китай за последно пристъпи към повишение на основния си лихвен процент през ноември 2007 г. заради бурните темпове на растеж на икономиката.

Оттогава насам обаче Китайската централна банка се въздържа от затягане на своята парична политика, въпреки че икономиката си възвърна темповете на растеж отпреди началото на кризата, а инфлацията се повиши значително в средата на тази година.

Междувременно централните банки на Малайзия, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Австралия, Канада, Индия и Норвегия повишиха основните си лихвени проценти поне веднъж от началото на тази година.

Все още нестабилното състояние на европейската, американската, японската и британската икономика в същото време накара централните им банки да оставят основните си лихвени проценти на рекордно ниските им нива и през август.

Според Джим Роджърс световната икономика рискува продължителна рецесия, след като данните от тази седмица показаха, че покупките на жилища в САЩ са отчели шокиращ спад до рекордно ниско ниво през юли, а износът на Япония е намалил темповете си на растеж за пети пореден месец.

Той предупреждава, че акциите ще бъдат губещ актив при допълнително влошаване на състоянието на икономиката, защото правителствата ще продължат да печатат безразсъдно пари. Инвеститорът, който е и професор по икономика, е на мнение, че САЩ така и не са успели да излязат от рецесията през 2008 и 2009 г.

Той смята, че надеждите, които светът възлага на китайската и индийската икономика, са твърде големи. Роджърс посочва, че икономиката на Китай е едва една четвърт от тази на САЩ или Европа, а тази на Индия е една четвърт от китайската, което показва, че светът не бива да разчита прекомерно много на двете страни за извеждане на световната икономика от кризата.

Суровините остават подходящ инвестиционен актив за него, като Джим Роджърс очаква те да надминат своя последен исторически ценови рекорд през следващите десет години, ако поскъпват с около 5-6% годишно.

Според Роджърс китайските акции ще станат добра инвестиция, ако повторят силния си спад от кризата през 2008 г., когато главният китайски борсов измерител Shanghai Composite се срина с 65%. Той разкрива, че е заел къси позиции на развиващите се пазари и дълги позиции в суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още