IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ - все по-слаба, но все по-опасна

Групата остава мощна заплаха, особено по отношение на способността си да вдъхновява саморадикализирали се екстремисти на Запад и други места

15:44 | 02.10.16 г.
<p>
	Иракската армия празнува поредната си победа над ИДИЛ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Иракската армия празнува поредната си победа над ИДИЛ. Снимка: архив Ройтерс

Въпреки множеството атаки по време на Рамадана ИДИЛ претърпя серия от изненадващо бързи и сравнително безкръвни загуби това лято, както в Сирия, така и в сунитското сърце на Ирак. Групата е много по-отслабена в сравнение с преди година – и е малко вероятно да успее да запази голяма част от територията си. В края на август ИДИЛ изгуби град Джарабулус на сирийската граница. Това бе последният пост на ИДИЛ на турската граница, който позволяваше на групата да вкарва новобранци, пари и доставки на териториите си, особено в т.нар. си столица Ракка.

Загубата на територия е придружена от високопрофилно таргетиране на лидерите на ИДИЛ от военновъздушни удари от САЩ, което доведе до убийството на говорителя и стратег Аднани и високопоставения военен ръководител Омар ал-Шишани. Това последно отнемане на територия в Сирия и Иран, прекъсването на маршрути за чужди бойци до самообявилия се „халифат“ и убийството на Аднани, Шишани и други лидери подчертават как ИДИЛ е попаднала под обсада, невиждана досега.

Но джихадистката група все още има способността да привлича новобранци, да събира средства чрез изнудване и незаконни продажби на петрол, да си гарантира оръжия и да изпраща симпатизанти, които да извършват нападения в чужбина. По ирония на съдбата, колкото по-слаба е на бойното поле, толкова по-малко ще има да губи ИДИЛ, отприщвайки повече терор извън Сирия и Ирак, пише още Раззи.

Американските военни лидери казват, че бойната сила на групата е била намалена наполовина спрямо миналата година, като сега има само 16 хил. бойци. „Броят на бойците на фронтовата линия е намалял. Те са намалели не само като количество, но и като качество“, каза генерал-лейтенант Шон МакФарланд, тогавашен главнокомандващ на САЩ срещу ИДИЛ, на пресконференция в Багдад миналия месец. Той добави: „Не виждаме да действат толкова ефективно, колкото в миналото, което ги прави по-лесни мишени за нас“.

Макар че групата губи територия и лидери, американските представители по сигурността предупреждават, че ИДИЛ все още има възможността да вдъхновява или организира атаки на Запад и по света. Служителите по сигурността предупреждават, че групата налага дори по-голяма заплаха, докато отслабва, тъй като външните ѝ симпатизанти може да бъдат по-мотивирани да извършват нападения на Запад, ако не могат да достигнат изолирания „халифат“ в Сирия и Ирак.

По наша преценка способността на ИДИЛ да осъществява терористични атаки в Сирия, Ирак и в чужбина към днешна дата не е значително намалена“, каза Никълъс Расмусен, директор на U.S. National Counterterrorism Center, пред Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите през юли. Той добави, че „способността за външни операции на ИДИЛ се е развивала и сеела през последните две години и не смятаме, че загубите на бойното поле ще бъдат достатъчни, за да унищожат терористични възможности на групата“.

Докато губи сила и по-големи части от самообявения „халифат“ в Сирия и Ирак, ИДИЛ ще осъществи повече нападения по света. А правителствата на Запад и в Близкия изток ще трябва да се адаптират към враг, който може да трансформира загубите на бойното поле в нов терор, завършва Раззи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още