IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ срещу интуицията на германските спестители

Ако политиката на отрицателни лихви е просто палиативна мярка, тя трябва да бъде премахната

08:20 | 14.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

И все пак остава следният въпрос: Може ли практическите ползи от отрицателните лихви да превишат символичните проблеми? Основната идея е, че ако държането на резерви в ЕЦБ от банките бива облагано, то кредиторите ще отпускат допълнителни заеми, като по този начин стимулират икономиката. Но има и недостатък: Отрицателните лихви намаляват лихвените проценти, които банките плащат по депозитите - те също могат да станат отрицателни - и много депозити могат да напуснат банковата система. Това води до разстройване на финансовото посредничество и икономическо свиване.

Понастоящем ЕЦБ разглежда експанзионистичните ефекти от отрицателните лихви като превишаващи свиващите ефекти. Но това е политика за стимулиране при краткосрочна спешна ситуация, а не такава, която трябва да се използва за (досега) пет години. Облагането на финансовото посредничество не е пътят към по-големи иновации и създаване на работни места, и дори ако има временен стимул от тази политика, тя може да прикрива по-сериозните проблеми с дългосрочния растеж, пред които са изправени както Германия, така и ЕС.

Така че, ако политиката на отрицателни лихвени проценти е просто палиативна мярка, тя трябва да бъде премахната. И ако паричната политика е недостатъчно експанзионистична, това ще изисква увеличаване на целта за инфлацията на ЕЦБ или преминаване към номинално целеполагане относно БВП, а не скалъпен данък върху депозитите.

Има и аргумент, че германците спестяват твърде много. Но според някои измерители те имат ниво на богатство, което е сравнително ниско за доходите им, отчасти защото германците притежават в по-малка степен собствени домове. Според ОИСР най-близките съседи на Германия - Швеция, Дания, Холандия и Швейцария - спестяват повече в процентно изражение, отколкото немците.

Във всеки случай, ако намаляването на процента на спестяване в Германия е на дневен ред, всяка политика, насочена към него, вероятно трябва да идва от германското правителство, чрез по-големи разходи за боледуващата германска инфраструктура. Не е задача на ЕЦБ да коригира икономическите и културни заблуди на всяка европейска държава. Понякога ЕЦБ просто би трябвало да остави нещата да си вървят.

Повечето германски граждани, които се оплакват от отрицателните лихвени проценти, вероятно нямат дълбоко разбиране за макроикономиката. Но те имат доста добра интуиция за това, кога нещо не е наред. В този случай те я проявяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
al64ad
преди 4 години
според теб банките имат трезори като в приказките ??ако спестителите спят ,който трябва не спи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 16
Спящият бик
преди 4 години
Аз пък мисля, че няма противоречие. Ниските (отрицателните) лихви не само осигуряват евтини кредити за предприемчивите, но и ръчкат непредприемчивите да размърдат спестяванията си. Парите не трябва да спят, а да работят! Само тогава те допринасят полза и за обществото, а не само за индивида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още