IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска армия? Няма да се случи

В обозримо бъдеще НАТО е единственият надежден военен щит, с който ЕС разполага

15:22 | 02.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Усложненията, които причиниха това мъртворождение, продължават. Нациите в сегашния Европейски съюз все още се грижат за своя суверенитет, което се изразява преди всичко от решението има да излагат на опасност млади войници. Те също така имат различни интереси. Французите са заети в бившите си африкански колонии. Поляците и балтийците се чувстват най-застрашени от Русия. Германия, без въобще да й пука за всичко това, щастливо си строи втори газопровод от Русия, заобикаляйки източния ЕС.

Държавите-членки също имат разнопосочни исторически традиции, които правят интеграцията в една обща йерархия почти невъзможна. Постколониална Франция счита военните действия за легитимен инструмент на външната политика и нейният президент има достатъчно правомощия да ръководи армията й. Германия, все още изкупваща вината си за Втората световна война, отрича военния интервенционизъм. За разлика от Франция тя има „парламентарна армия“, която трябва да получи изрично одобрение от Бундестага, за да направи нещо. Дали френски президент търпеливо ще изчака германския законодателен орган преди да реши да стреля по малки зелени човечета, говорещи руски в естонска гора? Биха ли могли 27 държави да отстъпят това решение на Брюксел?

Основният проблем, както твърди Ян Техау от германския фонд „Маршал“, е недоверието: Французите и германците не се доверяват напълно едни на други, италианците не се доверяват и на едните и на другите, германците дори не вярват на себе си, Варшава не вярва на Берлин, Букурещ и Будапеща не си вярват, хората на Балканите не вярват на никого и т.н.

Ето защо на Макрон се гледа в Централна Европа като на неоголист. Когато говори за „стратегическа автономия“ или за „европейски суверенитет“, той изглежда главно желае Франция, единствената ядрена сила в ЕС след Brexit, да поведе Европа, вирейки нос спрямо САЩ и приобщавайки Русия. За да реализира тази визия, той подкрепи новосъздаден алианс, наречен „Европейска инициатива за намеса“, която не е част нито от НАТО, нито от ЕС. Излишно е да казваме, че източните членки на ЕС биха предпочели да продължат да разчитат на САЩ.

Всичко това помага да се обясни защо новият тласък на ЕС към „отбранителен съюз“ всъщност не касае интегрирането на армиите, а създаването на общ пазар за снабдяване с оръжие. Колко по европейски. Пример А е Европейският фонд за отбрана, който ще разполага с 13 милиарда евро (14,3 милиарда долара) за военни изследвания. Пример Б е бюрокрацията, наречена PESCO, която има за цел да координира изграждането и закупуването на корвети, хеликоптери, дронове и други подобни в ЕС.

Общ  отбранителен пазар е добра идея. Но объркването на пазарите с мощта е точно този вид малодушие, който подлудява Макрон и забавлява руския президент Владимир Путин. Най-голямата опасност е, че един ден това може да изкуши Путин и подобните му да изпробват Запада. Няма да им трябва реален военен удар; добра доза хибридна война може да е достатъчна, за да раздели Европа. Това поне е сценарият, които разиграват аналитичните центрове. В името на мира, нека всички в хотел Гроув тази седмица си спомнят какво е поставено на карта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 4
scott
преди 4 години
явол, майне щурмбандгруппенфюрер!Да Ви е хрумнало, че си пишем както си искам? Модераторъ, кат не му кефва - да ме трие. Гоним съдържание. И си се гъбаркам. Що, ше попиташ ти. Щот можем, а и заради ТОВА:идиотчета, нема как да се появи ***, който се образова от нета и поема на плещите си ново разширяване на пирамидата на нета. Колкот и да му давате достъп - не му давате ВЪЗМОЖНОСТИ. ШЕ ВИ ГО ОБЬСНИМ С ПРИМЕР - поствам си кампаниа във фейсът за набиране на средства. Едва ТАКРАЯ ми казва, че не съм в страна, която може да поства кампании. Били ограничени. Собре, това го разбирам - МАЛКА БИЛА, ИЗЛЪГАЛА СЕ, ФУНДЕН САМО ОТ ЩАТИ ГЕРМАНИА, ТАКИВА СТРАНИ. ОБАЧЕ, СЛЕД 3 ЧАСА, ФЕЙСА ИМА НАХАЛСТВОТО ДА МИ КАЖЕ: %НЕ СТЕ ЗАВЪРШИЛИ КАМПАНИЯТА СИ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА"! Ей на тва се надеват тез, нетноиндженерите. Днеска, сега печелившите бизнесвъзможности искат да имаш алекса, че и 5 джи и разни други джаджи. По тава откъде и на какво постваш ти предоставят възможности и възвръщаемос у нета! Тез, технопорното си викат: ие си шиткаме старата техника на *** и те ше дават за нея майка си и баща си. ше се фанат на 10-та работа да ни изплащат вторта ипотека за смартфон. Е да, ама не. Ного бързо се светваш. И почващ да ползваш нета по предназначение. лаф, тоалетна чивния, гъбаркане със сисадминът, порно и изливане на фобии/мании кат съдържание. СОНИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО СА. Та, нема да име рентабилнос от негропоколението в нета за шибанитетхнонещоситема в САЩ. Е, ако ти го направат 1-2 пъти и не може да се светнеш............сорка, дай си бъбрека за айфон и ке хвали с това. нема да пречим.УЕКА КОПИ0ПЕЙСТ НА ПРЕДИШЕН КОМЕНТАР. Да ти илюстрирам кво мисли за нетът. И да ти се изясни що така съм кат гамин/палавник по форумес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 4 години
Има такава буква, ЯЯЯЯЯЯЯЯЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
scott
преди 4 години
чекай,чека,чекай....САЩ ИМАТ ОКУПАЦИОННА АРМИА В ГЕРМАНИА, одобряват управника там с канцлеракт. Каубоите никога не са си тръгвали от територия на индианците. И сега така: стройте си, САЩ ви греда сеира и си ви командва от Германиа. А, да, може да откъсне главата на котио и да е "радикални" европейски политици.ВИЕ СТЕ ДОБРИ ИНДИАНЦИ.Хубава статия. Извода е много парвилен. Макар че, прави некви увъртаниа и не казва нищо за кукловодите в европата на военно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 17
khao
преди 4 години
напротив, ЕС трябва спешно да се федерализира да станем една държава ! а смъртното наказане е за държави като СА, такова нещо е недопустимо в цивилизациония свят вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
ЕС трябва да се върне към корените си - да бъде икономическа организация. Всякакви други политики, спрямо страни външни за ЕС, да си ги решават държавите по отделно. Не всеки иска *** в държавата си, да се върне смъртното наказание. Икономически неизгодно е, да се държи някой осъден до живот в затвора. Да не говорим, че е далеч по-нехуманно, да стой в клетка 24/7. От единна армия, няма смисъл, вече не може да обявиш война, както едно време и ако си по-малка държава, доста от големите, ще те скастрят по един или друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Това е прекрасна новина за всичко свободомислещи хора. Правен и демократичен абсурд би било институция, за която никой не е гласувал и никой не може да контролира като еврокомисията да командва армии и да води външна политика самостоятелно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още