IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини иска да е лидер на евроскептиците в ЕП, но дали коалицията ще сработи?

Матео Салвини ще бъде домакин на среща на европейските крайнодесни партии в Милано следващата седмица с надежда на него да постигне обединение за изборите

13:06 | 05.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини и Марин Льо Пен <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини и Марин Льо Пен Снимка: Ройтерс

Тези думи обаче тепърва трябва да прераснат в действително сътрудничество. Политически затруднения по въпроси като Русия са една от причините, заради които алиансът може да се окаже нож с две остриета. Салвини възхвалява президента Владимир Путин, докато полската управляваща партия е по неблагоразположена по отношение на Русия. „Трудно бих могла да си представя тези две партии да седнат на една маса като част от една и съща група в Брюксел", каза Агата Гостинска-Якубовска от Центъра за европейска реформа.

Лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен преди подкрепяше идеята за разширяване на предполагаемия съюз между нейния „Национален сбор" и „Лига" на Салвини в „голяма коалиция" от националистически сили, способни да окажат реално въздействие в Европейския парламент. На предизборните плакати на френската крайнодясна партия има снимка на Льо Пен и Салвини, застанали един до друг, придружена с лозунга „Нашите идеи идват на власт".

Европарламентарната група на Льо Пен "Европа на нациите и свободата" в момента има 36 места в 751-местния парламент и е най-малката формация в него, след като бе отхвърлена от други десни партии като твърде крайна.

Льо Пен не планира да участва в срещата в Милано, каза говорител на партията й, но не пожела да уточни дали „Националният сбор" ще има представител на форума.

Друга възможност е за формален съюз между Салвини и крайнодесния премиер на Унгария Виктор Орбан, който употреби израза „герой в моите очи" по адрес на италианеца и приветства визитата му във Варшава по-рано тази година.

Орбановата партия ФИДЕС все още е член на дясноцентристката Европейска народна партия, въпреки че членството й в тази европейска формация бе временно замразено заради антибрюкселската й реторика и тревогите за върховенството на закона в Унгария.

Осведомени източници смятат, че е слабо вероятно Орбан да пътува следващата седмица до Милано, тъй като това би означавало пълно скъсване с ЕНП. Засега Орбан изглежда склонен да отложи това решение, но намекна за възможността за съюз със Салвини след изборите. „След европейските избори ще решим във ФИДЕС кое е най-доброто решение за Унгария: дали да продължим да членуваме в народната партия или да намерим мястото си в нов партиен съюз", каза миналия месец Орбан.

Той заяви, че Италия е единствената голяма европейска държава с правителство, решено да спре миграцията. „Може би това обяснява надеждите, които възлагаме на италианците", каза той.

Европейските крайнодесни лидери организираха няколко срещи през последните години, включително през 2018 г. в Ница, където Льо Пен бе домакин на проява с участието на Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата, на Австрийската партия на свободата и на чешкия националист Томио Окамура.

Няма засега потвърждение от техните партии, че Вилдерс или новия му крайнодесен съперник в Холандия, Тиери Боде от „Форум за демокрация", ще участват на срещата в Милано.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още