IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемникът на Кастро едва ли ще донесе голяма промяна в Куба

57-годишният Мигел Диас-Канел е и дългогодишен "апаратчик" на Комунистическата партия

13:14 | 19.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Раул Кастро и Мигел Диас-Канел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Раул Кастро и Мигел Диас-Канел. Снимка: Ройтерс

Човекът на Раул Кастро

Личността на Диас-Канел е държана в сянка, откакто влезе в националното управление преди девет години, но жители на родната му провинция Виля Клара го хвалят като симпатичен, дружелюбен "човек от народа", който умее да си върши работата.

Той израства в скромна едноетажна къща с фасада с олющена мазилка. Местни хора казват, че това е бил един от най-проблемните квартали на провинциалната столица, Санта Клара. Блестящ ученик, според негов бивш учител, той преподава в университета преди началото на политическата си кариера и става партиен ръководител във Виля Клара през икономическата криза в Куба от 90-те години, последвала разпада на основния й съюзник, Съветския съюз.

Поради недостига на горива той отива на работа с колело, облечен в шорти, вместо да се вози със съветска "Лада" като другите партийни лидери.

"Близостта му с гражданите бе негова запазена марка", казва 69-годишният Рамон Силверио, собственик на културния център "Ел Мехунхе" (коктейл, смес), където има лесбийски, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) прояви.

Силверио хвали Диас-Канел за подкрепата на "Ел Мехунхе", във време, когато хомофобията бе нещо обичайно в партията.

Почитател на културата, Диас-Канел водел двете си деца от първия брак на младежките прояви и вечер самият той танцувал там.

Той работел извънредно, правел изненадващи проверки на държавни компании за да се бори с корупцията и си спечелил прозвището "Диас и ноче" - игра на думи с неговото име и телевизионния криминален сериал "Ден и нощ".

През 2003 г. Диас-Канел е преместен на длъжност партиен ръководител на провинция Олгин, център на процъфтяващия кубински туристически сектор и на чуждестранните инвестиции. През 2009 г. той бе извикан в Хавана, за да стане министър на висшето образование. През 2013 г. Кастро го направи своя "дясна ръка" и похвали "непоколебимата му идеологическа твърдост".

"Той е човекът, на когото Раул има доверие, и това му печели уважението на военните и старата революционна гвардия", казва Карлос Алсугарай, пенсиониран кубински дипломат.

Диас-Канел е замествал Кастро при важни политически прояви, приемал е чужди държавници и е пътувал в чужбина от името на правителството.

Твърдолинейни възгледи във видео

Миналата година изтекло видео от закрито събрание показва Диас-Канел, който изразява твърдолинейни възгледи към независимите медии, дисидентите и западните посолства. Това разочарова мнозина кубинци, които се надяваха, че той ще бъде реформатор.

Но някои анализатори казват, че това е по-скоро доказателство за политическата ловкост на Диас-Канел, отколкото за политическите му възгледи, тъй като се е налагало да успокои партийните хардлайнери, изплашени от смъртта на Фидел Кастро и избора на Тръмп. Тръмп хвърли сянка върху разведряването, договорено през 2014 г. между Раул Кастро и бившия американски президент Барак Обама.

Тази ловкост ще бъде от ключово значение, ако Диас-Канел иска да направи промени в начертания от Кастро път, достатъчни да направят кубинския социализъм устойчив, но не толкова големи, че да разрушат системата.

Тъй като Диас-Канел не притежава влиянието на Фидел и Раул Кастро като исторически лидери на революцията, способността му да упражнява властта ще зависи от успехите в икономиката, казват експерти.

"Новият президент ще трябва да създаде нов политически консенсус, какъвто няма да наследи", казва Рафаел Ернандес, редактор на списание "Темас", което е свързано с министерството на културата, но заема реформаторски позиции. Той допълва: "До два-три месеца хората ще се питат защо животът им не се е подобрил".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още