IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква беше дипломацията на Тръмп през 2019 г.?

Сирийската криза е учебникарски пример за подхода на американския държавен глава

21:03 | 05.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Да предвидиш непредвидимото"

Противно на мнението на ястребите от собственото му обкръжение, Доналд Тръмп се показа доста отворен за диалог с иранските лидери, но напразно. А военната сдържаност след атаките в Персийския залив през юни и септември, за които бе обвинен Техеран, провокира обвинения в слабост на президента, който превърна мотото "Мир чрез сила" в своя дипломатическа доктрина.

Търговските офанзиви на Тръмп, изразяващи се в налагане на мита, включително и на съюзнически държави, доведоха засега до подриване на световната икономика без победител. След като обеща сключването на "голямо споразумение" с Китай, което щеше да се превърне в едно от основните му постижения, сега намерението му изглежда е да превърне това в тема на кампанията си за преизбиране, както през 2016 г.

"Харесва ми идеята да изчакам изборите да минат преди сключването на споразумение с Китай", каза на 3 декември Тръмп, чийто лозунг е "Америка на първо място".

Тъй като сега всичко ще бъде анализирано през призмата на изборите догодина.

"Единствената му грижа е да бъде преизбран", казва европейски дипломат.

Докъде ще стигне Тръмп, който бе обвинен от демократите, че е упражнил натиск върху Украйна, за да получи услуга за предизборната надпревара?

Според Брайън Катулис от близкия до левицата мозъчен тръст Център за американски прогрес "с Тръмп трябва да предвиждаш непредвидимото". "Това е президент на телевизионното реалити - дори да не постига сериозни успехи, той казва обратното".

Ястребите вече оказват натиск за по-сериозен тон по отношение на Северна Корея, която обеща на САЩ "коледен подарък" от заплахи, припомняйки сериозното напрежение от началото на мандата на Тръмп.

С Иран "прозорецът се затваря" и "възможностите на президента Тръмп да прави отстъпки, които да не се харесат на министрите му и на избирателите му републиканци, ще намаляват с наближаването на изборите", прогнозира друг европейски дипломат.

Има опасност международните отношения да бъдат преустановени до оповестяването на резултата от изборите, казва Найл Гардинър, който е пламенен поддръжник на президента и според когото "би било грешка чуждестранните лидери да разчитат на факта, че той вече няма да е на власт след една година".

Каквото и да се случи, Тръмп ще има възможност още веднъж да разтърси световния елит при домакинството си в Камп Дейвид на следващата среща на лидерите от Г-7. Или на Г-8? Той не скри желанието си да покани руския президент Владимир Путин с риск да провокира нова реакция срещу себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Дипломация?Че от кога каубой-ците станаха дипломати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още