IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да сложи ред в дома си

Резултатите от предстоящата среща на върха ще засегнат икономики, намиращи се далеч извън пределите на Стария континент

08:54 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация: Европейската комисия</p>

Илюстрация: Европейската комисия

 

От срещата на Европейския съвет днес и утре зависят много повече неща от бъдещето на европроекта - от индийската рупия до младата туристическа индустрия на Кабо Верде, островна държава в северния край на Атлантическия океан, пише Ройтерс.

Как ще се развие кризата в еврозоната?

Ще се стигне до предложения от Германия фискален съюз
От валутния съюз ще бъдат извадени държави
Еврозоната ще се разпадне
Еврозоната ще премине през проблемите безпроблемно
Не мога да преценя
Общо 3121 гласа
Никой не вярва, че 27-членният ЕС може да намери бързо решение за планината от дългове, трупана с години и която в бъдеще може да попречи на растежа на икономиките за дълъг период, но европейските лидери са подложени на нарастващ натиск да покажат, че могат поне да спрат разпространението на ръждата.

"На срещата на върха не се очаква внезапна промяна в доверието или драматичен край на проблема", посочи високопоставен японски представител пред Ройтерс.

"Не очакваме обаче и резултатите да са нулеви. Трябва поне да има напредък в начина, по който се надяват да сложат ред в дома си", посочва източникът, пожелал анонимност.

Задълбочаващата се дългова криза в еврозоната, която започна в Гърция преди две години, отдавна вече оказва влияние и извън пределите на Европа. Засега европейските лидери не успяват да намерят трайно решение въпреки 16-те срещи на високо равнище, проведени от януари 2010 година.

В Азия индийската рупия е главният потърпевш, след като местните валути пострадаха от оттеглянето на чуждестранните инвеститори, притеснени от проблемите в еврозоната. Индийската валута поевтиня с 16 процента за четири месеца.

Вредите за азиатските икономики са достатъчно сериозни, но могат да достигнат и Япония, третата по големина икономика в света, чиито надежди за скромен растеж до голяма степен са свързани с износа за близките й съседи.

Дълговите проблеми на еврозоната вече имат "заразен" ефект върху финансовите им пазари, но евентуална общоевропейска рецесия може да засили негативните ефекти, засягайки пряко търговските им партньори и в крайна сметка редицата страни в цял свят, получаващи помощи от Европа.

Тази перспектива стана още по-реална, след като бе оповестено, че през третото тримесечие икономиката на еврозоната е нараснала с едва 0,2 на сто. За второ поредно тримесечие инвестициите са се запазили без промяна на фона на понижаването на бизнес доверието.

Всичко за дебатите около бъдещето на еврото може да намерите в специализираната рубрика на Investor.bg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още