IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Wall Street аплодира избора на Доналд Тръмп?

Намеренията му за стимулиране на икономиката чрез насърчаване на инфраструктурни инвестиции на стойност 1 трлн. долара се посрещнаха добре

16:36 | 14.11.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненадващо за мнозина, включително и за голяма част от анализаторите на Wall Street, избирането на Доналд Тръмп за 45-ти президент на САЩ донесе ръстове на американската фондова борса. Повечето очаквания бяха, че ако 70-годишният милиардер спечели изборите, то намеренията му за ограничаване на миграцията и налагане на протекционистични мерки срещу китайския внос моментално биха се отразили негативно на пазара на акции.

Нищо подобно – основните индекси отчетоха повишения, като в седмицата на изборите затвориха с ръстове от повече от 2%. В същото време щатските държавни ценни книжа бяха подложени на разпродажби, като например доходността по 10-годишните американски облигации достигна 2,12%, или скок от 34 басизни точки – седмично изменение три пъти над стандартното отклонение за последните 6 години.

Източник: Графика на автора по данни на finance.yahoo.com

Ръстът на акциите и рязката преоценка на държавните ценни книжа означава, че пазарът очаква засилване на икономическия растеж и повишаване на инфлацията в САЩ. На какво обаче се дължи това очакване и как така един човек може да промени настроенията на Wall Street? Отговорът се крие в намеренията на Тръмп за стимулиране на икономиката чрез насърчаване на инфраструктурни инвестиции на стойност 1 трлн. долара за период от 10 години. Но за финансовия план на Тръмп малко по-късно.

Осем години на нулеви лихви и количествени улеснения не генерираха достатъчно търсене, което да ускори икономическия растеж и да доведе инфлацията до таргетираните от ФЕД нива от 2-2,5%. Слабото съвкупно търсене и несигурната икономическа среда подтиснаха частните инвестиции във фиксирни активи (т.нар. Fixed Capital Formation) и дори исторически ниските дългосрочни лихви не успяха да направят проектите за инвестиции в дългосрочни активи достатъчно атрактивни.

Следващите две графики показват, че в резултат на това делът на инвестициите във фиксирани активи в БВП-то на САЩ спадна от средно 6% за периода 1990-2007 г. до 3% от БВП след кризата през периода 2008 г. - 2016 г. Недостатъчното ниво на инвестиции във фиксирани активи от страна на частния сектор доведе до по-слабо темпо на икономически растеж в сравнение с годините преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Колко работни места ще генерират тези данъчни кредити за фирмите инвеститорки в инфраструктурни проекти ? Много малко..защото инфраструктурата се изгражда по съвременни технологии с мощни машини обслужвани от малоброен персонал. Не ми изглежда реалистично и данъчната тежест от тези данъчни кредити ще трябва да се поеме от другите данъкоплатци или да се свият други разходи на бюджета им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
За Хилъри се убедихме. Ама и Марешки даде 100 дена на Радев. Изчакай малко преди да обявиш някого за лъжец, че изглежда смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
kloynat
преди 7 години
Тръмп знае 4е пе4атницата е фед и така 4ик 4ака е ясен кво са един трильон фед е насреща а колкото до Тръмп тои си е циркаджия а фед му дишат в врата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
Sakamano
преди 7 години
Защото знаят, че изборите ги спечели Тръмп Лъжeцa, а не Тръмп Идиoтa. А ръстовете се дължат на това, че републиканците вече имат мнозинство и в двете камари на Конгреса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
уж щеше да потъне света, в главното меню да са секретарките за обед, са чакаме да се дигне океана и златото на 100 бона и белите мечки да доат дома .... Иначе то хууу, че има желание да инвестира в инфраструктура, ама от де ше ги вземе тея пари само незнам и то 1 трилион ?! Тва треа 2 години да немат военнен бзджет, а те ако и 1 мин немат таков са мъртви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 7 години
Готин анализ, инвестора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още