IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП - измерителят обект на много критики, но без алтернатива

БВП все повече се затруднява да поддържа темпото на днешните промени в икономиката, коментира Bloomberg в свой анализ

20:11 | 06.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) е толкова характерен за 20-и век. От Голямата депресия до днес БВП се превърна в ключов измерител за правителствата и за централните банки, като се следи внимателно и от инвеститори и трейдъри, посочва Bloomberg.

Проблемът е обаче, че БВП все повече се затруднява да поддържа темпото на днешните промени в икономиката.

В епоха, в която с 10 долара може да се купи един компакт диск, както и един месец неограничен стрийминг на музика, става все по-трудно да се определи стойността на икономиката. В качеството си на агрегатен измерител, които игнорира ефектите от разпределението, БВП прикрива нарастващите неравенства, които помогнаха за възхода на политици като Доналд Тръмп и които насърчиха недоволството, довело до Brexit. 

Правителствата и в богатите държави, и в развиващите се пазари се затрудняват да постигнат темповете на растеж отпреди десетилетия, поради което спешно се търси начин за по-добро измерване на икономиката. 

„Лесно е да се критикува БВП, но е трудно да се замени“, казва Пол Шиърд, главен икономист в S&P Global в Ню Йорк. „Ако правителствата управляват икономиката благодарение на този показател, то има основание да се казва, че ни трябва по-широка мярка“, посочва той.

Инвестиционната компания Ambit Capital в Мумбай е създала свой собствен индекс за потреблението, базиран на продажбите на автомобили и потреблението на ток, и го използва като хедж срещу официалните данни за ръста на БВП на Индия. Това отразява скептицизма на редица места към съществуващите методи, посочва Bloomberg.

Има и опасения за това, че статистиците измерват грешните данни. „Фокусът върху БВП и неговия ръст в много случаи е подвеждащ“, казва Оливие Бланшар, бивш главен икономист на БВП, който в момента е част от екипа на Peterson Institute for International Economics.

„Ефектите от разпределението, или изкривяванията, които засягат състава, а не обема на икономиката, както и ефектите на сегашните политики на бъдещия, а не на сегашния растеж, може да са също толкова важни колкото и ефектите върху сегашния БВП“, посочва той.

Данните за БВП се ревизират по-често и с по-големи изменения, твърдят икономистите от UBS Group Пол Донован и Софи Констабъл. А това има значение, тъй като първоначалните данни, които имат най-голям ефект върху пазарите, са почти винаги грешни, смятат те. „Предвид факта, че колебанията на фондовите пазари се отразяват на по-широката икономика, централните банки трябва да бъдат много внимателни как насочват пазарите своите дискусии за паричната политика“, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tutankhamon
преди 7 години
Лично съм критикувал БВП като измерител но, и тук е като надбягването с мечката: Не е нужно да бягаш по-бързо от нея, а само да надбягаш последния. Ще рече, достатъчно е да се появят по-обективни и точни измерители. Едва ли някой ще зареве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още