IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На ЕЦБ й остана един инструмент – двустепенната лихва

Ако централната банка вдигне депозитния процент, докато снижи кредитния, ще спечелят както спестителите, така и заемателите

10:29 | 20.01.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

От известно време ЕЦБ прилага метод за независимо влияние върху лихвените проценти. Целевите операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO) позволяват на централната банка да предоставя заеми с отрицателни лихви на търговски банки при условие, че те отпускат нови заеми за частния сектор. TLTRO също така изключват кредитирането на непродуктивни части от икономиката, като ипотеките.

Последната иновация на Драги беше да въведе "степенувани резерви". Това позволява на централната банка да определя лихвения процент по депозитите на търговските банки при нея независимо от политиката, която определя ставките на паричния пазар.

С едно фино движение ЕЦБ в действителност намали лихвения процент, при който банките могат да финансират кредитирането в икономиката, и повиши средната лихва, която те получават по своите депозити. Това е политика на двойни лихви.

Нека помислим как може да се разшири тази политика. Ако Лагард трябва да предостави допълнително стимулиране на еврозоната поради ниската инфлация, която упорито е под целта на ЕЦБ от близо до 2%, тя би могла да увеличи срока на TLTRO до 5 или 10 години при силно отрицателен лихвен процент, да кажем минус 1 на сто. В същото време банката може да увеличи лихвения процент по депозитите чрез степенуване.

Може да се постигне напредък и по отношение на таргетирането на това TLTRO финансиране. Понастоящем единственото изискване пред банките за достъп до програмата е да я използват за отпускане на нови заеми, с изключение на ипотеки.

Лагард изрази желание да приведе политиката на ЕЦБ в съответствие с политиката на еврозоната спрямо изменението на климата. TLTRO при отрицателни лихвени проценти трябва да са достъпни само за банки, които използват средствата за директно финансиране на инвестиции в устойчива енергия. Чрез един сравнително прост ход предполагаемата импотентност на паричната политика се превръща в подобрена Зелена сделка.

Не е изненадващо, че откликът на скорошната програма бе приглушен. Например, настоящите тригодишни TLTRO при минус 0,5% са само незначително подобрение на наличното пазарно финансиране. Само че 10-годишен заем при минус 1 или 2 на сто би променил играта.

Двустепенните лихви и устойчивите TLTRO трябва да са в основата на прегледа на Лагард. Паричната политика е много далеч от изчерпване. Има възможност за голяма промяна в нейната мощ. В това се крие предизвикателството за новия президент на ЕЦБ. Тя обеща откритост и прозрачност. Ясното й отношение към ефекта и силата на тази политика би било чудесно начало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 10
potten
преди 4 години
Добре е да се диферсифицира и уницира диференциалната лихва по сектори и сегменти. Да се държи ниска лихва там където е ефективно и рационално обослувано, като държавно-правителствените и банкови облигации, за сметка на рисковите банкови кредити. Правилна посока, дано да се внедри правилно предложението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Това не е истински инструмент , а малка отвертчица на която всички биха се засмяли . Разлагането на лихвата не я прави по- ефективна . Ако стане по- насочена към определени сектори , това ще е за сметка на други , които ще бъдат изключени . Насочването и обаче към екология е възможно най - нелепото решение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още