IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

През първото тримесечие развиващите се пазари извън Европа ще запазят тенденцията на изоставане спрямо развитите, се казва в анализ на банката

20:23 | 09.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Райфайзен: 2014 ще е година на възстановяване на растежа

В сравнение с последните години икономическата ситуация се промени значително, изтъква Брециншек. Докато страните от Общността на независимите държави (ОНД) отчитаха най-висок растеж, от лятото на 2013 г. импулсът се измести към Централна Европа. Като примери могат да се посочат Полша, Чехия и Словакия.

Докато очакванията на Райфайзен за растеж в Централна Европа за 2014 г. са около 2,3%, прогнозата за страните от ОНД е по-умерена. Икономистите прогнозират, че растежът в Русия ще е само 1,7%, а за Украйна да бъде нулев. Като основна причина за това от банката изтъкват липсата на модернизация в петролната и газова индустрия. А производството на висококачествени потребителски продукти и пренасочването на изтичането на капитал към инвестиции в основен капитал все още са недостатъчни, анализира Брециншек причините за по-слабия растеж в страните от ОНД.

Според него два фактора оказват влияния за лидерската роля на Централна Европа - силните икономически връзки с Германия и продукцията в тези страни, която стана по-конкурентни спрямо вноса поради ниските разходи за труд.

САЩ: Фед започва нормализация на политиките

След спекулациите през май и отлагането през септември решението за отмяна на американската програма за обратно изкупуване на облигации вече е факт. Федералният резерв планира постепенно ограничаване на програмата, което да бъде завършено през четвъртото тримесечие на 2014 г. Въпреки това за тази година е планирано увеличение на балансовото число с 450 млрд. долара, което съответства на 3% от БВП.

Екипът на Брециншек все още има сериозни съмнения относно плановете на Фед за нормализиране на политиките му. Като причината за това се посочва икономическият растеж през 2014 г., който се очаква да е значително по-добър от този през изминалата. Безработицата да намалее допълнително и в резултат на това, заплатите би трябвало да нараснат, прогнозират експертите.

Планираното по-рано ниво на безработицата от 6,5% се очаква да бъде достигнато през четвъртото тримесечие на 2014 г. Въпреки, че Фед сигнализира, че няма да увеличава лихвения процент до втората половина на 2015 г., банкерите очакват първо увеличение още в началото на следващата година.

През ноември безработицата в САЩ спадна до най-ниското си ниво от 5 години насам. Последните данни за пазара на труда пък показаха, че намалява броят на подадените молби за помощи за безработни.

Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Ало на какъв боб гледате? Врачките май станаха повече от химикономистите в бранша :) Срам! Срам! Срам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Не знам дали това интервю, директора го е давал в разгара на новогодишната нощ, леко разконцентриран, обаче в едно изречение да се казва, че страните, ориентирани към реформи ще се представят по-добре и буквално в следващото съобщава, че НЕ очаква забележителни подобрения в растежа на страните от БРИК поради стартиране на структурни промени ... не знам, дано да е само около нова година. Иначе аз оня ден си закрих и последната активна сметка из клоновете на РББ (май добре съм направил).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още