IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската газова индустрия отделя повече метан, отколкото се предполагаше

Изследователските екипи на Colorado State University предупредиха, че емисиите на метан от петролните и газовите операции са много по-високи от оценката на EPA

13:16 | 26.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това означава, че дори при 2,3% ръст на отделяне на метан, нарастващият дял на електроцентралите, подхранвани с газ в САЩ, прави нещо, което успява да забави климатичните промени.

При 2,3-процентна степен на отделяне на метан, много други приложения на природния газ, освен производството на електроенергия, са крайно неблагоприятни за климата.

EDF установи, че замяната на дизеловото гориво, използвано при повечето товарни камиони, или бензина, задвижващ голям процент от леките коли с природен газ би изисквало редуциране на степента на отделяне на метан под 1,4% преди да има налице някаква непосредствена полза за климата.

Според Марчиз и Цимерле някои учени вярват, че процентът на отделяне на метан може да се окаже по-голям от оценката на EDF. 

Над 500 хил. кладенци на природен газ действат на територията на САЩ, като над 2,5 млн. км. газопроводни тръби кръстосват страната, допълнени от милиони клапани, фитинги, резервоари, компресори и други съоръжения, работещи денонощно, за да доставят природен газ на домакинствата.

Това гориво, което потребителите използват, изминава хиляди километри, като по пътя има множество възможности то да изтече в атмосферата.

Изтичането може да бъде случайно, причинено от неправилно функциониране на оборудването, но много голямо количество от природния газ се освобождава умишлено за извършване на процеси като отваряне и затваряне на клапаните. Освен това десетките хиляди компресори, които увеличават налягането и изпомпват газа през мрежата, се захранват от двигатели, които изгарят природен газ, като техният остатък съдържа неизгорели газове.

Тъй като доставяният до домакинствата природен газ е между 85% и 95% метан, отделяният газ по газопроводната мрежа също е метан.

Въпреки че метанът представлява най-голямата заплаха за климата, главно заради неговата парникова потентност, природният газ съдържа и други въглеводороди, които могат да влошат качеството на въздуха в района, както и да навредят на човешкото здраве.

Описът на EPA за парниковите газове е завършен по възходящ начин чрез събиране на всички национални газови прибори – от домакинските газомери до съоръженията за изкопаване на кладенци, оценявайки годишната стойност на емисиите за всяка една от категориите.

Пред този подход обаче има две предизвикателства. Първото е свързано с проблема, че за много от категориите няма точни записи от оборудването. При второто са налице компоненти, които не функционират правилно, което прави трудно разработването на точното измерване на всеки източник.

Възходящият подход, който обикновено изисква самолети, е алтернатива, която измерва концентрациите на метан в посока на вятъра и срещу вятъра в голям географски диапазон.

Въпреки това дори този подход има слабост.

Той обхваща всички емисии на метана, не само тези, които са обвързани с операциите с природен газ, включително метана от бунищата, селскостопанските животни и дори от гниещите по земята листа.

Разработват се различни технологии за изчисляване на количеството метан във въздуха – различни сензори, наблюдаващи от разстояние без да е необходим самолет.

За да се намали съществено процента на ежегодно отделяне на метан, се изисква тясно сътрудничество между индустрията и американското правителство. Това ще доведе до разработване на вече установените практики със силни регулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още