IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Щатската икономика върви на зле

Една чувствителна корекция на индексите може да се окаже капката, която ще я вкара в нова рецесия догодина, смята икономистът

15:09 | 23.07.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: Ройтерс

Сценарий за силно и устойчиво възстановяване в САЩ не съществува. Вместо това трябва да очакваме анемичен растеж за много години напред, прогнозира Нуриел Рубини, икономистът, който предвиди колапса на финансовите пазари през 2008 г., съобщава CNBC, цитирайки публикация в Project Syndicate.

Рубини изтъква пет причини, доказващи, че „бичи“ настроените анализатори грешат и предупреждава, че евентуална "настинка" на американската икономика ще докара "пневмония" на целия останал свят.

„Анализаторите сбъркаха и тази година в очакванията си възстановяването да достигне и дори да надхвърли 3% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната“, коментира основателят на Roubini Global Economics.

„Сега, след като се объркаха за първата половина на 2012 г., много от тях са се хванали за същата приказка, че комбинацията от ниски цени на петрола, растящи продажби на автомобили, възстановяващ се жилищен пазар и ръст на индустриалното производство ще подкрепят икономическия растеж през втората половина на годината и ще го ускорят още повече през 2013 г.“

Рубини вярва, че през тази и следващата година щатската икономика ще се забави допълнително, тъй като „предчувствието за достигане на фискална пропаст“ задържа потреблението и растежа ниски. Пазарите остават нестабилни и поради несигурността около изхода от президентските избори в страната през ноември.

Фискалните проблеми могат да отнемат от растежа през 2013 г. цели 4,5%, ако всички данъчни облекчения и трансферни плащания бъдат оставени да изтекат, а предлаганите бюджетни съкращения бъдат извършени, изтъква Рубини.

„Разбира се забавянето ще бъде доста по-слабо, тъй като повишаването на данъците и орязването на разходите ще бъда доста по-умерено.

Все пак, дори ако фискалната пропаст се окаже неособено голяма спънка – около 0,5% от БВП – а до края на годината икономиката на страната нарасне с 1,5%, какъвто се очертава да бъде случаят, догодина растежът вероятно ще се забави до 1%“, пише икономистът.

Щатските потребители, на които се пада значителен процент от световния БВП, няма да успеят да запазят покупателната си способност, след като бъдат премахнати данъчните облекчения за 1,4 трлн. долара, изтъква Рубини

През 2013 г., когато изтичат трансферните плащания и някои данъчни облекчения, ръстът на разполагаемия доход и съответно потреблението ще се забавят. Тогава САЩ ще се сблъскат не само с прекия ефект от фискалното забавяне, но и с индиректния ефект върху потреблението в частния сектор“, коментира той.

Проблемите в еврозоната, забавянето в Китай и останалите развиващи се пазари, и вероятността цената на петрола да се повиши поради напрежението около иранската ядрена програма също допринасят за неблагоприятната ситуация в САЩ, посочва Рубини.

Икономистът предупреждава, че този път Федералният резерв (Фед) няма да успее да спаси икономиката с интервенциите си. „Фед ще предприеме нов кръг вливане на ликвидност до края на годината. Това обаче ще е неефективно, тъй като дългосрочните лихвени проценти вече и без друго са много ниски и по нататъшното им понижаване няма да подкрепи потреблението“, коментира той.

„Кредитиране почти липсва и банките трупат излишни резерви. Нещо повече, доларът е малко вероятно да поевтинее, тъй като останалите централни банки също печатат пари“.

Според Рубини нарастването на корпоративните печалби също започва да залинява, въпреки че именно то подкрепи растежа в началото на икономическия цикъл. Сезонът на отчетите през второто тримесечие засега остава противоречив.

„Една чувствителна корекция на индексите на практика може да се окаже капката, която ще вкара американската икономика в нова рецесия през 2013 г.“

Ако САЩ отново започнат да "кихат", останалият свят, чийто имунитет и без това е отслабен от европейската дългова криза и забавянето на развиващите се пазари, определено ще хване "пневмония“, прогнозира Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
"кихане" "пневмонии" "растежи" - тези хора още живеят с надеждата да я карат по старому, докато останалия свят търси начини да се свие. А това е опасно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Ние сме свикнали. Аз не помня леки времена в България, роден съм в залеза на комунизма. Ние сме свързани с останалите. Когато те са добре ние сме зле, когато те са зле - ние още по-зле. Така, че да се молим да са да добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Не знам, но ако тази зима ще е тежка - каква ли ще е следващата? Аз допускам възможността, че Маите може и да са сбъркали с една година. Това си е в порядъка на нормалната статистическа грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 11 години
Предстоят тежки времена, но не за Запада или Китай, а за НАС, българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още