IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Холандската болест" на Норвегия

Северната страна е силно зависима от петролно-газовия сектор и се стреми да диверсифицира икономиката си след срива на петролните цени

12:00 | 16.02.16 г. 12
<p>
	Високите цени на петрола донесоха на Норвегия просперитет, но спадът им е заплаха за небалансираната икономика.<em> Снимка:&nbsp;pixabay.com</em></p>

Високите цени на петрола донесоха на Норвегия просперитет, но спадът им е заплаха за небалансираната икономика. Снимка: pixabay.com

Необходима диверсификация

Обръщането на късмета на норвежкия народ в последно време вече доведе до влошаване на потребителските настроения. Цените на жилищата почти замръзнаха.

Малко неща в Осло обаче показват това. В столицата цените на жилищата се запазват, тъй като плащанията по ипотеките остават поносими благодарение на исторически ниските лихвени проценти.

И на главната търговска улица повечето хора все още харчат пари - дори онези, които са загубили своята работа, остават платежоспособни благодарение на щедрите социални помощи, а разходите на богатите продължават да са високи.

"Търсенето остава силно, така че все още не усещаме последиците", казва един от съдружниците в луксозен магазин за дрехи и аксесоари. "Положението със (снабдяването) е по-лошо, тъй като всичко става много по-скъпо заради слабата крона."

Ясно е обаче, че Норвегия не може повече да разчита на петрола, за да подхранва растежа на своята икономика.

"Никой от нас не може да бъде сигурен къде ще отидат цените на петрола", признава Сулберг. И подчертава: "Норвежката икономика трябва да се диверсифицира."

Широк консенсус

На конференцията на Конфедерацията на норвежките предприемачи миналия месец в Осло участниците не изпитваха ни най-малко съмнение, че ситуацията е сериозна.

Генералният директор на сдружението Кристин Скоген Лунд наруши традицията и покани председателя на Конфедерацията на профсъюзите на Норвегия Гед Кристиансен да излезе редом до нея на сцената.

"Безработицата е на най-високото си равнище от 1995 г. и много от безработните са младежи", отбеляза Скоген Лунд.

"Съгласни сме, че трябва да се изправим пред предизвикателствата заедно", каза Кристиансен.

Правителството и централната банка също дават своята лепта, за да предотвратят твърдото приземяване на норвежката икономика.

Norges Bank понижи своя основен лихвен процент на три пъти миналата година до едва 0,75%, като на хоризонта се задават нови съкращения, а кабинетът "обра" суверенния фонд на страната, в който бяха събрани 7 трлн. норвежки крони (820 млрд. долара), за да налее пари в икономиката.

"На фона на нарастващата безработица ние трябва да използваме стимули от петролния фонд", казва премиерът Сулберг пред BBC, оправдавайки решението за финансиране на инвестиции и данъчни намаления чрез взимане на повече средства от суверенния фонд, отколкото внасяне, за първи път от неговото създаване през 1998 г.

Икономически стимули

В момент, когато бизнесът и трудът са на една страна, а централната банка е ангажирана да държи лихвите ниски, правителството дирижира една трансформация на икономиката.

"Благодарение на петролния и газовия сектор ние изградихме един голям сектор на услугите, който може да бъде използван за поддържане на други сектори в бъдеще", обяснява Сулберг.

Тя прогнозира ръст на алуминиевата индустрия, здравеопазването и, не на последно място, на рибовъдните стопанство и риболова в момент, когато 4,5 килограма консервирана и пакетирана сьомга струват повече от един барел петрол.

"В дългосрочен план Норвегия ще има икономика, която ще е по-диверсифицирана и по-зелена", уверена е Сулберг.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
Много пъти съм бил в Норвегия и мога да кажа, че не е място за живеене за мен. Просто начина на живот и климата не ми допадат. Дето се вика парите не могат да купят щастие...Норвегия има почти 1 трилион долара в петролния си фонд. При БВП на България около 50 млд. евро това ще рече, че ако норвежците стоят на едно място и ние работим ще ги догоним след 20 години. Само, че парите от този петролен фонд са инвестирани по света и те ще имат доходност от там. Така, че и нищо да не правят нама как да ги стигнем в нашия живот...Ползват само 4% от доходите от петролния фонд за бюджета си така, че икономиката не е само петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
Stotinka
преди 8 години
Обикновенно не пиша коментари, но този път не издъжах... живея в Норвегия от около година със семейството ми, стандарта и начина на живот като цяло е много по-добър от България, не става въпрос само за пари а за манталитет като цяло, нещо което в България не виждам да се промени... за съжаление. Вечер си лягам спокоен и не си заключвам входната врата, оставям колата запалена на паркинга на супермаркета и влизам да пазаря, миналата седмица на автобусната спирка до нас имаше забравена раница - стоя там 4 дни без никой да я пипне, когато (ако някога) стане така и в България ще се върна (заради по-хубавото време), даже и на по-нисък стандарт на живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
doba
преди 8 години
Не съм ходил в Норвегия, но мои близки са там/или са били.В Отто, относително близко до Лилехамер.Отзивите им са, че са в Рая/с изключение на климата.Нищо, абсолютно нищо общо с БГ.Верно е, че в преди години приходите от петрол/газ бяха високи, но норвежците заделиха голям част от тях в резерв и сега имат буфер.Отделно на това традиционната им индустрия бе субсидирана, за да не загине и винаги е на световно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 6
MarginCall
преди 8 години
"Когато приходите от петрола на Северно море скоро пресъхнат "великолепната" социалдемокрация Норвегия ще заприлича на Ирак и Афганистан."Предполагам същата участ гласиш и за Швеция, Финландия и Дания? Или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
И да, и не. Да, била е.Да, може да се срине.И не, добре координиран план може да я задържи сред ... абе, сред отличниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Може и да си прав, ама вероятно е за друг период. Гледам една таблица БВП по ППС на държавите в Европа през 1938 година(преди ВСВ), приравнени към долара. Норвегия-1298$, България 420$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ей ги и тея пичове същата работа, само за един квартал и айде външния дълг на Българията х2 ресто. Тъй ше е тя като се занимават с бандитите от Волстрийта ....Worlds largest public pension fund posts $64 billion loss http://***.marketwatch.com/story/worlds-largest-public-pension-fund-posts-64-billion-loss-2015-11-30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ей го и в подкрепа на моята теза, ето кой се ображил нашите "американски братя" ..... сега някой от Волстрийта се вози в яхти, лимузини и самолети за сметка на пенсиите в НорвегияNorwegian pensioners just lost $8.8 billion.http://money.cnn.com/2015/08/19/investing/norway-sovereign-fund/................................The 0.9% decline -- its first losses in three years -- came because of low interest rates, weak bond markets and falling returns on U.S. stocks. ................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Норвегия скоро ще научи българския урок и то по трудния начин: "Социализмът винаги свършва когато свършат чуждите пари". Когато приходите от петрола на Северно море скоро пресъхнат "великолепната" социалдемокрация Норвегия ще заприлича на Ирак и Афганистан. Искам да припомня, че през 40-те години на 20 век Норвегия е една от 3-те най-бедни държави в Европа, много по-бедна даже от България и откриването на петролни залежи я превърнаха в нещо като Кувейт в Европа. Но всеки подобен свръх-неустойчив модел си има край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
мхм не са само северните орди и тея са дълдисали, само дето имат повечко парички скътани и са малко население, е малко им ги посвиха бандата на Волстрийта където ги накараха да инвестират най-големия си пенсионен фонд (почти 1 трилион долара) и тея гламавите им се връзват и айде отекоха някви бая % от тоя фонд в загуби .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още