IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Ренци застрашава и паричната политика на ЕЦБ

Резултатите от италианския вот могат да повлияят на решението на централната банка за програмата за количествени улеснения

12:27 | 05.12.16 г. 34
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Getty Images News

Премиерът на Италия Матео Ренци вероятно не е единственият човек тази седмица, чиито планове ще зависят от италианския електорат.

В контекста на предстоящото заседание на Европейската централна банка президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да вземе предвид и отчете заплахите от оставката на Ренци след поражението му на референдума за конституционни промени. Резултатът от рефендума в Италия има потенциал да доведе до пазарни сътресения, разширяване на спреда по облигациите и влошаване на перспективата за икономическия растеж, както и да предотврати изтегляне на стимулите от страна на централната банка, предава Bloomberg, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

„Италия пропусна една прекрасна възможност да реформира своята политическа система и оптимизира публичната си администрация“, коментира Холгар Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank в Лондон. „Повишената несигурност засили вероятността ЕЦБ да анонсира удължаване на програмата си за изкупуване на облигации за 80 трлн. евро на месец след крайния ѝ срок – март 2017 г.“. 

От ЕЦБ отказват коментар.

Държавните облигации на Италия се понижиха, като доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с почти 16 базисни пункта. Тя се покачи с 10 базисни пункта до 2,001% към 9:26 местно време. През последните дни на кампанията за референдума в Италия облигациите се търгуваха с повишение.

Структурните промени, които се очаква да насърчат потенциала за растеж в региона, са приемани от централната банка като ключов фактор за парична подкрепа, а Италия – на фона на стагниращата продуктивност и банков сектор, обременен от лошите заеми, е една от страните, които изпитват сериозна нужда от реформа. В този контекст ЕЦБ може да реши да предостави по-сериозна подкрепа за европейската икономика и то за по-дълго време.

Според изследване на Bloomberg сред икономисти, проведено преди вота за референдума в Италия, се очакваше Драги да анонсира разширяване на програмата за количествени улеснения при запазване на сегашните темпове. Повечето респонденти също коментираха, че сценарий, при който е налице бавно ускоряване на инфлацията и скромно, но стабилно възстановяване ще позволи на Марио Драги да пристъпи към изтегляне на стимулите до края на 2017.

Графика: Bloomberg 

Поражението на Ренци обаче може да изложи на опасност подобен сценарий. Вотът е израз на една година на политически катаклизми в ЕС, сред които и решението за излизането на Великобритания от единния пазар.

Докато ЕЦБ може да овладее едно първоначално сътресение, тя не може да направи много за удара върху дългосрочните очаквания за растеж, до които политическата несигурност в Италия може да доведе. Италианската икономика расте с по-бавни темпове от приемането на еврото, като БВП на глава от населението е под нивата отпреди присъединяването на страната в еврозоната. Италианската статистическа агенция Istat очаква икономиката да се разшири с 0,8% през 2016 г. и с 0,9% през следващата година.  

Повече по темата четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 7 години
Съдбата на европейската парична система не зависи от някой политик, а от това че е със сгрешено управление.Европейската комисия не зачита истина, че сгрешеното управление на Еврозоната е водещ причинител на актуални стопански лошотии и в ЕС болезнените злини нарастват. При условия на тази всекиму вредна грешка всяко правителството в ЕС е с подсигурявано фиаско, тъй като министрите колкото по-добре работят да осигурят обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива.Мнозина очакват ЕЦБ да е спасител от актуални злини в Европа. Те са със заблуда. ЕЦБ не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност. При условия на сегашното сгрешено управление на Еврозоната, хората в Европа колкото по-добре работят да постигнат по-голям икономическият растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива със съпътстващи болезнени злини.При запазване на сгрешеното управление щетите нарастват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
То вече работи. Къде по-силно, къде по-слабо. По интересното е, че масово се рекламира като "технологичен напредък" в името на стабилността, сигурността и прогнозируемостта, а всъщност си е един електронен хомот.. нещо като затворническа гривна за контрол ;-), което не мисля, че е свързано с тайни общества.. Просто природата на плебса е масово робска, а това е хитър начин за масов контрол..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Най-накрая да се съглася с теб. Но според мен това е елимирането на кеша няма да проработи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Банкерите са инструмент в случая. Политическият аргумент е сигурност, прогнозируемост, проследимост, ... стабилност.Просто ще елиминират кеша и ще нахлузят кауша. В днешнотото време пари = либерта, контрол върху парите означава контрол върху "либертата".Тайни общества? Муахах :-), не бе.. просто приятели ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
вдигане ще има но не тази година а от 1 януари 2017г сценария е ясен уж Доналд ще е виновен но бабето си знае работата а и фед са даржава в даржавата и то не каде да е а в щатите ина4е приемам облози за лихвите след нова година янъари месец фед ще дадат зелена светлина на зелените пари поздрави от мен гн 12 нобел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
вдигане ще има но не тази година а от 1 януари 2017г сценария е ясен уж Доналд ще е виновен но бабето си знае работата а и фед са даржава в даржавата и то не каде да е а в щатите ина4е приемам облози за лихвите след нова година янъари месец фед ще дадат зелена светлина на зелените пари поздрави от мен гн 12 нобел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
За да разберете финансовата криза, в която сме най-добре е да се обърнете към "Комунистическия манифест". Не защото Маркс е бил прав за капитализма, който ще се самоунищожи, а заради идеята за класова борба. Значи днес левите социалдемократи упорито пропангандират идеята, че група банкери, инвеститори от алчност и т.н са вложили огромни суми в спекулативни активи, чиито цени са се сринали. Това е прекрасен пример за класова борба между злите банкери срещу всички останали като идеята от това е, че левите политици ще въведат регулации осакатявайки пазара и конкуренцията водейки ни стъпка по стъпка към марксизма. Защо никой не задава въпроса защо изведнъж нуждата от жилища в развития свят направо експлодира в десетилетието преди имотния балон? Защо в страни със застаряващо и намаляващо население имаме остра нужда от милиони нови имоти? Това не значи, че оневинявам спекулантите за кризата, но е очевадно, че те не са причината за нея, а просто са се възползвали от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Не позна. Избрал съм далеч по-сигурен начин. Обзаложил съм се, че тази година вдигане на лихвите няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Батко, либералната демокрация е религия - всеки може да пожелае каквото и да е, всеки може да постигне каквото и да е. "Поискай и ще ти се даде", само че в секуларизирана версия от текста в Писанието. Това е религията на разума като контрапункт на религията на вярата. Само че вярата е състояние на духа, а на разума му стига бутилка ракия, за да изпадне в състояние да зададе Хамлетовския въпрос - ти мене уважаваш ли ме? Всичко това тръгва от Просвещението, когато Волтер се провиква, че Бог е мъртъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
kloynat
преди 7 години
алооо до номер 12 нобела ти кво толкова си се притеснил за убавата кака джанет иелен да вдигала лихвите сигурно доста долара си кеширал и 4акаш каката с белото платине да те направи малко богат това с лихвите е да плашат гаргите вси4ко се прави заради пари няма слу4аини неща и това Доналд се знеше но от определен каг хора а лихвите на кукаво лято каката ще ги вдигне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още