IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви – плюсове и минуси

Много европейски икономики се пристрастиха към тази политика за подкрепа на растежа

10:52 | 11.06.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Ниските лихви пораждат контрапродуктивна реакция. Някой банки разкриват, че големи депозанти искат да държат кеша си в трезори, вместо той да е изложен на негативните лихви по сметки. Това не е от полза за икономиката. Някои европейци, чиито пенсии са обвързани с доходността на облигациите (която спада), спестяват повече, за да си осигурят стабилен доход.

В Швейцария някои хора влагат средствата си в недвижими имоти, което поражда страхове от презастрояване. „Да държите кеш е просто по-скъпо от построяването на празна къща”, посочва Мартин Хес, главен икономист на Швейцарската банкова асоциация.

Европейската централна банка (ЕЦБ), която икономистите очакваха да придвижи лихвите към нула, наскоро обяви нови парични стимули чрез евтини банкови заеми. ЕЦБ търси начини да компенсира ефекта от отрицателните лихви върху банките, което показва, че тази политика ще продължи.

Депозитната лихва на ЕЦБ ще остане -0,4% до 2021 г., предвижда консултантската фирма Capital Economics. Тя очаква Швейцария да понижи още лихвата си през следващата година – от  -0,75% на -1%. Дания, която бе сред първите въвели отрицателни лихви през 2012 г., също се очаква да снижи лихвата си до -1% през идната година. За сравнение Федералният резерв на САЩ плаща 2,35% върху резервите на търговските банки.

Централните банки не могат да се откажат от негативните лихви, главно защото това ще потисне още техните икономики. Европейската комисия очаква БВП на еврозоната да нарасне с 1,2% през тази година спрямо оценка от 1,9% преди шест месеца. Възстановяването на Германия прекъсна в края на миналата година и се подобри малко през последното тримесечие.

Дори на фона на ниските лихви компаниите са предпазливи в харченето. Главният финансов директор на швейцарския химически гигант Clariant Патрик Джейни казва, че евтините пари правят някои инвестиционни проекти да изглеждат привлекателни, дори когато не са. „За всяка компания е много важно да не се поддава на изкушението на евтините пари.”

Някои централни банки, като швейцарската, освобождават от отрицателна лихва депозитите до определена сума. Поради това Clariant е разпределила депозитите си в няколко банки. Когато пък наскоро компанията е рефинансирала облигационна емисия, тя е получила финансирането предварително и по тази причина се е договорила с банките да депозира парите за няколко дни без такси.

Евтините кредити са безполезни за безработните. Безработицата в Италия, Испания и Гърция е в двуцифрени проценти, и близо 9% във Франция. Безработните под 25 г. са 16% в еврозоната, което засяга финансите на ключова група потребители.

Как точно работят отрицателните лихви вижте в продължението в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Разбира се много удобно е пропуснато да се спомене как свършва т.н. "политика за подрепа на растежа" в миналото, за да знаят хората какво да очакват и днес, защото историята има лошия навик да се повтаря. Например преди 250 години във Франция бива проведен уникален монетарен експеримент с въвеждане на фиатни пари с цел подкрепа на растежа, който продължава няколко десетилетия. Експериментът не завършва с отрицателни лихви, а с хиперинфлация и масови безредици и тотален крах на първата Френска република и идването на френския вожд Наполеон на власт. Фиатните пари оцелят под 2 десетилетия преди да се получи тотален крах и даже днес са запазени картини от това как разгневените от "политиката за подкрепа на растежа" горят пресите за създаване на книжни пари по площадите на Париж и други градове. Отръцателните лихви няма да се задържат дълго, а ще бъдат последвани от хиперинфлация и масови безредици както се е случило в миналото и плюсовете и минусите няма смисъл да се обсъждат въобще...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
пристрастили са се щот треа откраднат парите на ората .... тва си е пладнежки грабеж тоя ми ти "растеж" тва значи директно грабителство от народа от гнъсните либерасти и банкки. Днеска си бачкал за 100 леа и "растежа" утре ти еббeе майкката на надницата плюс отрицателните лихви и вече си на 90тка реални, а кат е само безкешово как прокламират тука не мое и ги дъпнеш и надницата "расте" веднага на 80тка следващия път, на тва му викам аз "растежи" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още