IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай се готвят за търговски "сблъсък на титаните"

Рекордният годишен търговски излишък на Китай със САЩ може да се превърне в причина за конфликт

08:09 | 19.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дали Китай и САЩ не са в навечерието на търговска война? <em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Дали Китай и САЩ не са в навечерието на търговска война? Снимки: Ройтерс

Последният път, когато Вашингтон се мобилизираше за търговска война, Роналд Рейгън беше президент, а Япония - неприятелят.

Днес Белият дом вади същите оръжия – комбинация между тарифи и квоти, насочени основно срещу китайския внос. В тяхното полезрение е всичко от желязо до соларни панели и перални. Рекордният годишен търговски излишък на Китай със САЩ, обявен миналата седмица, е потенциалният катализатор на конфликта, идващ след година на остри реплики от страна на американския президент Доналд Тръмп, пише вестник Wall Street Journal.

Търговската война не е задължителна, но ако се стигне дотам, няма да има нищо общо с битките, които се водеха през 80-те години на миналия век заради японските полупроводници, автомобили и телевизори.

Този път силите са по-равномерно разпределени – Америка никога не се е изправяла в търговска схватка срещу опонент като Китай, що се отнася до размери на икономиката, индустриални възможности и глобални амбиции.

Също така Япония беше съюзник, а Китай става все по-голям противник. Това увеличава риска от ескалация, особено след като подкрепата за Пекин намалява сред американския политически спектър, както и в американската бизнес общност – традиционно силен защитник на търговията с Поднебесната империя.

В тази назряваща битка, подклаждана от протекционистични политики и в двата лагера („Америка на първо място“ на Доналд Тръмп и „Китайската мечта“ на Си Дзинпин), всяка страна има преувеличено чувство за своето надмощие.

„Задава се търговска война заради идеологическия фанатизъм и напълно противоречивите изчисления за това кой има по-голям ливъридж“, заяви Скот Кенеди, експерт по китайска индустриална политика към аналитичния Център за стратегически и международни проучвания.

В същото време световните пазари изглеждат забележително неподготвени за това, което би могло да се превърне в сблъсък на титани, посочва американския вестник. С изключение на ядрената заплаха на Северна Корея търговската война между САЩ и Китай е най-големият потенциален икономически риск за 2018 г.

Щом веднъж се зададат, ефектите от търговската война ще се почувстват далеч отвъд пределите на участниците в нея.

Ако се разпростре на достатъчно разстояние, конфликтът може да срути цялата архитектура на световната търговия. Това наистина е възможно и да е целта на Тръмп, посочва още Wall Street Journal. Отдавнашна теза на президента е, че една от най-големите грешки на САЩ е въвеждането на Китай в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 5
julian12
преди 6 години
Гълтат водица малко по малко... Лошото е, че Китай не са по-добра алтернтива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още