IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виновни са роботите

Не Мексико отнема работните места в американските заводи

08:46 | 05.11.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Ако веригата ви на доставки бъде прекъсната, а суровините ви идват от чужбина по вода, изведнъж рафтовете се опразват и не можете да продавате продукт", коментира Томас Кодъл, президент на текстилната компания Unifi в Северна Каролина.

Така че компаниите се връщат в САЩ, превръщайки в капитал спестяванията, осигурявани от роботите, евтината енергия и шанса да бъдат близо до клиентите. "Вече не залагат всичко на една карта в Азия", допълва Кодъл.

През последните шест години Unifi създаде около 200 нови работни места, с които общият им брой стана 1100 в автоматизирания завод на компанията в Ядкинвил, Северна Каролина, където рециклирани пластмасови шишета се превръщат в прежда. Безпилотни колички кръстосват фабриката, разнасяйки пакетите с прежда с механични ръце - работа, вършена някога от хора.

В изследване на консултантската компания Deloitte световни производствени шефове прогнозират, че до 2020 година САЩ, които сега са номер две, ще изпреварят Китай като най-конкурентоспособната страна в промишленото производство. (Конкурентоспособността измерва фактори като разходи, производителност и защита на интелектуалната собственост - бел. авт.).

Организацията с нестопанска цел Reshoring Initiative, която лобира за връщане на работните места в САЩ, твърди, че преди едно десетилетие Америка е губела средно по 220 000 нетни позиции годишно. Сега броят на работните места, изнасяни в чужбина, горе-долу се компенсира от броя на връщаните обратно и създаваните от чуждестранни инвестиции.

Харолд Сиркин, старши сътрудник в Boston Consulting, e на мнение, че глобалната борба на компаниите за евтин труд е към края си.

"Когато чуя, че (чужденци) отнемат всичките ни работни места - отговорът ми: не е така", казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Отново и отново сме изправени пред все същия проблем на ПРЕКАЛЕНО високата производителност и отново - за кой ли път ще повторим същата грешка. Защо никой не обръща внимание на изключително простичкият факт, че Голямата депресия е засегнала най-силно НАЙ-СИЛНО развитите в индустриално отношение държави. Този "парадокс" е в сила и до днес. Колкото по-развита в технологично отношение е една държава - толкова по-силно я засягат кризите. Отново и отново ще се завъртим в порочната спирала на свръхпроизводството. Защото когато една стока започне да се харчи по-слабо производителите какво правят. Намаляват производството? О не. Те си купуват нови, още по-високо производителни машини за да устоят на конкуренцията и да намалят ЦЕНАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
**Разбира се, чужденците ви отнемат работните места. Но ако някой без връзки и без да знае езика успее да ти вземе работата - значи ти си безполезен.**Луи СК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още