IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Златото стои на пътя на този коварен процес и затова беше премахнат неговият стандарт, пише икономистът през далечната 1966 г.

15:14 | 05.04.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Предпочитанията към това какво да бъде използвано за съхранение на стойност ще се изместят към най-приеманата стока, което от своя страна, ще я направи още по-приемана. Процесът ще продължи, докато тази стока не стане единственото средство за размяна. Използването на едно единствено средство за размяна е преимущество поради същата причина, поради която паричната икономика превъзхожда бартерната – размяната става възможна в рамките на неограничено широк спектър.

Типът на единното средство за размяна варира, като това дали то ще е злато, сребро, мидени черупки, добитък или тютюн зависи от характеристиките и етапа от развитието на дадена икономика. В интерес на истината всички от горепосочените са били използвани в даден период като средство за размяна. Дори в настоящия век (бел. ред. – миналия век, тъй като трудът е писан през 1966 г.) две основни стоки – златото и среброто, са били използвани като международно разплащателно средство, като златото се превърна във водещото. Златото, имайки както практическо, така и художествено приложение и бивайки сравнително оскъдно, има осезаеми предимства пред всички останали средства за размяна.

От началото на Първата световна война то на практика е единственият международен стандарт за размяна. Ако всички стоки и услуги се заплащаха в злато обаче, извършването на големи плащания щеше да бъде затруднено и също така щеше да бъде ограничено разделението на труда и специализацията. Следователно логичното разширяване на инструмента за размяна е създаването на банкова система и кредитни инструменти (банкноти и депозити), които изпълняват ролята на златото, но могат да бъдат разменени срещу него.

Свободната банкова система, основаваща се на злато, има възможност да разширява кредита и така да създава банкноти (валута) и депозити според производствените нужди на икономиката. Индивидуалните собственици на злато намаляват, като в замяна на лихва те залагат своето злато в банката.

Тъй като е малко вероятно всички собственици на злато да поискат да изтеглят всичкото си злато по едно и също време, банкерът може да си позволи да държи само част от всички депозити като запаси. Това му позволява да дава назаем повече, отколкото златни запаси има в наличност (което означава, че той държи права върху злато вместо злато като гаранция за депозитите). Количеството заеми, които той може да отпусне, обаче също не е произволно – той трябва да го определи в зависимост от своите запаси и състоянието на инвестициите си.

Когато банките дават назаем пари, за да финансират продуктивни и рентабилни начинания, заемите се изплащат бързо и банковият кредит продължава да бъде достъпен. Когато бизнесите, финансирани от банката, обаче се окажат не толкова рентабилни и заемите се изплащат по-бавно, банкерите скоро си дават сметка, че неизплатените заеми надхвърлят златните им резерви и те започват да ограничават отпускането на нови заеми, обикновено като завишават лихвите по тях. Това ограничава финансирането за нови начинания и изисква от настоящите кредитополучатели да подобрят рентабилността, за да могат да получат заем за последващо разширяване на бизнеса си.

Следователно в условията на златен стандарт свободната банкова система се явява като пазител на стабилността на икономиката и на балансирания растеж. Когато златото се приема като платежно средство от повечето или всички държави, свободният и неограничаван международен златен стандарт служи за насърчаването на разделението на труда и разширяването на международната търговия по света.

Въпреки че единиците на средството за размяна (долар, лира, франк и т.н.) варират в различните държави, когато всички те са изразени чрез злато, икономиките на различните държави действат като една, стига да няма ограничения върху търговията или движението на капитала.

