IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовата дискриминация по възраст е проблем

Политиците ще се принудят да вземат мерки, тъй като възрастните избиратели са най-дисциплинираните

16:55 | 15.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От многобройни видове трудовата дискриминация - наемането на по-млади работници за сметка на по-възрастните получава най-малко обществено осъждане. Това е задълбочаващ се проблем не само защото равенството е все по-важно в политическия дневен ред, но и защото възрастовата дискриманция има все по-малко икономически смисъл, тъй като раждаемостта спада и нациите застаряват, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Спрямо 1950 г. средната възраст на населението се е увеличила с 47% в Европа и с 29% в Северна Америка, като тенденцията няма да се промени, според отдела за населението на ООН. В следващите десетилетия ООН очаква Азия и Латинска Америка да застареят по-бързо от днешните богати нации от Запада.

Въпреки че поставя по-голяма тежест върху системите за социално осигуряване, застаряването не е изцяло лошо - човечеството става по-добро в борбата с болестите и улесняването на живота, така че хората живеят и са продуктивни по-дълго от преди. По-дългият трудов живот, който се простира далеч над 60-годишна възраст, все повече се превръща в норма. Само че делът на хората на възраст над 55 години, които са наети на работа, се увеличава по-бързо в някои страни със застаряващо население и по-бавно в други.

В Германия, където редица големи компании инвестират в задържането на по-възрастните работници и дори в привличането на пенсионери обратно в работната сила, и в Полша, с острия й недостиг на работна ръка и сравнително слаба система за социално осигуряване, делът на заетите възрастни хора се увеличава бързо през последните 15 години. В САЩ и Русия обаче, които също имат застаряващо население, този дял стагнира. И в двете страни последните изследвания показват голяма доминация на възрастовата дискриминация, въпреки че тя е технически незаконна (в Европейския съюз дискриминацията, основана на възрастта при наемането на работното място също е забранена).

В неотдавнашно изследване Дейвид Ноймарк от Калифорнийския университет в Ървайн анализира практиките на голяма американска верига ресторанти и откри, че по-възрастните хора са канени за интервюта по-рядко от по-младите и са наемани по-рядко, дори ако възрастта на кандидата не е видна от молбата. Работата на Ноймарк обогати и без това обилните доказателства за възрастова дискриминация в САЩ.

В Русия, според скорошно проучване, вероятността 29-годишен да получи работа е два пъти по-голяма, отколкото за 48-годишен, който търси същата заетост. Предпочитанието към по-младите е типично за много посткомунистически страни без недостиг на работна ръка, като Румъния, Украйна и Словакия. Там продължителността на живота е по-ниска, отколкото в по-заможните съседни страни, а възрастта често се свързва с болезнения опит и манталитет от комунистическата система.

Не само в посткомунистическите общества възрастните хора имат лоша репутация като работници. Предполага се, че са бавни и неохотни в обучението и вземането на решения; те също се смятат за по-малко продуктивни, макар че получават по-високи заплати.

Предразсъдъците обаче не са по-обосновани от тези, основани на пол или раса. Доказателствата за действително разминаване между заплащането и производителността са оскъдни. По-възрастните работници не са по-малко продуктивни от по-младите. Въпреки че някои познавателни умения, като например способността да се запаметява много информация, наистина намаляват с възрастта, тази загуба се компенсира от способността на човек да работи въз основа на по-голям опит. Строго погледнато, дори повсеместните възрастови граници в професии като пилот или полицай, често защитавани от съдилищата при оплаквания от по-възрастните служители, не трябва да бъдат универсални. Някои хора са в по-добра форма на 60, отколкото други на 30.

Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
40 човека не са малко, но тук явно става въпрос за специфична работа, тъй че не трябва от тях да правиш генерални заключения. Вярно е, че младите се учат по-бързо, но ако трябва да наемеш примерно инженер, или друг квалифициран специалист, винаги би предпочел човек с повече опит. Друг недостатък при младите е огромното текучество. Влагаш не малко време и средства за обучение на персонал, коляма част от който няма да работи и година. Това, че повечето работа днес е на компютър също не е вярно. IT е сравнително малка част от икономиката. Но съм съгласен, че ако работата налага специфични изисквания за персонала, това не е дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Shadow1
преди 4 години
40 човека, макар че е трудно да кажа точно, хора напускат и идват нови често. В първия пост пропуснах да уточня, всъщност го написах доста набързо като цяло. В моя случай работата освен на компютър изиска и безкрайно усъвършенстване и учене на нови неща всеки ден. Ако беше да се научи една програма и само това да се ползва като магазинери, счетоводители, държавни служители и всякакви подобни това което казах сигурно няма да е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Възрастова дискриминация има на всяка крачка. Общоприето е като разбиране, че възрастният човек е по-немощен и по-ненадежден. В това има доза истина. Така, всеки който трябва да избира между двама - млад и стар, подсъзнателно ще предпочете младия. Възрастова дискриминация има дори и в банковите услуги. Наскоро ми казаха, че банките отказват издаването на кредитни карти на хора над определена възраст. В конкретния случай ставало въпрос за 65 г. Позовавали се на вътрешни правила и пращали по дяволите възрасните. Банките си правят своите оценки на риска и вероятно възрасните над определни години изпадат от класацията за кредитна карта.Въпросът е, че днес има редица услуги, които просто не можеш да получиш, ако нямаш редитна карта. Няма да ги изброявам. Повечето от вас сигурно широко ги ползват. Така възрасните с един замах се лишават от тези услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Аз не се опитвам да те убеждавам в нишо, само ми е любопитно на колко голяма извадка се основава наблюдението ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
Shadow1
преди 4 години
Ако работата е на компютър(а те повечето вече са) разликата в производителността е огромна между млади до 39г. и тези над. Това са мои наблюдения от първа ръка и никоя статия на Инвестор не може да ме убеди в обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още