IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златният стандарт може да бъде модифициран

Вместо да се фиксира цената на жълтия метал, може да се преследва стабилен индекс на потребителските цени

18:17 | 11.08.19 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствата не гарантираха парите и дълга си изцяло със златни резерви. Как тогава биха обещали винаги да обменят пари за злато? Златният стандарт беше изкуство, подобно на банкирането с частични резерви. Централните банки определяха лихвените проценти както днес, за да управляват потоците от злато. Изявленията на централните банкери разстройваха пазарите както и днес. Имаше периодични суверенни кризи, които се характеризираха с отклоняване на правителствата от златния стандарт. Те не можеха да издават повече пари, когато това бе необходимо. В резултат имаше банкови кризи, а паричните средства периодично бяха в недостиг. В отговор бе създаден Федералният резерв, за да „осигури еластична валута“, а не главно да определя лихвените проценти.

Златният стандарт наистина беше фискален ангажимент, а не паричен. Ако хората искаха повече злато от правителството, отколкото то имаше в резерв, правителството трябваше да повиши данъците или да намали разходите, за да купува повече злато. По-често правителствата вземат заеми, за да купуват злато, но те трябва убедително да обещаят да увеличат данъците или да намалят разходите си, за да вземат заемите. Този фискален ангажимент в крайна сметка придава на парите стойност, а не понякога празното обещание за обмен на пари срещу злато. Данъците в крайна сметка гарантират всички държавни пари. Златният стандарт направи този фискален ангажимент видим и проверяем.

С това разбиране Съединените щати днес биха могли да приемат политика, която да имитира добрите характеристики на златния стандарт. Наричам я ИПЦ стандарт (от индекс на потребителските цени). Първо, Конгресът и Федералният резерв трябва да се съгласят, че „ценова стабилност” в мандата на Фед означава точно това, а не постоянна инфлация от 2% годишно. Мандатът на Фед би бил да запази индекса на потребителските цени (или подходящо подобрен индекс) възможно най-близо до определена стойност.

Второ, ИПЦ целта ще обвърже фискалната политика (Конгреса и Министерството на финансите), както и паричната политика (Федералният резерв). Инфлацията ще изисква автоматично фискално затягане, а дефлацията ще предизвиква разхлабване, точно както правителство при златен стандарт, което се опитва да защити своята валута, трябва да осъществи фискално затягане, за да увеличи златните си резерви.

Трето, правителството ще подражава на обещанието за обмяна на злато срещу банкноти на съвременните финансови пазари. Има много начини да се направи това, но най-лесно е то да се ангажира да търгувава редовен дълг за такъв индексиран с инфлацията на същата цена. При тази система инфлацията ще струва на правителството пари и ще наложи фискално затягане по същия начин, както някога го правеше златото. И обратното - системата ще предотврати и дефлацията.

Застъпниците на златния стандарт предлагат убедителна критика на настоящата парична политика, но връщането към златото е невъзможно. Стабилният ИПЦ, имунизиран както от инфлацията, така и от дефлацията, подкрепен от същите фискални ангажименти, които лежаха в основата на златото, си струва да се вземе насериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 1
I
преди 4 години
Златото е парите на Бог, Биткойн, парите на хората, фиатните пари на иззедниците и МОШЕниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Четене с разбиране, учи се във втори клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
може ли да формулирате "вечен двигател" на какво?по принцип "вечния двигател" е синоним на лъжа, мошеничество, нещо нечестно.Може ли капитализмът днес да е честен, да осигурява еднакви условия на всички участници в оборота???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
И ако "количествените улеснения" не е печатане на пари...Или отрицателните лихви не е печатане на пари....И ако невъзвръщаемите заеми не са печатане на пари...Проблемът е в това, че всички искат да стават все по-богати /в което няма нищо лошо само по себе си/, като използват нечестни методи, защоото и богатството има предел! И растежът има предел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Ползването на незлатни пари е по-полезно от прилагане на златни пари.Сега фаталният проблем при ползването на незлатни пари е грешния начин за работа на централната банка, който подсигурява възникване на щети, дисбаланси и катастрофална криза.Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 4 години
О да забравих .... какво ще се случи когато вече няма злато за изкопаване а ние сме 50 милярда на планетата и все още не може да се разселим на други планети ? Просто ще направим инфлация :) Не може без нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Ето ти и още един пример. Имаш фабрика за Кока-Кола и можеш да произвеждаш по 100 колички на година за 100 клиента. Какво ще стане когато на следващата година има 102 клиента и те искат количка ? Имаш няколко вариянта:1. Правиш колата по скъпа така,че само 100 клиента да могат да си я позволят. (Другите са се спасяват който както иска)2. Намаляш грамажа на колата така,че да може да напълниш 102 бутилки.3. Просто строиш още фабрики и произвеждаш 102 коли.Проблемът със златоот тук е,че не можеш да строиш толкова бързо добивни мини и не можеш да добиваш толкова много. Така,че ще прецакаш някой към вариянт 1 или 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
А и като гледам цената на златото от 80-те и сега не се избиват да го купуват :) И не забравяй ФЕД и правителството на САЩ не могат току така да си печатат долари ! Това не е Турция или Русия макар да му се иска на Тръмп да печата за да свали цената на долара и да стане 1 юан = 1 долар.Проблемът е,че някой трябва да ТЕГЛИ кредит от ФЕД и едва тогава ФЕД ще напечата долари. Някой някога ще трябва да върне дълга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Далеко си от истината за златото. Няма как да разчиташ на нещо което е крайно количество на нашата планета и можеш да изкопаеш количество само в определен обем. Ако замразиш всичко към златото означава да спреш напредъка на човек и да ограничиш хората. Ето ти един *** пример. Ако с 1 грам злато може да си купиш 1 хляб и можеш да изкопаваш по 1 грам на ден какво ще стане когато населението скочи с 2% следващата година ? Ще стане 1 грам за половин хляб или 1 хляб за половин грам ? Докато населението нараства ще нарастват и акциите и инфлацията простичко е :) Нали долара беше вързан към златото през 30-те години ? Но фалираха пак... Не връзвай нещо към нещо без необходимия ресурс на добив. По интересно е да се свърже към среброто. Поне над 80% се ползва в промишлеността докато златото я има няма 5%. Останалото е кич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 4 години
В предишния коментар имах предвид златен стандарт, а не резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още