IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовата дискриминация по възраст е проблем

Политиците ще се принудят да вземат мерки, тъй като възрастните избиратели са най-дисциплинираните

16:55 | 15.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По-трудно е обаче да накарате работодателите да захвърлят предразсъдъците, свързани с възрастта, отколкото тези по отношение на расата и пола. От една страна, "твърде стар" е по-трудно да се определи от черен или бял, мъж или жена, гей или транссексуален. От друга страна, възрастовата дискриминация е в основата на голяма част от днешното движение за социална справедливост. Възрастните хора се разглеждат като защитници на остарели патерналистични и тесногръди представи. На последно място, много заможни страни имат високи нива на безработица сред младежта и техните политики са насочени към привличане на повече млади хора в работната сила, а не към разглеждане на проблемите със заетостта на хората в средна и напреднала възраст.

Законите и правната практика в случаите на възрастова дискриминация често са обезкуражаващи. В някои страни (Русия е един пример) тежестта на доказването, че е отказана работа поради възрастта на кандидата пада върху него, което обезмисля съдебното искане. В САЩ също ищецът по дело за възрастова дискриминация е в неравностойно положение поради някои сравнително скорошни прецеденти, като например решение на Върховния съд от 2009 г., което изисква ищците да докажат, че възрастта е била решаващият фактор за уволнението или ненаемането им.

В Европа практиката е разнообразна и непоследователна. В един германски случай 50-годишен мъж кандидатства за работа два пъти - като себе си и като измислен 32-годишен със същата квалификация. Само 32-годишният е бил поканен на интервю. Въпреки това съдът постанови, че няма дискриминация, като се аргументира, че работодателят има право да взема субективни решения.

Има доказателства, че по-строгите закони относно възрастовата дискриминация запазват работниците по-дълго време заети и намаляват исковете за обезщетения. Това означава, че прехвърлянето на тежестта на доказването към работодателите би имало смисъл. Тоягата не е непременно най-добрият инструмент, когато става въпрос за привеждане на практиките за наемане в унисон с променящата се демография на работната сила. Много обезкуражени 50- и 60-годишни няма да съдят или да се оплакват пред комисиите за равенство, те просто ще се депресират и няма да реагират на предразсъдъците срещу тях.

През 2017 г. германската икономистка Регина Конле-Сайдл разгледа ефективността на политиките, насочени към задържане и реинтеграция на възрастните работници в работната сила. Тя заключи, че комбинация от обучение за търсене на работа и субсидии за наемане може да работи добре. В Швейцария, например, правителствената служба за заетост временно покрива по-голямата част от разликата между последната заплата на по-възрастния работник и новопредложената. Други изследвания показват, че германската практика за включване на хора, наближаващи пенсионна възраст, в програми за обучение помага да се разшири и подобри по-специално кариерата на възрастните жени.

Намирането на начини да се ангажират по-възрастните работници и да им се помогне да преодолеят предразсъдъците, които не им позволяват да бъдат наети, е задача, често пренебрегвана от политиците. Те няма да могат да отлагат още много: след като възрастта за пенсиониране се увеличава навсякъде, нациите ще бъдат принудени да се справят с все по-недоволните възрастни хора, които също така са най-дисциплинираните избиратели. По-слабата реакция спрямо възрастовата дискриминация в сравнение с други видове предразсъдъци води до непредвидими политически разходи за политиците, които са прекалено млади и ориентирани към бъдещето, за да се съобразят с реалността на своите застаряващи страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
40 човека не са малко, но тук явно става въпрос за специфична работа, тъй че не трябва от тях да правиш генерални заключения. Вярно е, че младите се учат по-бързо, но ако трябва да наемеш примерно инженер, или друг квалифициран специалист, винаги би предпочел човек с повече опит. Друг недостатък при младите е огромното текучество. Влагаш не малко време и средства за обучение на персонал, коляма част от който няма да работи и година. Това, че повечето работа днес е на компютър също не е вярно. IT е сравнително малка част от икономиката. Но съм съгласен, че ако работата налага специфични изисквания за персонала, това не е дискриминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Shadow1
преди 4 години
40 човека, макар че е трудно да кажа точно, хора напускат и идват нови често. В първия пост пропуснах да уточня, всъщност го написах доста набързо като цяло. В моя случай работата освен на компютър изиска и безкрайно усъвършенстване и учене на нови неща всеки ден. Ако беше да се научи една програма и само това да се ползва като магазинери, счетоводители, държавни служители и всякакви подобни това което казах сигурно няма да е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Възрастова дискриминация има на всяка крачка. Общоприето е като разбиране, че възрастният човек е по-немощен и по-ненадежден. В това има доза истина. Така, всеки който трябва да избира между двама - млад и стар, подсъзнателно ще предпочете младия. Възрастова дискриминация има дори и в банковите услуги. Наскоро ми казаха, че банките отказват издаването на кредитни карти на хора над определена възраст. В конкретния случай ставало въпрос за 65 г. Позовавали се на вътрешни правила и пращали по дяволите възрасните. Банките си правят своите оценки на риска и вероятно възрасните над определни години изпадат от класацията за кредитна карта.Въпросът е, че днес има редица услуги, които просто не можеш да получиш, ако нямаш редитна карта. Няма да ги изброявам. Повечето от вас сигурно широко ги ползват. Така възрасните с един замах се лишават от тези услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Аз не се опитвам да те убеждавам в нишо, само ми е любопитно на колко голяма извадка се основава наблюдението ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 17
Shadow1
преди 4 години
Ако работата е на компютър(а те повечето вече са) разликата в производителността е огромна между млади до 39г. и тези над. Това са мои наблюдения от първа ръка и никоя статия на Инвестор не може да ме убеди в обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още