IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 британци, които ще диктуват Brexit

Каквото и споразумение да постигне Тереза Мей с Брюксел, то може да не оцелее във Великобритания

20:15 | 18.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Джулиан Смит

Острието на правителството несъмнено има най-незавидната задача сред всички играчи в Brexit. Той трябва някак да осигури достатъчно гласове в Консервативната партия, за да се гарантира, че сделка на Мей с Брюксел ще бъде ратифицирана от парламента.

Смит е подпомаган в тази задача от началника на кабинета на Мей Гавин Баруел, но негова е основната роля за набирането на гласовете. Той и екипът му трябва да извият нечии ръце и да поласкаят нечие его в дните и часовете преди депутатите да се насочат към съответните лобита.

Смит ще трябва някак да убеди два диаметрално противоположни лагера, че могат да подкрепят сделката на Мей.

Оли Робинс

Главният представител на Мей за Brexit участва активно в преговорите с Брюксел от самото начало.

Две са основните оставащи препятствия. Договарянето на правна гаранция, че няма да има твърда граница на остров Ирландия и изготвянето на политическа декларация, очертаваща бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. По първия въпрос техническите преговори между Робинс и заместничката на главния преговарящ Мишел Барние, Сабине Веянд, се натъкнаха на политическа съпротива във Великобритания и е необходимо да се намери нов път.

По втория въпрос Робинс и колегите му от ЕС ще трябва да имат предвид, че каквато и бъдеща рамка да очертаят, тя трябва да е приемлива за различни политически аудитории – Европейския парламент, двете крила в Консервативната партия и в идеалния случай опозицията в рамките на Лейбъристката партия.

Керълайн Флинт

Ако Мей не може да разчита на депутатите от Консервативната партия и от ДЮП, съдбата на евентуално споразумение с ЕС може да се окаже в ръцете на дисиденти в Лейбъристката партия като Керълайн Флинт.

Ръководството на опозиционната партия изключи категорично възможността да подкрепи сделка на Мей за Brexit. Но Флинт, която е бивш министър, каза миналия уикенд, че ще гласува за „разумна сделка“, защото напускане без споразумение „не служи на интересите на страната и на лейбъристите“.

Въпросът е колко дисиденти в Лейбъристката партия ще я последват и ще подкрепят сделка на Мей.

Борис Джонсън и Дейвид Дейвис

Двамата бивши министри критикуват публично недостатъците в преговорната стратегия на Мей.

Миналата седмица Дейвис призова бившите си колеги от кабинета да „упражнят колективната си власт“ и да се разбунтуват срещу предлаганата сделка за Brexit от Тереза Мей. Джонсън отбеляза в редовната си рубрика в Daily Telegraph тази седмица, че за Великобритания би било „катастрофа“ да остане в митнически съюз с ЕС до финализирането на бъдещите отношения с блока.

Оставките им бяха преглътнати и мнението им е широко известно. Засега други министри не са ги последвали на изходната врата на кабинета. Двамата обаче остават важни клечки, към които партията може да се обърне при искане на вот на недоверие на Мей.

Андреа Лийдсъм и Пени Мордаунт

Лийдсъм и Мордаунт, които бяха едни от най-видните фигури в кампанията за напускане на ЕС и все още са в кабинета, предложиха предпазлива подкрепа на плана на Мей за Brexit.

Министърът на труда и пенсиите Естер МакВей, която не беше активна в кампанията за напускане на ЕС, е в същия лагер.

Въпросът е дали ще могат да преглътнат сделката, която Мей ще донесе у дома от Брюксел. Ако привържениците на Brexit в кабинета й продължат да намаляват, правителството й започва да изглежда доста нестабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
*** к'во ни занимавате с тиа к****и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още