IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващото предизвикателство пред ЕЦБ - общ бюджет на еврозоната

Наследникът на Марио Драги ще трябва да се справя със следващата екзистенциална криза във валутния съюз

18:10 | 30.06.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историята показва, че лидерите на ЕС действат само когато надвисне криза, като дори тогава действията им са обикновено недостатъчни. Склонен съм да прогнозирам, че следващата екзистенциална криза на еврозоната ще настъпи в рамките на 8-годишния мандат на наследника на Драги.

Нямам представа кой ще той. Дори не съм сигурен, че това в момента е най-важният въпрос за еврозоната. Най-голямото постижение на Драги бе, че спаси валутния съюз. Ще бъде заблуда обаче, ако разглеждаме спасителния манталитет като част от описанието на длъжността. Лидерите на ЕС не трябва да си задават въпроса дали следващият президент на ЕЦБ ще бъде от севера или изтока, а да направят така, че той да може да действа, както Драги го стори през 2012 г.

Драги спаси еврозоната от спекулативна атака чрез осъществяване на програма за неограничено изкупуване на облигации. Тази гаранция, известна още като директни парични трансакции, беше съобразена с тогавашната ситуация. Тя беше наистина неограничена, но често се изпуска, че беше и условна.  

През 2012 г. премиер на Италия беше Марио Монти, безпартиен технократ и бивш европейски комисар, подкрепен от де факто голяма коалиция от дясноцентристки и лявоцентристки партии.

Ако днешното италианско правителство, което е от съвсем различен характер, провокира финансова криза чрез нарушаване на правилата на еврозоната за бюджетния дефицит или чрез емитирането на паралелна валута, директните парични трансакции на ЕЦБ ще бъдат безполезни. Централната банка не може просто да реши да купи италиански облигации.

Следващият президент на ЕЦБ ще има тежка работа. Инфлационните очаквания се отдалечиха от целта на централната банка, като на ЕЦБ не й останаха много амуниции. На теория ЕЦБ може да купи държавен дълг за още 2 трлн. евро. Но това ще става все по-трудно. Понастоящем няма много германски, холандски и финландски облигации на разположение.

Една от причините еврозоната да изисква собствен безопасен финансов актив (облигации) е да има какво да купува ЕЦБ. Ще знаем, че еврозоната е постигнала устойчивост, ако лидерите на ЕС могат да изберат без притеснение лош централен банкер. Още е твърде рано да тестваме това твърдение, но е крайно време да направим „каквото и да е необходимо”, за да бъде осъществим такъв експеримент в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
ЕС са пред разпад, а САЩ са пред фалит!Девиза на всеки Путинофил!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"ЕС са зле, спор няма,"--1"... но САЩ отдавна трябваше да фалират, но все го отлагат. "++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 3
Sandy
преди 4 години
ЕС са зле, спор няма, но САЩ отдавна трябваше да фалират, но все го отлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Вярно, само че се казвала райхсмарка и на нея бил изобразен индивид с мустачки а ла Чарли Чаплин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Чак 100 за 1 не,що и $ и DM ще гръмнат.... едновременно!Да е по-малка излагацията пред *** и Северна Монголия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Новата германска марка ще има статута на тоалетна хартия. Държавния дълг на Германия е 8.5 трилиона евро на федерално и местно ниво според бюджетната комисия на Бундестага. Само загубите от неизбежния фалит на дойче банк и комерц банк ще са над 1 трилион евро. Отделно RWE има натрупани загуби гонещи 500 милиарда евро. Новата германска марка ще има курс от поне 100 марки за $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
Sandy
преди 4 години
Новата германска марка отдавна е напечатена от френска печатница и се съхранява в помещение със специална температура и влажност. Възможно е Германия да излезе от ЕС и да остави останалите държави с еврото, курса, на което ке падне поне 2 пъти, за тяхно добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Хубавото е че Германия има вътрешни проблеми , за да не и останат сили да помага навън .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Германия е в технически фалит също с общ държавен дълг по-голям даже от този на Япония. Да не споменаваме, че 3-те най-големи банки в страната са фалирали и отделно много от по-малките регионални банки също. Реално около 70% от банковия сектор в страната е изпаднал в несъстоятелност. Големи предприятия с държавно участие като германските железници и RWE са в изключително тежко финансово състояние и на прага на фалита. Като капак на всичко даже индустриални гиганти като Thyssenkrupp също едва кретат, а най-германското предприятие Daimler е бързо затъва с рекорден спад на приходите и поръчките. Това ли ще бъде мотора на еврозоната??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Ако периферията на ЕЗ е в технически фалит .............. Какъв е смисълът да търгуваш с пустиня . Ами много ясно , че Европа ще се раздели . Май на много хора това им убягва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още