IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите не трябва да игнорират риска от вдигане на лихвите

Сега е трудно да си го представим, но преди десет години бе още по-трудно да предвидим настоящата отрицателна доходност

19:47 | 09.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Днес е трудно да отдадем негативните лихви на конкретно събитие, като изключим вероятно онези, които смятат, че заплахите на Доналд Тръмп за търговски войни ще предизвикат колапс в глобалната търговия. Вместо това инвеститори, икономисти и регулатори дават все повече дългосрочни структурни обяснения за преминаването към негативни лихви.

Те цитират демографията, и по-специално това, че застаряването на населението в развития свят може би потиска търсенето. Предполагат също така, че технологичните иновации дърпат цените надолу. Някои говорят и за дългосрочна стагнация, която се случва, когато слабото търсене и нежеланието за инвестиции създават самозатвърждаващ се спад. Трудно е да се докаже доколко тези структурни фактори са обяснението.

Мненията на Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) са смесени. Не е изненадващо – друг фактор за ниските лихви е ултра приспособителната монетарна политика на централните банки. ЕЦБ и Японската централна банка купиха толкова много държавни облигации в опит да стимулират растежа, че почти има недостиг на сигурни активи за обикновените инвеститори.

Може да се заключи, че колкото повече икономическият консенсус тихомълком започва да отдава отрицателните лихви на структурни въпроси (а не на еднократни шокове или на икономическия цикъл), толкова по-вероятно е да се допусне, че тази реалност ще бъде трайна.

Намалява усещането за неотложност относно хеджирането срещу бъдещи повишения на лихвите. Това може би не е необходимо в краткосрочен план. Лихвите изглежда ще останат много ниски в обозримо бъдеще, имайки предвид слабата инфлация на много места и експанзионистично настроените централни банки.

Ако обаче лихвите внезапно скочат, поради непредвидени икономически или политически шокове, инвеститорите и публичният сектор ще са изложени на неприятни потенциални загуби. В момента е трудно да си го представим, но преди десет години бе още по-трудно да предвидим отрицателната доходност на пазара на германски ипотечни облигации. Сега повече от всякога политиците и инвеститорите трябва да говорят за този нарастващ риск, като запазят въображението си в тази „страна на чудесата”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Кой е председател на BIS ? Какво е общото с МВФ и Лагард ? Коя е датата на доклада ? Защо Тръмп се изметна ........... има сериозно подозрение , че някой "щракна с пръсти" и вербалната агресия , като единствено възможно продължение на изчерпалата се монетарна агресия , приключи . Но това ще видим в следващите дни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още