IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Япония все пак избегна депресията чрез фискални стимули, докато САЩ не могат да ги използват в пълен мащаб заради огромния бюджетен дефицит и опозицията в Конгреса

07:29 | 21.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще преживее ли Америка своето „изгубено десетилетие“ по подобие на Япония?

Дефлация или инфлация

Алън Уайлд, ръководител на операциите с валута и инструменти с фиксиран доход в Baring Asset Management, обаче все още не е убеден, че САЩ са обречени на изгубено десетилетие в японски стил.

Той отдава дължимото на Федералния резерв, който е реагирал по-бързо от Японската централна банка чрез вливането на трилиони долари във финансовата система посредством покупки на активи и така е избегнал дефлацията.

Уайлд посочва, че инвеститорите в облигации може би трябва да държат под око инфлацията. Данни от миналата седмица показаха, че същинската инфлация (без храните и енергията) е била 2% за последните 12 месеца до август, продължавайки възходящото си движение.

Предчувствието ми е, че ще достигнем доста по-висока инфлация, след като облигационният пазар демонстрира много по-голяма нестабилност от предишните години, споделя финансистът.  
 
Това може да ограничи гъвкавостта на Фед за в бъдеще. Пазарът очаква централната банка да даде превес в портфейла си на по-дългосрочните облигации по време на срещата си на 20-21 септември, за да се опита да понижи дългосрочните лихви – стъпка, която няма да увеличи паричното предлагане (понеже покупките ще се финансират с продажба на краткосрочни книжа - бел. ред.), но според някои няма и да подкрепи кой знае колко растежа.

Дейвид Браунли, ръководител Фиксиран доход в Sentinel Asset Management, се съмнява, че изглаждането на кривата на доходността по ДЦК ще накара банките да кредитират.

„Ако не можем да стимулираме икономиката с доходност по 10-годишните ДЦК от 2%, значи няма да можем и с доходност от 1,5%“, казва той.

„В годините до 2008 икономиката растеше главно на кредит, докато сега тече процес на намаляване на задълженията. Лесно можем да си представим десетилетие на нисък растеж“, отбелязва Браунли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kasandro
преди 12 години
Ще преживее ли Америка своето изгубено десетилетие- очакванията са "двайсетилетие + " или казано с други думи : не е важно кой прави откритията , а кой се възползва от тях .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още