IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първичният страх на Кремъл

Масовите протести в Русия показват, че Владимир Путин може да контролира много неща - но не всичко

08:45 | 03.04.17 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин и Медведев (вдясно) по време на пътуването до&nbsp;Арктика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин и Медведев (вдясно) по време на пътуването до Арктика. Снимка: Ройтерс

Пусне ли режимът някой политзатворник на свобода, на притиснатите до стената противници на Путин започва им се привижда някаква нова „политическа пролет“, която обаче приключва и за тях, след като поредният критик на режима попадне зад решетките. До протестите в неделя съществуваха например само два въпроса.

Първо: колко дълго ще продължи изкуствената пауза преди Путин да съобщи поредната си кандидатура за президент, удовлетворявайки по този начин многобройните молби на своите привърженици. И второ: какво ще предприеме Кремъл, за да увеличи избирателната активност.

Предвидено е например президентските избори да се проведат в деня на годишнината от анексирането на Крим, макар че ентусиазмът по „връщането“ на полуострова към Русия още през тази година беше значително увехнал.

Амнезията и флегматичността на обществото обаче не могат непосредствено да застрашат властта на Путин. Заради тях изборите няма да бъдат загубени, даже и да не се използват обичайните фалшификации. В крайна сметка популярността на Путин остава висока.

Включително и поради това, че президентът обича да се представя като единствена надежда на народа в борбата срещу различни злини – като се започне от дупките по улиците, та до озаптяването на брутални държавни служители. Фантазиите за някакъв дворцов преврат срещу Путин са популярни, но изцяло спекулативни. Все пак  от неделя насам Кремъл за първи път изпитва известна загуба на контрол. Местни протести, например по повод строеж на църкви в московските паркове, или пък социални протести - каквито в момента провеждат шофьорите на ТИР-ове срещу магистралните такси - е имало винаги.

Този път обаче по улиците на различни градове излязоха десетки хиляди и то с политически искания – подобно нещо се е случвало за последен път преди пет години. Държавно направляваната телевизия обслужва приказките на Путин за Русия като стабилна крепост, която била изложена на атаките на западните военни и на влиянието на западния морален разгул. Тази телевизия обаче не се гледа от младите хора в Русия. Интернет, до който имат достъп седмина от всеки десет руснака, помага да се разобличават прикриваните истини и да се създава алтернативно общество, за каквото се бори опозиционният лидер Навални със своята фондация срещу корупцията. От пуснатия в интернет филм за богатствата, за които се твърди, че принадлежат на премиера Медведев, бяха заимствани и символите, носени от демонстрантите – маратонки и гумени патенца.

За младите руснаци, които сега безстрашно излизат на протести по улиците, корупцията изглежда нещо като атрибут на властта и израз на закостенялостта на режима. Реакциите на този режим само потвърждават тази теза: още повече „патриотизъм“ - предвидено е да се въведат нови, задължителни часове по патриотично обучение за учениците и студентите, за да не се стига в бъдеще до подобни антиправителствени демонстрации. Путин пък демонстративно взе премиера Дмитрий Медведев със себе си на едно пътуване до Арктика. Там президентът сравни протестите с „преврат в Украйна" и с помощта на малка кирка отчупи парчета от огромния айсберг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Курс на рубличката към 21.01.2016: 81,73Курс на рубличката днес: 56,25Ръст: 31,18% за около малко над 14 месеца - това му се казва: бавно и мъчително възстановяване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Накара ме да отворя уикито за Гибралтар. Само 18% англичани. Последен референдум 1966 г(мислех че е бил преди 15 години) и забележи 99% гласуват за оставане във Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Шестак ще викаш на тейко си, освен ако не желаеш да ти завра главата в ауспуха ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Е колко референдума да им направят за излизане?Провери кога беше последния, преди да пишеш щуротии. Над 60% от гибралтарци са испанци, но не желаят да живеят в Испания. И да ти подскажа, че и на следващия референдум Шотландия ще си остане част от Великобритания. Не за друго а за ежегодната субсидия от 50 милиарда лири, които страната получава от Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
Vladimir07
преди 7 години
"Фалшивата" история доведе Украина на това дередже писъците на другите прибалтииски държавици са наистина смешни и жалки самите те не позволяват на говорещите руски техни жители да се чувстват комфортно в тях ... историята която се опитват да възкресят има доста "нациски" привскус как местните националисти легионери под крилото на Адолф Хитлер са се борили за своята националн независимост от лошият Стали ... не смятам че темата е разумно да се коментира тя се превръща в размана на обвинвния и претенции без покритие и историческа обосновка съчетана със злободневни политически лъжи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Какво излизане от рецесия, бе братко? Погледни им БВП-то и виж че е като нашия на глава от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 12
StraightForward
преди 7 години
"Русия е заплаха", подчертава министърът на отбраната Раймундас Кароблис, допълвайки: "Те казват, че нашата столица Вилнюс не трябва да принадлежи на Литва, защото между Първата и Втората световна война тя беше окупирана от Полша. Това е история, разбира се, но Русия използва този предлог. Понякога (дезинформацията) е чрез (руската държавна информационна агенция) "Спутник", понякога чрез техните телевизии, но обикновено от политици в Държавната дума."http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=796057
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 10
StraightForward
преди 7 години
НЯМА КАК ДА КАЖЕШ, ЧЕ СЛЕД 7 ТРИМЕСЕЧИЯ НА СПАД ОТ РАЗЛИЧНИ ПРОЦЕНТИ, РЪСТ ОТ 0.3 % В ЕДНО ТРИМЕСЕЧИЕ Е ИЗЛИЗАНЕ ОТ НЕЩО И СТАБИЛНОСТ, ТОВА Е ПИШМАН РАЗБИРАНЕТО ВИ ЗА ИКОНОМИКА И ЗА СВЕТА, ВИЕ СТЕ ЧЕРВЕН *** !??? ТОВА Е И ТАКА Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 11
StraightForward
преди 7 години
НЕ СЪМ ПЛАТЕН И ПЕДДАЛА СИ ТИ БИЛ ВИНАГИ, ЩОТО СИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИК, ВИЕ СТЕ ПОВЕЧЕТО ТАКИВА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 14
StraightForward
преди 7 години
Ето, какво прави МАДА ВИ РАША И САМАЯ МАГИЧИЯ КОГАТО Е Я СТРАХ!!!??"Русия се опитва да създаде фалшива история, която отрича правото на балтийските страни да съществуват, с тревожни паралели на оправданията си за анексирането на Крим през март 2014 г. Това са изтъкнали висши литовски правителствени служители, цитирани от в. "Гардиън".Военният министър на Литва и служители от отдела за стратегически комуникации на литовската армия са коментирали пред изданието, че приемат много сериозно заплахата от дезинформационни кампании, ръководени от Москва, които имат за цел да дестабилизират региона."http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=796057
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още