IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крайната десница в Германия може да нанесе удар на нестабилната коалиция

В по-голямата част от изтока има разочарование от всички стари партии и АзГ доминира, тъй като кара хората да усещат, че са чути, казва политолог

16:00 | 29.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс


Отговорността на Меркел?

Тежките загуби на провинциалните избори през миналата година накараха дошлата от Източна Германия Меркел да напусне лидерския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) и да обяви, че това е последният ѝ мандат като канцлер. ХДС, който управлява в Бранденбург с радикалните "Леви", затъна в хаос след най-лошото си представяне на европейските избори през май. Партията се е устремила към рекордно дъно и все още търси лидер.

"Тези избори ще бъдат катастрофа за ХДС заради голямата привлекателност на АзГ и катастрофа за социалдемократите, които във всички случаи са в упадък", казва Нилс Дидерих, политолог от Берлинския свободен университет.

Голяма част от разногласията в коалицията се дължи на големия пакет за опазване на климата и неговото финансиране, а някои от ГСДП искат да бъде изоставена дългогодишната политика на Германия за балансиран бюджет - неприемлива перспектива за мнозинството консерватори.

АзГ се стреми да привлече избиратели в по-бедния изток, като определя работните места в мините като по-важни от околната среда. В сряда правителството на Германия одобри законопроект за милиарди евро финансова помощ за регионите, засегнати от плановете за отказ от въглищата, сред които са Саксония и Бранденбург. След като от запад към изток бяха прехвърлени около два трилиона евро, неравенството между регионите остана, въпреки че пропастта се стеснява. През 2018 г. икономическият продукт на глава от населението на изток е възлизал на 81,9 на сто от средното национално равнище, докато на запад е бил 103,1 процента. Тъкмо такъв род статистика се превръща в подкрепа за АзГ. Проучване на института "Емнид" за седмичника Spiegel показва, че АзГ ще спечели 24 процента от вота на изток като цяло, сравнено с около 14 процента на национално равнище.

С получените 25 на сто в бастиона на крайната десница Саксония - люлка на антиислямското движение ПЕГИДА, където се намира и Кемниц - градът, в който , преди година станаха най-мащабните от десетилетия безредици с крайнодесни, АзГ има прираст над взетите 9,7 на сто на провинциалните избори през 2014 г. Даже ако ХДС остане най-голямата партия, премиерът Михаел Кречмер ще бъде в отслабени позиции и формирането на коалиция ще бъде трудно, предвид антипатията на неговата партия към "Зелените", които също очакват големи придобивки.

Някои членове на ХДС, която е в коалиция с ГСДП в Саксония, подхвърлят идеята за коопериране с АзГ, но Кречмер и федералното партийно ръководство изключват това. "Ако сте гласували срещу Меркел и през 2015 г. в знак на протест, няма да постигнете нищо" каза той пред гласоподаватели и изтъкна колко голяма е отговорността на Меркел и нейната миграционна политика на отворени врати, докарала в Германия близо два милиона мигранти.

Тя стои далеч от кампанията и оставя това на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, чийто статут на приемничка на Меркел изглежда все по-разклатен след няколко гафа. "Тя (Крамп-Каренбауер) е лишена от нейната (на Меркел) дълбочина и може би след изборите ще има раздвижване сред консерваторите срещу нея", казва Нилсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още