IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ - печелившият от разрива между Саудитска Арабия и Иран?

Прекъсването на дипломатическите отношения между двете страни застрашава мирните преговори по Сирия

13:06 | 05.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протести срещу екзекуцията на Нимр ал-Нимр <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Протести срещу екзекуцията на Нимр ал-Нимр Снимка: архив Ройтерс

Бързо влошаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия – и с все повече други страни от Близкия изток, ще навредят на мирните преговори по Сирия и ще се окажат от полза за ИДИЛ, терористичната групировка, оперираща в страната, предупреждават анализатори.

Отношенията между Саудитска Арабия и Иран, два противопоставящи се гиганта в Близкия изток, се разпаднаха зрелищно през уикенда, след като кралството екзекутира известен шиитски духовник, припомня CNBC. Екзекуцията на Нимр ал-Нимр, отявлен критик на Саудитска Арабия, където мнозинството са сунити, е една от 47-те, извършени от страната срещу лица, описвани като „терористи“.

Екзекуцията на духовника обаче предизвика протести в региона и ответна атака срещу саудитското посолство в Иран, страната, където мнозинството мюсюлмани са шиити.

Нарастващото напрежение между шиитските и сунитските власти вече накара съседните страни да се разделят по сектантски линии, като съюзниците на Саудитска Арабия - Бахрейн, Судан и ОАЕ, се присъединиха към дипломатическите действия срещу Техеран, замразявайки или прекъсвайки отношенията си със страната.

Предвид риска от нов конфликт в Близкия изток в момент, когато в Ирак, Йемен и Сирия бушуват граждански войни, анализаторите казват, че всеки шанс за мир в краткосрочен план е малко вероятен.

По-обезпокоителното, предупреждават те, е че ИДИЛ, терористичната групировка, оперираща в райони на Ирак и Сирия и възползваща се от силовия вакуум в двете страни, може да бъде основен печеливш от допълнителните вълнения и разделения.

„Прекратяването на иранско-саудитските дипломатически отношения идва в контекста на продължаващата прокси война между Саудитска Арабия и Иран, която включва и Турция, а в случая със Сирия – и Русия, в страни като Ливан, Сирия, Ирак, Бахрейн и Йемен“, казват Фирас Аби Али и Анна Бойд, старши анализатори в IHS Country Risk.

“Тези конфликти вероятно ще ескалират предвид факта, че обвиненията на Саудитска Арабия срещу Иран ще послужат за затваряне на дипломатически пътища. Междувременно от нарастващата сектантска поляризация в региона ще спечели най-вече ИДИЛ, която промотира сектантски наратив“.

Нарастващата враждебност между Иран и Саудитска Арабия усложнява перспективите за регионални рискове, особено по отношение на новите мирни разговори, целящи прекратяването на петгодишната гражданска война в Сирия, които може да изпаднат в застой.

Разговорите трябва да се проведат на 25 януари в Женева и от изключително значение е включването на Саудитска Арабия и Иран в тях въпреки подкрепата им за различна страни, като Иран застава зад сирийския президент Башар Асад, а кралството – зад бунтовническите групи, които се опитват да го отстранят.

Осъзнавайки опасността към сирийските мирни преговори, в понеделник ООН и САЩ преминаха към режим на ограничаване на щетите, призовавайки както Саудитска Арабия, така и Иран да покажат сдържаност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е казал на саудитския и иранския външен министър в понеделник, че е изключително обезпокоен от прекратяването на отношенията, съобщи говорителят му Стефан Дюжарик на пресбрифинг в понеделник, и е „наблегнал върху важността на продължителен конструктивен ангажимент и от двете страни в интерес на региона и отвъд него“.

Специалният пратеник на ООН за Сирия би трябвало да е пристигнал в Рияд в понеделник и се очаква да посети Иран по-късно тази седмица. ООН съобщи, че пратеникът ще „оцени последиците от последните развития между Саудитска Арабия и Иран от динамиката на Виенския процес по Сирия“.

Анализаторите вярват, че мирният процес може да бъде директно повлиян. „Прекратяването на дипломатическите отношения между Иран и Саудитска Арабия вероятно ще гарантират, че напредъкът на сирийския мирен процес и очаквания диалог между правителството и опозицията ще изпаднат в застой“, казват Аби Али и Бойд.

Подобно мнение се чува и на други места, като глобалните политически анализатори на Citi, сред които и Тина Фордам, управляващ директор и главен глобален политически анализатор на Citi, предупреждават в публикация в понеделник, че „най-непосредственото геополитическо въздействие ще бъде подкопаването на дипломатическия процес по отношение на сирийския конфликт“.

„Предвид това вярваме, че съдържанието и перспективите на преговорите в дългосрочен план са и ще продължат да бъдат зависими повече от световните сили, от Вашингтон до Москва, работещи заедно за преодоляване на регионалните различия, включително по бъдещето на Асад“, казват Фордам и колегите ѝ.

„Списъкът с препятствия обаче остава труден, а неуспехът при намирането на дипломатическо решение в Сирия носи последици и за бежанския наплив към Европа, друг ключов политически риск за 2016 г“, предупреждават те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
mistt
преди 8 години
конфликта Турция-Сирия(РФ) бе блокиран операция Местан (анексиране на 30% от България) блокиранамайдан -изтъргуван(засега)Единствено спасение за Ердоган (временно) е ескалция и прикрепване към С.Арабия срещу Иран.Любопитно ми е кой ще бъде широко мащабния военен конфликт , така нужен на американската олигархия...СА срещу Иран устройва много участници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още