IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите предпочитат политиката на ЕЦБ пред тази на Фед

ЕЦБ изглежда е най-отговорната централна банка, тъй като вливането на ликвидност става неефективно, ако всеки започне да го прилага, коментират анализатори

12:03 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите предпочитат политиката на ЕЦБ пред тази на Фед

Инвеститорите по света се съмняват, че планът на Федералния резерв да купи още щатски облигации, за да подкрепи американската икономика и да понижи безработицата, ще успее, разкрива глобално изследване на Bloomberg. Инвеститорите са убедени също, че администрацията в Белия дом следва политика на понижаване на долара.

75% от анкетираните посочват, че планираното от американската централна банка придобиване на правителствени облигации, чрез което ще се влее ликвидност, на практика ще има незначителен ефект върху нивото на безработицата, показват данните от изследването, в което са участвали 1030 инвеститори, анализатори и брокери. Според повече от половината от анкетираните действията на Фед няма да ускорят растежа в САЩ през следващата година.

По-ниската безработица „е много далеч от нас“, казва Джонатан Маккай, главен стратег на Morgan Stanley Smith Barney LLC в Ню Йорк.

Инвеститорите смятат, че Фед ще има известен успех при ускоряването на инфлацията, което е друга основна цел на централната банка. Половината очакват инфлацията да се усили умерено в резултат на действията на централната банка, докато един на всеки петима е на мнение, че Фед ще получи повече от това, на което се надява, и инфлацията ще се ускори до опасни нива.

Разликата между доходността на 10-годишните щатски облигации и техния еквивалент при застрахованите срещу инфлация облигации Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) – индикатор за инфлационните очаквания, се е увеличила до 2,11 процентни пункта в сряда от 1,63 процентни пункта на 27 август, когато председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че централната банка вероятно ще предприеме по-нататъшни мерки за подпомагане на икономиката.

Седем от 10 от инвеститорите смятат, че САЩ умишлено държат долара нисък спрямо останалите валути, докато само един от четирима смята, че правителството оставя цената на долара да се определя от пазара. Изследването е проведено на 8 ноември.

Инвеститорите са по-благосклонно настроени към политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ), отколкото към тези на Фед. Според две трети от запитаните ЕЦБ е постъпила мъдро, когато миналата седмица реши да не предприема нови мерки за стимулиране на икономиката в региона. По-малко от половината определят по същия начин решението на Фед да купи още правителствени облигации.

„ЕЦБ изглежда е най-отговорната централна банка, тъй като вливането на ликвидност става неефективно, ако всеки започне да го прилага“, казва Джо Кахил, инвестиционен анализатор на Amlin Plc. „Същото важи и ако всички започнат конкурентно да девалвират валутите си, което от своя страна би довело до протекционизъм“.

Все пак две трети от интервюираните определят американската икономика като стабилна и с добри перспективи за растеж. Икономистите са на мнение, че растежът през 2011 г. ще укрепне. Според усреднената прогноза, след като нарасне с 2,2% на годишна база през това и следващото тримесечие, икономиката на САЩ ще се ускори до 3,2% през последните три месеца на 2011 г.

Резултатите от изследването отразяват и възраженията на правителствени представители от Китай, Германия и Бразилия, според които плановете на Фед за вливане на ликвидност може да навредят на други икономики и в същото време няма да успеят да помогнат на американската. Германският финансов министър Волфганг Шойбле окачестви действията на Фед като „безхаберни“ и предположи, че те са предприети с цел понижаване стойността на долара.

На 3 ноември Фед обяви, че през следващите осем месеца ще придобие дългосрочни щатски облигации за още 600 млрд. долара.

Банката обяви, че прогресът при намаляването на безработицата е „разочароващо бавен“ и посочи, че инфлацията в страната е „в известна степен ниска“. Като се изключат цените на храните и горивата, потребителските цени са се повишили с едва 0,8% за 12 месеца до края на септември – най-слабият ръст на годишна база от 1961 г.

Подходът на Фед, известен като вливане на ликвидност, има за цел да разхлаби валутната политика чрез закупуване на правителствени облигации, вместо чрез понижаване на краткосрочните лихвени проценти, които така или иначе вече са близки до нулата.

Еврото се е повишило с 8% спрямо долара от 27 август, когато Фед обяви плановете си за вливане на ликвидност. 44% от анкетираните очакват долара да се понижи допълнително спрямо еврото през следващите 3 месеца.

„С вливането на ликвидност САЩ се опитват да свалят долара, да подобрят конкурентоспособността си и да увеличат износа си“, казва Филип Рускоуски, директор на Macro Advisors Pte. Ltd. в Сингапур.

Повече от половината от инвеститорите определят политиката на Фед като твърде агресивна, в сравнение с 36%, които я намират за умерена, и едва 10%, които смятат, че действията на централната банка са твърде предпазливи.

Инвеститорите таят страхове и за американската фискална политика. Трима от петима анкетирани посочват, че съществува голям до умерен риск бюджетният дефицит на страната да предизвика криза в доверието и драматично увеличение на дългосрочните лихвени проценти през следващите две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още