IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно

Някои от най-големите получатели на финансови помощи сега са развъдници на много недоволство, което води до разединяване на блока

08:18 | 10.08.18 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полски десни националисти. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Полски десни националисти. Снимка: архив Ройтерс

„Местните хора не се привързват към всички тези нови асфалти или тухли и хоросан", казва Ник Смит, член на лейбъристката партия в Уелс, чиито избиратели гласуваха през 2016 г. преобладаващо за това Великобритания да напусне ЕС.

Най-големият получател на кохезионни фондове от ЕС в континенталната част на Франция е Норд-Па-дьо-Кале, някога индустриален микс от производства на въглища, стомана и текстил. В парламента този регион се представлява от Марин льо Пен, която предложи Франция да проведе референдум за излизане от ЕС.

Кохезионните фондове не спряха и Brexit, след като гласоподавателите се нахвърлиха върху парите, които Великобритания плаща за ЕС. Сегашният седемгодишен бюджет на ЕС, който приключва през 2020 г., заделяше 2 млрд. евро за кохезионния фонд за Западен Уелс и уелските долини - район, осеян с някога процъфтяващи стоманодобивни фабрики и миньорски градове.

Много местни хора смятат, че финансирането от ЕС е засенчено от недостатъците на членството, включително задължението за приемане на мигранти от други държави от ЕС. Избирателите от Блайнай Гуент са гласували за Brexit с 62% срещу 38%. Това е най-високият дял на гласуващите за Brexit в Уелс.

„От парите - получихме нашия дял, но е по-важно да спасим Уелс", казва Кен Съливан, пенсиониран миньор от мина за добив на въглища. Великобритания стана „толкова отворена за чужденците, че е лесно да се завладее от различни култури".

Бъдещето на ЕС все още е не е ясно, докато разделението по отношение на бежанците се разпространява в държавите членки. Ако големите разходи през десетилетията на европейски оптимизъм не успяват сега да съживят избледняващата единна общност или да обединят континента, то служителите на ЕС в Брюксел се тревожат за това, което ще  последва след години. Нарастващият национализъм изправя по-малките, източни страни срещу по-големите западни сили. ес ес

Това обяснява дебатите за следващия седемгодишен бюджет на ЕС, който започва да действа през 2021 г. Парите в сферата на сближаването, които представляват над една трета от бюджета на ЕС за 2014-2020 г. в размер на 1 трилион евро, ще бъдат свити. Плащанията на Великобритания ще започнат да намаляват след планираното излизане от ЕС през следващата година, което ще принуди ЕС да намали разходите или да поиска повече пари от европейските столици.

Длъжностните лица в Брюксел обмислят прехвърляне на десетки милиарди евро помощ от източната част на Европа към икономически изоставащия юг, включително и за съоснователя на ЕС Италия, където новото правителство обещава нова несигурност за бъдещето на блока.

"Това е изключително политическо, а не чисто счетоводно решение", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на конференция на ЕС за политиката на сближаване през април, по време на която се противопостави на сериозното съкращаване на разходите. „По своята същност политиката на сближаване следва да гарантира, че възможността за по-добър живот в Европа не е продиктувана... по случайност от това къде са родени европейците".

Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
а пък на югоизточните хич не им пука, дори да е на кредит.лудува ли лудува.Който може - бачка, който има - дава. Социализъм в чист вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Грую Груев
преди 5 години
Хубава статия, но нищонеказваща, защото не е политически коректно да се каже. А истината е една - ЕС представлява впрягане на силите на немския народ, за да храни останала *** по южните и източните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Верно е! Което си е така, си е така. Щом го има като възможност...що да не :)Хората са го изпяли още на времето-"Любовта с пари не се купува, кара то сърцето да лудува..." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
Храни куче.. но пък не е луд тоя дето яде баницата, нале?Имали са пари бол - дали са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Направо си е храни куче да те лае. Неблагодарници! Като всеки клуб, съюз, организация, която е съществувала някъде и ще съществува, членуващите в тях получават дадена "облага", но и плащат дадена "цена" и винаги има някой печеливш в цялата история. Така е било от време оно и така ще бъде. Няма място за драми, просто е въпрос на аритметика да се претеглят "разходите" и "ползите" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
ЕС изхарчи огромни суми за сближаването на континента. Напразно --------Как ще е напразно. Това е още едно солидно доказателство за вярността на разни поговорки като : Няма безплатен обяд, Храни куче да те лае и т.н. Зависи от това, кой от коя страна гледа на нещата. Аз не разбрах какво иска да каже тази статия. Промъква се някъде в подтекста, че "ние помагаме и полагаме грижи за тях, а те са неблагодарни и непослушни".ЕС (хората в ЕС) сега навлезе и преминава през етап на освобождаване от илюзиите. Ще мине време. Какво ще се получи накрая, може само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още