IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Ренци застрашава и паричната политика на ЕЦБ

Резултатите от италианския вот могат да повлияят на решението на централната банка за програмата за количествени улеснения

12:27 | 05.12.16 г. 34
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Getty Images News

Премиерът на Италия Матео Ренци вероятно не е единственият човек тази седмица, чиито планове ще зависят от италианския електорат.

В контекста на предстоящото заседание на Европейската централна банка президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да вземе предвид и отчете заплахите от оставката на Ренци след поражението му на референдума за конституционни промени. Резултатът от рефендума в Италия има потенциал да доведе до пазарни сътресения, разширяване на спреда по облигациите и влошаване на перспективата за икономическия растеж, както и да предотврати изтегляне на стимулите от страна на централната банка, предава Bloomberg, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

„Италия пропусна една прекрасна възможност да реформира своята политическа система и оптимизира публичната си администрация“, коментира Холгар Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank в Лондон. „Повишената несигурност засили вероятността ЕЦБ да анонсира удължаване на програмата си за изкупуване на облигации за 80 трлн. евро на месец след крайния ѝ срок – март 2017 г.“. 

От ЕЦБ отказват коментар.

Държавните облигации на Италия се понижиха, като доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с почти 16 базисни пункта. Тя се покачи с 10 базисни пункта до 2,001% към 9:26 местно време. През последните дни на кампанията за референдума в Италия облигациите се търгуваха с повишение.

Структурните промени, които се очаква да насърчат потенциала за растеж в региона, са приемани от централната банка като ключов фактор за парична подкрепа, а Италия – на фона на стагниращата продуктивност и банков сектор, обременен от лошите заеми, е една от страните, които изпитват сериозна нужда от реформа. В този контекст ЕЦБ може да реши да предостави по-сериозна подкрепа за европейската икономика и то за по-дълго време.

Според изследване на Bloomberg сред икономисти, проведено преди вота за референдума в Италия, се очакваше Драги да анонсира разширяване на програмата за количествени улеснения при запазване на сегашните темпове. Повечето респонденти също коментираха, че сценарий, при който е налице бавно ускоряване на инфлацията и скромно, но стабилно възстановяване ще позволи на Марио Драги да пристъпи към изтегляне на стимулите до края на 2017.

Графика: Bloomberg 

Поражението на Ренци обаче може да изложи на опасност подобен сценарий. Вотът е израз на една година на политически катаклизми в ЕС, сред които и решението за излизането на Великобритания от единния пазар.

Докато ЕЦБ може да овладее едно първоначално сътресение, тя не може да направи много за удара върху дългосрочните очаквания за растеж, до които политическата несигурност в Италия може да доведе. Италианската икономика расте с по-бавни темпове от приемането на еврото, като БВП на глава от населението е под нивата отпреди присъединяването на страната в еврозоната. Италианската статистическа агенция Istat очаква икономиката да се разшири с 0,8% през 2016 г. и с 0,9% през следващата година.  

Повече по темата четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
алооо до номер 12 нобела ти кво толкова си се притеснил за убавата кака джанет иелен да вдигала лихвите сигурно доста долара си кеширал и 4акаш каката с белото платине да те направи малко богат това с лихвите е да плашат гаргите вси4ко се прави заради пари няма слу4аини неща и това Доналд се знеше но от определен каг хора а лихвите на кукаво лято каката ще ги вдигне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Рано или късно и това ще се случи, при някое подобно събитие. Както напълно може да се случи и обратното, но и в двата случая ще е просто съвпадение. Според мен една от причините Джанет Йелън толкова много да се страхува от вдигане на лихвите е опасението, че точно този ден борсите може да вземат да се сринат и какво ще обясняваме тогава за "мерките, които се взимат за възстановяване на икономиката"? Защото още при предишното вдигане стана пределно ясно, че не те са пилотите на самолета и командните лостове съвсем не функционират така, както те са очаквали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
ЕС ще продължи да съществува, но без политическия аспект на проекта. Ще се върнат времената на ЕИО и всеки да си оправя валутата, политиката и въпросите със спонтанните аборти при планинските кози. Няма как европейската политика да влиза във всяко мазе и да брои бурканите със сурова туршия. Това вече идва в повече. Трябваше много внимателно да се подхожда предвид разноликостта на народите в Европа, но евроелитът мислеше само за това как да обуе чорапи Hugo Boss, обувките на Christian Louboutin и да облекат саката на Gucci с ревера наопаки като контрамярка срещу нахлуващия джихадизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Банкерите не контролират положението и нямат думата. В момента виждаме смъртните агония на системата създадена в края на 60-те и началото на 70-те на миналия век с прословутите протести срещу Виетнамската война в американските топ университети. Днес всички наричат тази система "либерална демокрация" и заблуждават, че тя има древна история и се корени в Ренесанса и Просвещението, независимо, че тази система е 50-на години и очевидно не е края на историята. При всички положения банкерите не доведоха 40 милиона *** в Европа от 1980 насам и банкерите не похарчиха 10-ки трилиони $ за тяхната "интеграция". Всички, които са отговорни за тази инвазия ги чака сурово наказание. Не отклонявайте вниманието от грешките на "либералните" политици към измислени тайни общества, ционисти и други такива бабини деветини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Поредната статия по политикономия в която ни се обяснява колко важен е другарят Ренци и как без него слънцето ще спре да свети. Нямам думи. Просто отвратително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 7 години
Чета апокалиптичните коментарий и смятам че борсите и еврото ше избушат здраво нагори хаха напук на сичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
И кой ще дойде на тяхно място? Ти? Стига.. в света винаги е имало и ще има такива дето бачкат и такива дето си гледат кефа :-)Просто едните са по умни (и силни) от другите. Еволюция, братко ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Банкерите добре знаят, че ако не оставиш сламка на ***-а да диша ще издъхне и няма да има кой да плаща дълговете. Банкерите също знаят обаче, че плебса в момента има твърде голяма свобода да спестява, с което да си купува независимост. Поради тази причина ще бъдат интегрирани технологии, които елегантно му ограничават свободата, но не го убиват - т.е. нещо като тотално проследима електронна купонна система за хеликоптерни пари, чрез която да се определя точната стойност на свободата и богатствтото на масовият ***. Естествено пчеличките дето по цял ден чегъртат плочките на мола за 600 кинта няма да останат гладни и извън системата - за тях ще има чалга, "имитиращи" ГМО (за да не изглеждат гладнички) продукти, и всякакви другии имитации на реалността :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Всичко това определено ще приключи с война или революция нямам съмнение в това. Преди това да се случи обаче ще има сериозна инфлация предизвикана от края на еврото и връщането на националните валути. Тя няма да бъде като хиперинфлацията у нас по времето на Виденов, просто еврото ще се срине до 0.5$ и удвояване на цените на много стоки и услуги и свиване на доходите 2 пъти спрямо $, а това ще съживи местната икономика. Също така се надявам да се създаде програма за доброволно и принудително репатриране на всички араби и африканци дошли в Европа от 1980г до днес. Тази програма ще бъде резултат от фалита на страни като Италия и края на социалната държава там. Това ще предизвика етнически конфликти и само програма за репатриране на пришълците може да реши проблема дългосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Hermes73
преди 7 години
Без кръв тая система нема да падне,банкстерите държат всичко и всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още