IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Бразилия са по-предпочитани инвестиционни дестинации от САЩ

Според проучване на Bloomberg 33% от анкетираните определят Китай като най-добра инвестиционна дестинация през следващата година

16:16 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай и Бразилия са по-предпочитани инвестиционни дестинации от САЩ

Инвеститорите виждат повече възможности и са склонни да поемат по-голям риск, като инвестират в Китай, Бразилия и Индия, отколкото в развитите страни, разкрива проучване на Bloomberg.

САЩ се нарежда на четвърто място като инвестиционна дестинация след Китай, Бразилия и Индия, сочат данните от анкета сред 1030 инвеститори, анализатори и брокери. Най-голямата икономика в света е посочена и като третото най-лошо място за инвестиции след Европейския съюз и Япония. Някои от анкетираните виждат вливането на ликвидност за 600 млрд. долара планирано Федералния резервс като причина за нарастващите се опасения.

Все пак повече инвеститори - 39%, са настроени оптимистично за икономическата среда. Според 25% нещата започват да се нормализират, а 35%, смятат че положението все още се влошава.

Standard & Poor’s 500 се е повишил с 14% от 27 август, когато председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че централната банка планира да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Планът на Фед за изкупуване на правителствени облигации впоследствие беше разкритикуван от няколко регионални президенти на щатската централна банка, както и от официални лица от Германия, Китай и Бразилия.

Според някои от анкетираните мярката, която цели да разхлаби валутната политика чрез придобиване на облигации, ще предизвика опасен пазарен трус.

„На пазара има твърде много фиктивни пари“, казва брокерът на суровини Грег Мецгер. „Докато Фед продължава да инжектира евтини пари на пазара, натискът върху долара ще се усилва и балонът при суровините ще продължи да се раздува.“

Повишеното търсене на петрол и соя в Китай, като и сушата в Русия, повишила цените на зърното, също са сред причините за раздуването на цените на суровините.

Китай е номер 1

Китай е избран от 33% от анкетираните като икономиката, предлагаща най-добри възможности за инвеститорите през следващата година. На второ място се нарежда Бразилия с 31%, следвана от Индия с 29%. САЩ са едва на четвърто място, като са предпочетени от 23% от инвеститорите. На пето място е Африка като цяло с 11%, а на шесто - Русия с 10%.

Китайската икономика нарасна с 9,6% през третото тримесечие на годината, а инфлацията се усили до най-високото си ниво от почти две години.

Скорошните президентски избори в Бразилия се приемат като положителен знак. 33% от анкетираните определят победата на Дилма Русеф като добра новина за инвеститорите. 12% смятат, че новината е лоша, докато 55% нямат мнение по въпроса.

Русеф обеща да продължи политиката на своя предшественик Луис Инасио Лула да Силва, която през 2008 г. помогна на страната за първи път в историята си да получи инвестиционен рейтинг и доведе до шесткратно нарастване на бразилските индекси спрямо 2003 г.

Международният валутен фонд повиши икономическата си прогноза за Индия за 2010 г., посочвайки като причина силния ръст на потреблението. Според фонда икономиката на страната през тази година ще нарасне с 9,7% при прогнозирани през юли 9,4%.

На въпроса кои пазари предлагат най-слаби възможности за инвеститорите, 37% избират Европейския съюз, 30% - Япония, а 24% - САЩ. На четвърто място се нарежда Великобритания с 22%.

Оценките за САЩ са разнопосочни: 32% от анкетираните смятат, че американската икономика се съвзема, също толкова смятат, че нещата вървят на зле. Според 36% икономиката е стабилна.

Според отделно проучване на Bloomberg усреднената прогноза на икономисти гласи, че след като нарасне с 2,2% на годишна база през това и следващото тримесечие, икономиката на САЩ ще се ускори до 3,2% през последните три месеца на 2011 г.

Анкетираните като цяло имат по-оптимистично очакване за глобалната икономика. 44% виждат подобрение, 37% смятат, че икономиката е стабилна и едва 18% предвиждат глобална рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още