IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златният стандарт може да бъде модифициран

Вместо да се фиксира цената на жълтия метал, може да се преследва стабилен индекс на потребителските цени

18:17 | 11.08.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои от потенциалните кандидати на президента Тръмп за борда на Федералния резерв изразиха одобрението си за връщане към златния стандарт. Традиционните експерти по паричната политика осмиват идеята, и не изцяло без причина. Златният стандарт няма да работи при паричната и финансовата система на 21 век. Възможно е обаче да се използват най-добрите му характеристики, без действително той да се възстанови, пише за Wall Street Journal Джон Кокрън, старши сътрудник в Станфордския университет.

Идеята зад златния стандарт е проста: правителството обещава, че ако донесете, да речем, 1000 долара в брой, можете да ги продадете за една унция злато, и обратното. Чрез фиксирането на долара към нещо с независима стойност правителството обещава да реши проблема с инфлацията или дефлацията. И ние повече не се нуждаем магьосниците от централната банка да управляват нещата.

Целта на паричната политика обаче не е да стабилизира доларовата цена на златото; по-скоро тя е да се стабилизират цените на всички стоки и услуги. Цената на златото варираше от 1000 до 1 800 долара за тройунция през последните 10 години. Ако Федералният резерв бе фиксирал тази цена, критиците казват, че цената на всичко останало щеше да варира толкова много.

Сега, ако Фед обвърже златото, вероятно цената му спрямо други стоки няма да варира толкова. Но проблемът е реален. При златния стандарт САЩ преживяха много по-волатилна годишна инфлация и дефлация, отколкото днес. Златният стандарт не предотврати дефлацията по време на Голямата депресия, както и предишните паники, което е основна загриженост сега.

Проблемът би бил по-лош днес. Какво определя стойността на златото спрямо всички стоки и услуги? През 19 век златни монети са били използвани за много сделки. Хората и фирмите е трябвало да държат запас от златни монети съобразно своите разходи. Когато стойността на златото се е покачвала спрямо всичко останало (дефлация), хората са получавали стимул да харчат монетите и по този начин да повишават цените на стоките и услугите. Ако стойността на златото е падала (инфлация), хората са се нуждаели от повече злато, така че те са харчили по-малко и са натискали надолу другите цени. Този решаващ механизъм е свързвал цената на златото с всички други цени.

Тази връзка вече е напълно изчезнала. Освен в бижутерията и в някои дребни промишлени приложения, няма нищо специално относно златото, което да го свързва с всички други цени. Ако днес Федералният резерв фиксира цената на златото, цената на всичко останало просто ще блуждае. Федералният резерв може също толкова ефективно да фиксира цената на дъвката. Паричната котва е нещо добро, но котвата трябва да бъде свързана с кораба. Златото вече не е.

По-широките стокови стандарти са изправени пред същия проблем. Търгуваните суровини са толкова малка част от икономиката, че относителната им цена може да се колебае значително, като има малък ефект върху инфлацията.

Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Златото е стока, ако замразиш цената и това ще струва скъпо на този който го направи. В този смисъл е вероятно това да се отрази на волатилността. От друга страна, въпреки, че това е много ретрограден ход, способността на златото да гарантира стойността на долара е много по-висока и вероятно доларът ще повиши значително нивата си на валутните пазари. Друг е въпросът, какво ще стане с резервите в долари, от една страна на самата САЩ, но така и на другите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Това което става в момента не е нещо което да не се е случвало и преди.Печатането на пари ще доведе до повишението на цените на потребителските стоки,колкото до валутите съотношенията пак ще си бъдаттакива освен ако американците не решат да играят ва банк.Нещо което сегаго купуваме на стойност 1 евро след 3-4 г ще го купуваме за 3-4 евро.Затоваискат да има индекс на потребителската кошница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 5
bertram
преди 4 години
ако федералният резеврв върне златния стандарт....значи сам да си сложи въжето :) тази 'институция' с акционери големите банки (на ония със шапчиците) върти правителството на малкият си пръст... със златен резерв...цирка затваря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
"Ако Федералният резерв бе фиксирал тази цена, критиците казват, че цената на всичко останало щеше да варира толкова много."Авторът на това твърдение наистина е редно да се прегледа на психиатър, защото нещо не му е наред на човека... Дори баба Пена от Горно Нанадолнище може да докаже неверността на това твърдение, но то вероятно е направено от някой *** от я от Харвард я от Йейл, я от някой друг подобен унивеситет, чието обучение има качеството на салам кучешка радост. Днес дори най-скъпите университети в света не гарантират абсолютно никакво качество на студентите, които ги завършват...На кратко, златният стандарт няма да бъде върнат, но ценова стабилност няма да има никаква и ще станем свидетели на т.н. crack-up boom, ситуация, при която $ и останалите фиатни пари ще загубят почти цялата си покупателна способност в продължение на няколко дни подобно на срива акциите на Лемън Брадърс... И чак тогава може да върне дебата за златния стандарт и закриване на Федералния Резерв и останалите централни банки, понеже те ще станат излишни. Няма нито една централна банка, която да не е била закрита рано или късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
>Освен в бижутерията и в някои дребни промишлени приложенияИ заложните къщи, никой не ти плаща изработка, а гледат цените за деня. Живея до заложна къща (която пък е до казино) и често слушам, как някой се оплаква, че му дали малко пари за злато, което той бил купил за 200лв..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още