IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

През първото тримесечие развиващите се пазари извън Европа ще запазят тенденцията на изоставане спрямо развитите, се казва в анализ на банката

20:23 | 09.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

В Европа, както и на глобално ниво, 2014 ще е година на възстановяване на растежа. За eврозоната новата година ще донесе не само множество нови регулации в рамките на Базел III, но тя вече има и нов член – Латвия. Това отбелязва директорът на Райфайзен Рисърч Петер Брециншек в стратегите на банката за глобалните пазари и за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за първото тримесечие на 2014 г.

Глобалните пазари ще станат свидетели на край на вливането на ликвидност след отмяната на американската програма за изкупуване на облигации. Публикуваният протокол от последното заседание на банкерите потвърди намерението им.

През първото тримесечие развиващите се пазари извън Европа ще запазят тенденцията на изоставане спрямо развитите пазари. Страните, ориентирани към реформи ще се представят по-добре.

През следващите 12 месеца той не очаква забележителни подобрения в растежа на страните от БРИК поради стартиране на структурни промени. Все пак очакванията му са за пик на глобалния растеж в началото на 2015 г., а оттам - прогнозите за БВП за тази година биха могли да бъдат над потенциалния растеж. Според него разликите в растежа между страните в еврозоната ще намалеят.

Например, Германия издърпа останалите страни от рецесията през второто тримесечие на 2013 г.

Австрия преодолява икономическата суша

През второто полугодие на 2012 и първото полугодие на 2013 г. австрийската икономика беше в застой, последван от колебливо възстановяване на икономическата активност през третото тримесечие на 2013 г. За първи път от началото на 2012 г. инвестициите в основен капитал и потреблението имаха по-голям принос за БВП (на тримесечна база) в сравнение с външната търговия, която преди бе основният стълб за растежа.

Преобръщането на тенденцията във вътрешното търсене, заедно с намаляващата зависимост от външната търговия, ще продължи да характеризира динамиката на бизнес цикъла и през предстоящите тримесечия, описват състоянието на австрийската икономика експертите на Райфайзен Рисърч.

За идните тримесечия икономистите очакват възстановяването на динамиката на растеж да продължи. Те прогнозират, че пикът в бизнес цикъла би трябвало да бъде достигнат през зимата на 2014-2015 г. За 2014 предричат ускоряване на растежа до 1,5% в сравнение с прогнозния ръст от 0,3 на сто през 2013, което ще бъде последвано от растеж от 2,3% през 2015 г.

Възстановяване на няколко скорости в ЦИЕ: Централна Европа поема лидерството

Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ало на какъв боб гледате? Врачките май станаха повече от химикономистите в бранша :) Срам! Срам! Срам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не знам дали това интервю, директора го е давал в разгара на новогодишната нощ, леко разконцентриран, обаче в едно изречение да се казва, че страните, ориентирани към реформи ще се представят по-добре и буквално в следващото съобщава, че НЕ очаква забележителни подобрения в растежа на страните от БРИК поради стартиране на структурни промени ... не знам, дано да е само около нова година. Иначе аз оня ден си закрих и последната активна сметка из клоновете на РББ (май добре съм направил).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още