IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият климатичен обрат

За 2019 г. европейските компании отчитат инвестиции за около 124 млрд. евро в технологии за защита на климата, но еколозите са скептични

10:53 | 25.02.20 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News</em></p>

 Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News

За новоизбрания изпълнителен директор на BP Бернар Луни първата публична изява на новата му позиция беше като детска игра. След продължилите месеци демонстрации на гневни активисти пред седалището на компанията в Лондон бившият мениджър на дивизията Downstream на петролната компания си позволи да каже неща, които неговият предшественик Боб Дъдли никога не би изрекъл.

„Трябва да се променим. От днес нашата основна цел ще бъде да предоставим на света чиста, надеждна и достъпна енергия“, каза Луни само преди две седмици, когато обяви старта на новата стратегия в Лондон. А тя си има всичко: гигантът на изкопаемата енергетика възнамерява да бъде климатично неутрален до 2050 г. Това включва емисиите на въглероден диоксид, които в крайна сметка се създават в резултат от изгарянето на бензина или дизела в резервоара на потребителя. 

Една петролна компания става въглеродно неутрална? Шефът на ВР предизвика сензация с тази цел. Но той не е единствен. В момента големите европейски компании обявяват амбициозни климатични цели почти всяка седмица. От 2030 г. или 2040 г. всяка се ангажира да отделя – първо: по-малко, и второ: само толкова количество въглероден диоксид, колкото може да избегне другаде.

Преди няколко дни германската медийна компания Bertelsmann обяви, че ще постигне тази цел до 2030 г. IT групата Microsoft планира климатична неутралност за същата година, както и фармацевтичната и химическа компания Bayer. Bosch дори възнамерява да работи неутрално по отношение на въглеродния диоксид от тази година. Маркус Щайлеман, изпълнителен директор на химическата компания Covestro, отбелязва, че конкуренцията по отношение на климатичните цели е обхванала цялата индустрия.

Съобщенията от последните няколко месеца набраха огромно количество обещания. Актуално проучване на известната организация с нестопанска цел Carbon Disclosure Project (CDP), достъпно на германския Handelsblatt, показва, че според новите си планове европейските компании възнамеряват да избегнат 2,4 гигатона емисии - повече от обема, който Великобритания, Германия, Франция, Италия и Полша излъчват заедно годишно.

Британската CDP се счита за лидер в анализа на корпоративните данни за околната среда, като зад организацията застават над 600 институционални инвеститори. В проучването си експертите, заедно с консултантската фирма Oliver Wyman, разглеждат по-подробно климатичните планове на над 882 компании, листнати в Европа.

Резултатът: За да постигнат целите, компаниите вече инвестират милиарди евро в нови, нисковъглеродни технологии и в инвестиции за намаляване на емисиите. CDP определя общата сума в Европа на 124 милиарда евро, от които 44 милиарда евро са за сметка на германски компании. Това изглежда много, но далеч не е достатъчно, за да се постигне целта на ЕС за климатичен неутралитет в Европа от 2050 г.

Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 4 години
..е и аз започвам да ставам скептичен!И децата знаят че един ден замята ще се при топи и стане част от слънцето, а да тогава ще става все по топло и все по близко и затова избрани Емляни ще се опитат да колонизират Марс, в тоя ред на мисли филтрите за комините са една много добра дейност за увеличаване на заетостта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
ае ти превърте ли ве, как ше е отворена бе ?? Кво ми постваш пак идиотии с Кухия тва че слънцето свети къде виде че има обмяна на маса с навънка ве ?!? Отвън иде ли нешо, а ние кво му пращаме на "тва" отвънка ?!? какви топлинни баланси какви 6 леа и жълти таксита ?!? Е нали искаш линкове e те ти линкове и то с картинки дет децата в 6 клас ги учат и не са откачили кат вас тука ....https://***.uvm.edu/~cmehrten/courses/earthhist/Earth%20Closed%20System.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
мише , не си сериозен човек ... как Земята ще е затворена система ?!? ... Земята губи годишно около 50.000 метрични тона маса (основно атмосфера) и получава около 40.000 метрични тона космически прах от космоса ... освен това губи около 16 метрични тона маса на година от ядрото , която се преобразува в енергия . планетата получава от слънцето при средно разстояние 150млн.км. средно 1360 вата на кв.м. и 29% от тази енергия се отразява , 23% се поглъща от атмосферата и прахоляка в нея , а останалите 48% се абсорбират от земята и океаните . опитай с този научно-популярен материал , да обогатиш един вид общата си култура и знания ... https://earthobservatory.nasa.gov/features/EnergyBalanceне е зле да се заинтересуваш какво чупи топлинният баланс на планетата и защо е това напъване за елиминиране на фосилните горива ... после пак давай мнения на "червени професори" ... :)))иначе си свободен да вярваш в каквото пожелаеш . също като онзи , дето искаше да види дали земята е плоска отвисоко , има клипче в мрежата от няколко дена се върти , как е постигнал нирваната ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 12
fon
преди 4 години
Форума е полазен от някакви конспиратори. Даже се цитира 81-годишния изкуфял алкохолизиран русофил Румен Воденичаров. Но тия още не са прозрели като наш Стамат, че земята е плоска.https://stamat.org/Далеч не всичко е ясно около глобалното затопляне, но поне е ясно на 100% че го има. А ако искате да разберете повече за последствията от ТЕЦ идете в която и да е наша пулмология, попитайте там кой е работил във въглищна мина или ТЕЦ и си поговорете с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 4 години
тъъъп, повече от един не мога да ти дам и да искам! но я оправи нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
Кухий не се напрегай с минусите че мое опрайм веднага общественото мнение, което е също на мнение че си олигoфрeн .... Отворена система е на баба ти куревете, кат глеам нишо нит пристига отвънка нит хои там, а за тебе мое и ледовете извънземните да ги носат знам ли на кви апчета са ви сложили ... бех в София е оня ден и видех и Теслите прескачат се напрао на х20йска са даже имаше и от 90те мммхм ..... ай чал и успех с отворените системи че ми писна на кожения от тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 4 години
хмм, затворена система викаш (Земята не е такава по принцип.), ама що трябваше да ти го вадя с клещи и защо така услужливо тия важни детайли ги изпусна, *** ?! ледника дето е на планината не е в затворената система (Океана) ... това е леда който ще пуснеш във вече пълната чаша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis23
преди 4 години
позеленелите *** кат тебе секат гората та да напраат въздуха по добър с на Тслата дръжката ..... ае свободно почеши коня и стоп благодаря ви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 4 години
да да, малко ги омешах нещата, прав си, тоя даже май е над 60 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis23
преди 4 години
ааа добре Кухий че си ти да ме открехнеш .... :)) че у наща затворена система некой кат тебе ше да е пуснал тия ледници отгоре некъде ве да го *** и от там ше прелее чинията мм ? А тва че земята се върти, дреме ти се ено ледника кат се разтопи там нема се появи другаде, а че цялата система също се върти боли те шпека, а галактиката също и там нема значка .... :)) Еее Тъпанарийй с ваще зелени простотии край немате, ама изсекохте горъта та да напрайте един "зелен завод" за Секирата иначе дизела е виновен за ледниците мдаааам и корона вирОса е ко друго да е ?? .... ми ше си седнем шо да не си седнем, нали сте само отличници да го *** то напрао мaйкaтa си eбaлo...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още