Кредитът, лихвените равнища и цените следват подобни модели във всички държави. Ако банките в една страна разширят кредитирането прекалено щедро, лихвените равнища в тази държава ще падат, подтиквайки вложителите да преместят своето злато в банки с по-високи лихви в други държави. Това незабавно ще причини недостиг на банкови запаси в страната с „евтини пари“, довеждайки до по-строги кредитни условия и връщане към по-високи и конкурентоспособни лихвени равнища.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
п.п. та прави впечатление че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 2
data
преди 9 години
Готина статия , *** дядото нещо не се придържаше към принципите и повреме на своите мандати във ФЕД . Та леко лицемерно ми изглежда написаното от човека който носи основна вина за раздуването на имотния балон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
dsx500
преди 9 години
Като от тук произлиза голямата несправедливост на хартията, в момента да работиш и спестяваш е губеща стратегия, ако придаваш стойност не можеш да очакваш в бъдеще обществото да ти я върне в същият размер, просто хартията ще се разменя за по-малко. Системата е против тези които дават. Текущата система облагодетелства тези които взимат без да дават, защото длъжниците ще върнат по-малко стойност отколкото са получили при харченето на кредита. (големите риби, не обикновеният човек взел перална на кредит).Нещата са точно на обратно на здравия разум и е време да се върнем към някои фундаментални принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
dsx500
преди 9 години
Ама че глупости, хората които "складират" пари (стойност) всъщност създават дефлация като намаляват парите в обръщение и така всички са по-богати, това работи при златото, не при сегашната ситуация с хартията :D :DТози които и изкарал пари е извършил някаква услуга или е произвел продукт, той е допринесъл стойност, ако не изхарчи парите той не взима тази стойност обратно, следователно обществото е облагодетелствано, а не той, защото само използването на парите е стойностно за техният притежател. Хайде размърдайте мозъците и може да излезем от хартиеният транс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
citizen_bg
преди 9 години
Направо ме замисли има ли олигарси, влияят ли на икономиката и политиката или са някаква фикция щом парите им ги управляват банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
citizen_bg
преди 9 години
Императоров :), навремето проскрипциите в Рим са имали една основна цел. :))Не съм комунист, но всяка нерегулирана система накрая гърми барабар с тарикатите. Започнах да разбирам това което казват евреите за гоите и защо трябва да се управляват. Дори и животните не се водят неограничено от инстинктите си. Имаш една любима тема за ***. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
supertrader
преди 9 години
Глупости, парите не се концентрират в лични сметки а в банки , държави и инвестиции в прегряти икономики.Просто *** не трябва да бъдат допускани до свободна търговия, те не я обичат но мого обичат техните стоки да се купуват от всички а те да не купуват и да трупат пари. Проблема е афинитета на обявилите се за комунисти към парата.Запада просто трябва да си обезцени парите, ръст на цената на петрола при спадащо потребление ни устройваше много и е голяма грешка че не го направиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
pecan
преди 9 години
изключително стойностна статия . За съжаление той не успя да издържи на натиска на привържениците на държавното планиране . Жалко че в форума има всякакви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 30
citizen_bg
преди 9 години
Като се излезе от двете аксиоми, че: - Печалбата е резултат на измама или самоизмама поради субективна оценка за стойност и е винаги разликата в плюс от реалната стойност базирана на разходите и че,- Лихвата е кражба. Чичката може да плаче колкото си иска. Както е казано вземането от крадец и измамник не е кражба е възстановяване на справедливост. Освен това наливането на пари в икономиката е наложително поради това, че трупането на богатство е изкарване на пари от икономиката и стокооборота, а това трябва да се санкционира поради това, че както и чичката признава парите са посредник в пазарните отношения и основна цел за появата им е била да са универсален изразител на стойност и да обслужват търговията/икономиката. Икономически кризи е имало и по време на златния стандарт и металните пари, както е имало е и фалити на банки поради лакомията и измамите на банкери. Причината и тогава и после винаги е била една и съща алчност и концентарция на парите в ръцете на единици и блокиране на търговията и икономиката.Изводът е ясен контрол и ограничаване на личното богатство (също както трябва да бъде ограничавана и контролирана и политическата власт) и държавна конфискация(нулиране на сметката на всеки) след смъртта му. Трупането на богатство трябва да е само в резултат на личен труд(или дори тарикатлък, кражба и т.н.), но то да не се наследява, като всеки трябва да има възможност за равен старт според личните си качества. Докато това не стане само ще си чешем езиците в търсенето на причините за икономическите и социалните кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Иииибаси за 3г. в тая страница за 2 път имат попадение тея инвестора, не мога да повярвам, поздравления !! И толкова ли е трудно да пускате такива статии? Ако в страницата преобладаваха тея сттатиии и да включите и още няколко езика на страницата ехеее щяхте да сте бая напред с материала, но не ви пречи и сега да го правите :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още