IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп полага основите на нов световен ред около САЩ, Китай и Русия

Трите ключови играча започнаха процес, който може да донесе траен мир и икономически просперитет на света

16:33 | 01.07.19 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай е напълно различен проблем. Докато Русия може да бъде само дразнител по някои глобални въпроси, то Пекин вече е истинско предизвикателство за американския световен ред, сериозно подкопавайки все по-нестабилните съюзи на Вашингтон с Европа и Азия.

Някои наблюдатели вече констатираха, че миналата седмица Тръмп е загубил в конфронтацията си с Китай по въпросите на търговията и сигурността. Това е прибързана и недостойна оценка. Вярно е обаче, че търговското примирие на Тръмп с Пекин бе продиктувано от вътрешни съображения. Вярно е и че изглежда Тръмп свива политическия си обхват под маската на неопровержимите си търговски аргументи срещу Китай.

Изводът отново е, че засега Тръмп ще трябва да приеме китайските обещания за съкращаване на търговския излишък с Америка, като определено трябва да забрави за намеса в китайските законодателен процес и икономически политики, които Пекин смята за „принципни въпроси”.

Тръмп прахоса 2,5 години и 1 трлн. долара (увеличавайки търговския дефицит с Китай) в преследване на политически цели, които трябваше да знае, че Пекин никога няма да приеме. Който и да го е тласнал в тази посока заслужава да чуе изречението, превърнало се в запазена марка за Тръмп от времето му на участник в телевизионно предаване – „Ти си уволнен!”

Японският премиер Шиндзо Абе обаче заслужава слава. Той е победител и щастлив човек – Тръмп тласна Китай в обятията му. Затова Абе трябва да е първият, който да благодари на Тръмп, че сбъдна невъзможната японска мечта. Си Дзинпин през миналата седмица прие поканата за държавна визита в Япония следващата пролет.

Да видим как Тръмп ще балансира между огромния търговски излишък на Япония със САЩ, възлизащ на 70 млрд. долара, и неотменимото задължение на Вашингтон безусловно да защитава ключовия си азиатски съюзник.

След всичко казано излиза, че Тръмп може би е стартирал процес на траен световен мир. Тази концепция е базирана на идеята, че САЩ, Русия и Китай са втренчени от години в избора между край на човечеството и нов, да се надяваме американски, световен ред, изграден около тези три ключови играча, чиито икономически и цивилизационни интереси зоват за мирно съвместно съществуване.

По време на срещата на Г-20 през миналия уикенд Тръмп, заедно с Русия и Китай, започна процес, който може да донесе траен мир и икономически просперитет на света.

Геополитическите му ходове може и да бяха мотивирани от стратегията му за преизбиране, но те имат огромен потенциал за създаване на нов световен ред, базиран на основите, вградени във вдъхновената от Америка харта на ООН.

Китай би направил фатална грешка, ако откаже да приеме маслиновата клонка, подадена от САЩ. Триумфалните намеци в официалните китайски медии не са добър предвестник, но да се надяваме, че по-реалистичното и по-конструктивно мислене ще вземе връх.

Световната икономика сега има по-добри перспективи, въпреки че САЩ не успяха да накарат държавите с големи систематични търговски излишъци да предизвикат подем в глобалния бизнес цикъл. Както винаги на Вашингтон се пада тежкият товар да премахне държавните политики, насочени към икономически ползи са сметка на конкурентите, само за да бъде неправилно критикуван за нарушаване на международната търговска система.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 21 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Що бе, Тикво-Рапона на кормилото на държавата е доволен.Държавата ще я има още няколко десетилетия,а за сега държи верния евроатлантически курс.А след него - и потоп.*** са ОК, които не са ОК, то те са или агенти на Кремък,или хващат Терминал 1, 2, 3....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 19
studioaa
преди 4 години
Ние имаме огромен проблем с т.н социална държава, която е корена на всичките ни икономически и финансови проблеми. В момента 75% от бюджета е социални разходи и няма пари за нищо друго - нито за пътища, нито за железници или за друго. Скоро ще видим края на пътя за този модел, защото няма кой да работи и да поддържа "безплатните" социални придобивки вече, раждаемостта у нас е най-ниската от поне 600 години, а не 1945 насам. Дори и през 1878 е имало повече от 55 хил. новородени, България и Латвия са единствените страни в света, чието население днес е по-малко отколкото е било преди 70 години. Когато тази система се срине неконтролирано в следващите до 2 десетилетия ще трябва да се връщаме към модел без социална система и без социален минимум и Русия, САЩ и Китай ще положат основите на нова система, която НЕ Е социален капитализъм, към която ще преминем и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 4 години
Така е. Погледа трябва да е насочен надалеч в някакво илюзорно очакване. И когато след време се обърне към собствената си гърбина ......а, те му остригали вълната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 45
Стоян Петров
преди 4 години
Какво те кара да мислиш, че две макар и големи държави(Китай и Русия) на нивото на икономическо развитие на България, могат да определят световния ред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 25
studioaa
преди 4 години
Съгласен съм с американския президент и неговата администрация - реално само САЩ, Китай и Русия са единствените икономически, военни и геополически фактори в света днес. ес скоро няма да съществува, това може би е последната европейска комисия, при която ес ще се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 17
Venislav
преди 4 години
Както Нюланд каза *** the EU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 33
Стоян Петров
преди 4 години
Според мен това са нелепици. Но ако е истина тези които ще са около САЩ няма да са за завиждане, около Китай ще за са оплакване, а нещастниците около русия направо жална им майка. Миналата седмица 1.4 милиарден Китай се съгласи на замразяването за неопределено време на внесения в Хонконг законопроект за екстрадиция на заподозрени лица в континентален Китай. Осем милиона хонконгци се наложиха на милиарден Китай. Надявам се всички разбирате, че Великите сили не са това което бяха. А не е и необходимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 27
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ, Китай и Русия работят по грешен начин. Заради фаталната грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ, Китай и Русия, толкова повече са техните щети. Ситуацията подсигурява провалът на правителствата на САЩ, Китай и Русия.За спасението на САЩ, Китай и Русия от нови щети е необходимо техните централни банки да работят по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 28
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ, Китай и Русия работят по грешен начин. Заради фаталната грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ, Китай и Русия, толкова повече са техните щети. Ситуацията подсигурява провалът на правителствата на САЩ, Китай и Русия.За спасението на държавите от САЩ, Китай и Русия от нови щети е необходимо техните централни банки да работят по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 6
doba
преди 4 години
Къде е ЕС в схемата?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още