IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги отново трябва да прояви решителност

Ръководителят на ЕЦБ трябва да снижи лихвите в еврозоната още този месец, което ще затвърди наследството му

13:09 | 24.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Ако Марио Драги се надяваше на тихо лято преди да се оттегли от Европейската централна банка през ноември, желанието му не се сбъдна, пише Фердинандо Джулиано за Bloomberg.

Ръководителят на ЕЦБ ще председателства предстоящото си пред предпоследно заседание по паричната политика на Управителния съвет в четвъртък в разочароващо време за икономиката на еврозоната. Много икономисти очакват ЕЦБ да не предприеме нищо до септември, може би само намеквайки, че скоро ще има повече облекчения. Но по време на слаб растеж и ниска инфлация централната банка трябва да помисли за незабавно действие вместо да чака твърде дълго.

Глобалната икономика продължава да бъде източник на лоши новини за паричния съюз. Растежът в Китай спадна до най-бавния си темп за почти три десетилетия през второто тримесечие, тъй като напрежението в търговията със САЩ се отрази отрицателно на износа. Забавянето на световната търговия сериозно засегна Германия, чиято икономика сега се очаква да нарасне с едва 0,5% през 2019 г. според Европейската комисия. Миналия месец ЕЦБ намали своите прогнози за ръста на еврозоната през следващите две години до 1,4% годишно от съответно 1,6% и 1,5% досега.

Най-важното за централната банка е, че няма никакъв знак, че инфлацията скоро ще се върне към целта на ЕЦБ да бъде по-ниска, но близо до 2%. Цените в паричния съюз (с изключение на волатилните елементи като енергията) отчетоха 1,3% ръст на годишна база през юни. Инфлационните очаквания, измерени от участниците на пазара, също са доста под целта на централната банка. Нищо чудно, че Драги каза, че ЕЦБ е готова да действа, ако ситуацията не се подобри.

Анализаторите обаче не очакват регулаторът да предприеме значителни стъпки тази седмица. ЕЦБ вече обяви миналия месец подробности за щедрия пакет евтини кредити и каза на пазарите, че ще задържи лихвите без промяна по-дълго от очакваното. Драги каза още, че централната банка е готова да използва всичките си инструменти, включително рестартиране на покупките на активи – послание, което той повтори по-късно по време на конференция на ЕЦБ в Португалия. Мнозина прогнозират, че централната банка може би ще промени езика си малко, казвайки, че лихвите могат да се понижат, но не много повече от това. Очаква се евентуален нов пакет да дойде през септември, когато ЕЦБ представи най-новите си прогнози.

Драги обаче трябва да помисли да действа по-рано. Икономиката отслабва от началото на годината, но централната банка предпочита да изчака и да види дали забавянето е реално. Междувременно други парични власти промениха подхода: Федералният резерв на САЩ се отказа от плановете си да повиши допълнително лихвите и би могъл да ги намали за първи път от десетилетие на следващото си заседание, планирано за края на юли. Миналата седмица двама представители на Фед подчертаха необходимостта от бързо действие, ако изглежда, че икономиката ще се препъне.

ЕЦБ може да иска да изпревари Фед и да намали лихвите по депозитите на банките до -0,5% от -0,4% сега. Това би помогнало да се отслаби еврото и да се сигнализира, че ЕЦБ не само говори, но и действа.

Аргументът на ЕЦБ да изчаква е двустранен. Беноа Кьоре, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, твърди, че банката трябва да погледне отвъд инфлационните очаквания на пазара и да вземе под внимание оценките, основани на проучвания, които рисуват по-окуражаваща картина. Но ако централната банка го направи, съществува риск тя да бъде възприета като изоставяща предпочитания от нея индикатор, който по-дълго потвърждава това, което банката иска да чуе. Някои показатели, базирани на проучвания, също са спорни, тъй като потребителите имат проблеми с разбирането на инфлацията, да не говорим за нейното прогнозиране.

Вторият аргумент е, че ЕЦБ трябва да пасува, за да не изчерпи боеприпасите си твърде рано. Но това означава банката да възприеме изключително песимистичен поглед относно действията, които може да предприеме, като например възобновяване на количествените улеснения. Всъщност, ако ЕЦБ чака твърде дълго, може да й се наложи по-късно да действа по-силно, ако перспективата се влоши.

Само няколко месеца преди предаването на председателството на ЕЦБ, най-вероятно на Кристин Лагард, Драги обмисля новаторски стъпки, включително преосмисляне на мандата на централната банка, за да й даде повече свобода да поддържа инфлацията висока за известно време след толкова дълъг период на слабост. Това са полезни дискусии, но вероятно ще отнеме време да се приложат в действие. През целия си мандат Драги прояви много решителност да действа. Намаляването на лихвите през юли може да бъде най-добрият начин да се затвърди това наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
По-добре да е сложат в някоя барака, защото тя ще става за подпалки и належащи тоалетни нужди. Няма смисъл да харчиш пари за да поддържаш книжни пари на фалирала държава, които не струват нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Споко, NDM/ Новата германска марка/вече е напечатена и съхранявана в склад, в който се поддържа нужната температура и влажност за съхранение на огромното количество пари. Напечатани са във Франция. Въпрос на време е, кога ще ги пуснат в обръщение. Може да е скоро, може и на по късен етап. Затова Германия бърза да си прибере всичкото злато. Германия може да въведе NDM, без да се налага излизане и от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 4 години
Под ръководството на Марио Драги, Европейската централна банка (ЕЦБ) запазва грешния начин за работа и тази неправилност е същественият причинител за възникващи щети в еврозоната.Правителствата на държавите от еврозоната взимат дългове за да противодействуват на щети от грешния начин за работа на ЕЦБ.Сега ЕЦБ прилага занижена лихва, за да намали правителствени щети от допусканата грешка и за нетрайно отлагане на катастрофална европейска криза.Ако ЕЦБ работеше по правилен начин, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове.Спасението на държавите от еврозоната от нови щети е възможно, когато ЕЦБ работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още