IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ могат да спечелят търговската война с Китай

Тръмп може да научи от републиканските си предшественици в Белия дом е, че не е непременно инициираните от САЩ търговски войни да се превръщат в бедствие

09:07 | 04.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Това, което Тръмп може да научи от републиканските си предшественици в Белия дом е, че не е непременно инициираните от САЩ търговски войни да се превръщат в бедствие. Агресвините търговски политики могат да принудят отсрещните страни да предоставят реални отстъпки и дори да поставят глобалната икономическа система на по-здрава основа. Споразумението Плаза съвпадна с преговорите, довели до създаването на Световната търговска организация – значителна победа за отворения и базиран на правилата световен икономически ред.

Така че не е изключено митата на Тръмп върху китайския внос да донесат сериозни ползи за амерканската икономика под формата на увеличен американски износ за Китай, забрана за принудителни технологични трансфери и по-строги китайски закони за интелектуалната собственост. Опитът на Никсън и Рейгън илюстрира тази възможност, макар че и показва ограничения потенциал на търговските войни. В нито един от двата случая САЩ не получиха всичко, което искаха. Дори агресивните действия може да не премахнат несправедливите икономически отношения, които САЩ искат да преформулират на фона на устойчиви търговски дефицити.

Администрацията на Тръмп може да се поучи от скорошната история на търговските конфликти, признавайки, че смелите едностранни действия не представляват нова заплаха за съществуващите правила. Има редица прецеденти на арената, на която страните се опитват да си осуигурят взаимни ползи, като запазят индивидуалните си предимства. В същото време е малко вероятно Тръмп да получи лесната победа, на която се надява. В най-добрия случай той ще достигне до леко подобрени условия, определени не от гръмки заплахи, а от сериозни стратегически преговори. Въпреки това търговията между САЩ и Китай не може лесно да бъде изолирана от растящите опасения за националната сигурност, които двупартийна група във Вашингтон посочи. Икономиката не представлява изключение от заплашителната динамика на геополитическото съревнование.

В края на краищата Тръмп и неговите съветници трябва да разберат нуждата да изработят ясни ограничени цели, които смятат за постижими чрез целеви мерки и преговори. Те трябва да определят и изберат ефективни политики, които да доведат до отстъпки, но достатъчно сдържани, за да не оставят на Китай избора капитулация или жестоки ответни мерки. Ако администрацията на Тръмп обаче преследва тотална гръмка победа, то Америка може да се окаже принудена да приеме срамно поражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
До 1Май наистина ще се борят скоро за място на подиума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 14
Стефчо
преди 4 години
Тия си мечтаят за ново споразумение тип Плаза, което вкара Япония за 30 г. в глуха линия, обаче: първо, Китай е Япония по 10 и второ Китай не е окупиран от САЩ, както Япония. Така, че...надежди говежди...че и Индия се задава...борбата ще е на второто място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още